Skip to main content

Tjedni trudnoće:

9. tjedan trudnoće: Mali grašak postaje dijete

Veličina bebe u 9. tjednu trudnoće

Od ovog trenutka liječnici nerođeno dijete nazivaju fetus. Velik je oko 2,6 cm, otprilike poput trešnje (njegova veličina se može mjeriti u cm od 9. tjedna). Iako će se vaša beba brzo povećavati tijekom sljedećih nekoliko tjedana, u vašoj maternici i dalje ima dovoljno prostora za vježbanje, koordinaciju i usavršavanje pokreta.

Razvoj bebe

Nakon ključnog embrionalnog razdoblja, koje traje od začeća do 8. tjedna, vaše dijete sad ulazi u novu fazu razvoja. Više nije toliko osjetljivo i ranjivo kao prethodnih nekoliko tjedana.

Svi njegovi vitalni sustavi organa su uspostavljeni do 9. tjedna, a ultrazvuk bi se u pravilu trebao napraviti između 9. i 12. tjedna. Pregled bi trebao potvrditi uspješnost trudnoće i provjeriti je li jajašce uspješno ugrađeno u maternicu, te da li vaša beba ima normalne otkucaje srca. Također treba potvrditi ili prilagoditi vaš termin poroda. U ovoj fazi vaš će liječnik također moći reći očekujete li jedno dijete ili blizance.

Mnogi unutarnji organi vaše bebe počeli su raditi, iako još uvijek nemaju sve funkcije koje će imati kasnije.

Glavni razvoj u 9. tjednu je stvaranje živčanih vlakana vaše bebe, što znači da može osjetiti podražaje i reagirati na njih. To će stalno vježbati tijekom sljedećih tjedana i mjeseci.

Vaša beba izgledom sve više počinje ličiti na čovjeka. Glava postaje uspravna, beba proteže udove i čini prve pokrete koji su za sada još uvijek poput grčeva.

Prsti na rukama i nogama vaše bebe nastavljaju se razvijati, a u 9. tjednu se počinju stvarati i zapešća. Mrežica koja je ispočetka spajala njihove nožne prste sad je gotovo u potpunosti nestala, a nestao je i “rep”, koji se razvija u početku zajedno s kralježnicom kako se oblikuju pojedini kralješci. Kad se beba rodi, imat će 33 ili 34 kralješka fleksibilno povezanih diskovima, koji omogućuju pokret i savijanje.

Kako bi se zaštitio mozak, od 9. tjedna počinje se stvarati koštana lubanja (prije toga je bila sastavljena samo od hrskavice). Ostale kosti također se nastavljaju stvarati, iako su tijekom ovog razvojnog razdoblja još uvijek mekane i još nisu usvojile konačnu strukturu kostiju.

Također u ovoj fazi ubrzava se moždani razvoj vaše bebe: stvaraju se važne regije mozga, koje će kontrolirati sustave organa i razine hormona. Podražaji koje će osjetiti tijekom sljedećih nekoliko tjedana potaknut će razvoj mozga (jer te podražaje treba obraditi), a slanje podražaja u mozak putem živčanog sustava pospješuje i trenutni razvoj živčanog trakta. Mozak vaše bebe još uvijek neće biti potpuno razvijen do trenutka kada se rodi - zapravo ni blizu. U svojim ranim godinama, vaše će dijete naučiti čitav niz novih sposobnosti i vještina koje će mu pomoći da se snađe u izazovima svijeta, a tek kad dostigne ranu odraslu dob, njegov mozak će biti potpuno razvijen sa svim potrebnim funkcijama i mentalnim sposobnostima.

Kako se buduća mama osjeća u 9. tjednu trudnoće

Tipični simptomi i dalje će se smirivati, jer se vaše tijelo do sada gotovo u potpunosti prilagodilo promjeni razine hormona. Možda ćete se osjećati umornije nego inače, ali to bi također trebalo prestati do kraja trećeg mjeseca trudnoće. Nakon toga početi ćete osjećati iščekivanje I kreativnost, te biti puni energije.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Vaš trbuh još uvijek nije počeo rasti, ali postoje drugi uobičajeni znakovi koji bi mogli odati vašu trudnoću.

Promjene na vašoj koži i kosi

U 9. tjednu buduće mame često primjećuju promjene na koži i kosi. Kosa nekih žena postaje gušća i sjajnija, dok se kod drugih žena stanjuje. Ovi simptomi su također uzrokovani promjenom razine hormona zbog trudnoće, a nakon rođenja, kako se razina hormona normalizira, nestat će i ove karakteristike. Nježno pranje kose blagim šamponom može biti od pomoći.

Još uvijek možete kosu sušiti fenom, ali trebate izbjegavati boje ili trajne, jer se kemikalije preko korijena kose mogu apsorbirati i ući u krvotok. Na taj način ove tvari mogu naštetiti vašoj bebi. Međutim, to ne znači da s kosom ne možete učiniti ništa: nježne nijanse i prirodne boje kane neće stvarati probleme.

Vaša će koža također reagirati na hormone koji sada putuju vašim tijelom. S jedne strane, postat će mekša i izgledati zdravije i sjajnije zahvaljujući pojačanoj cirkulaciji krvi, dok ćete s druge strane tu i tamo vidjeti pokoji prištić. Nježni tretman opet je najbolji odgovor - nikada nemojte koristiti agresivnu kozmetiku protiv prištića da biste poboljšali kožu tijekom trudnoće.

Važni savjeti

• Obavezno unesite dovoljno kalcija koji je nužan za pravilan rast bebinih organa.

•Kupite grudnjak izrađen od udobnog materijala koji će se prilagoditi i rastezati kako vam grudi rastu (možda bi bilo dobro kupiti jednu veličinu veći). 

• Radite lagane vježbe svaki dan, šetajte i obavljate svakodnevne obaveze (penjanje stepenicama, čišćenje itd.). Žene koje su tjelesno aktivne tijekom trudnoće obično imaju manje simptoma i lakši porod.

• Razgovarajte s vašim partnerom i s vašom obitelji o trudnoći. Trudnoća često pokreće zaštitnički instinkt muškaraca.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Osjetljive desni

Isti hormoni zbog kojih grudi postaju veće, omekšavaju tkivo i čine vaše zubno meso osjetljivijim, što znači da ćete možda primijetiti blago krvarenje kad perete zube. Vaša slina je također agresivnija nego obično (poput želučane kiseline) i može oštetiti zube - možda ste čuli narodnu priču "Dobijete dijete, izgubite zub". Pazite da zube perete 2-3 puta dnevno mekanom ili umjereno mekanom četkicom. Također vam preporučujemo da redovito posjećujete svog stomatologa.

Krvarenje iz nosa

Mogli biste povremeno i krvariti iz nosa. Ako je riječ o samo maloj količini krvi, tada nema potrebe za bilo kakvim liječenjem, ali ukoliko imate većih problema pitajte svog liječnika kako se najbolje nositi s tim.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.