Moje dijete je veoma izbirljivo

Moje dijete je veoma izbirljivo i odbija toliko mnogo hrane - šta da učinim?


Vrlo često se dešava da mala djeca odjednom postanu 'izbirljivi s hranom'. Novu hranu, ali i hranu koju su voljeli jesti ranije, odjednom počnu odbijati. Ovo jednim dijelom može biti iz razloga što otkrivaju svoju volju i žele da oni imaju kontrolu nad onim što jedu. Odbijanje novih stvari može biti povezano sa strahom koji je tipičan za malu djecu, poznatim kao 'neofobija'.  

Sumnja se da razlog za ovo ima biološku pozadinu jer svaka nova hrana nosi rizik da je možda otrovna. Dječji oprez je zapravo njihov zaštitni mehanizam, u dobu kada uče hodati i kada mogu pobjeći od svojih roditelja. Važno je da roditelji znaju da je ovo obično privremena 'Meni se ovo ne sviđa' faza, a ponovljeno iskustvo s tom hranom može to da promijeni. Dakle, odbijanje različite hrane normalno je za malu djecu i najbolje je ne kritikovati. Djeci je često potrebno nekoliko pokušaja prije nego im se određena hrana svidi.

Savjeti:
Ponudite svom djetetu veliki izbor hrane u opuštenoj atmosferi - također i onu koju su ranije odbili. Loše raspoloženje kvari apetit - što više roditelji prigovaraju zbog izbirljivosti, to djeca manje žele jesti. Solidan izbor hrane na stolu daje djetetu mogućnost da dobrovoljno isproba različite stvari i nauči da ih voli. Budite dobar uzor i jedite raznovrsna i zdrava jela.    

Ponekad može pomoći i miješanje hrane koju je dijete odbilo sa hranom koju voli kako bi se dijete polako naviklo na ukus (na primjer, pomiješajte novo povrće sa omiljenim voćem, kao što je mrkva). Čak i ako bude potrebno nekoliko mjeseci, a vi gubite strpljenje - prije ili kasnije, vaše dijete će jesti različitu hranu, zato se opustite i 'nastavite pokušavati'..

Imate li još pitanja?

Za više informacija kontaktirajte nas preko našeg Kontakt formulara.