Skip to main content

Tjedni trudnoće:

11. tjedan trudnoće: Organi vašeg djeteta dobivaju oblik

Veličina bebe u 11. tjednu trudnoće

Mala beba u trbuhu sada je dugačka između 3,7 i 4,1 cm, teška je oko 8 grama i otprilike je istog promjera kao limeta - još uvijek vrlo mala, ali definitivno vidljiva. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana brzo će postati puno veća.

Razvoj bebe

Sada započinje najintenzivnija faza rasta vaše bebe. Rast duljine napreduje na takav način da će se vaša beba gotovo udvostručiti u sljedeća tri tjedna.

U 11. tjednu bebini organi počnu razvijati svoje složene funkcije. Njeni organi specifični za spol također su na mjestu i razvijat će se dalje tijekom sljedećih nekoliko tjedana, iako će proći neko vrijeme prije nego što doznate očekujete li dječaka ili djevojčicu. Ali, sada je sve jasnije očekujete li samo jedno dijete ili blizance.

Nožni prsti i prsti vaše bebe više nisu spojeni kožom. Sada se vaše dijete može igrati prstima i staviti palac u usta. U 11. tjednu bebe također počinju razvijati svoje prepoznatljive ljudske značajke: uši, koje su prije bile bliže vrhu glave, sada se pomiču prema dolje i prema sredini, tj. tamo gdje bi trebale biti.

Stvaranje stanica stvara različite slojeve kože koja se sada sve više zadebljava. Kao rezultat, koža je sada manje prozirna. U drugom sloju kože, dermisu, razvijaju se korijeni dlake, iz kojih se otprilike u 13. tjednu trudnoće razvijaju sitne dlačice, takozvane lanugo dlačice. Te fine dlačice će gotovo u potpunosti prekriti tijelo Vaše bebe i pomoći u zaštiti. Svaki korijen dlake ima lojnu žlijezdu koja stvara masnu, vodonepropusnu tvar zvanu vernix caseosa. Vernix caseosa bolje prianja uz tijelo zahvaljujući lanugo dlačicama. Zajedno igraju važnu ulogu: sprječavaju omekšavanje nježne dječje kože u plodnoj vodi, djeluju kao učinkovita toplinska izolacija i nude zaštitu od vibracija, zvuka i pritiska. Pred kraj trudnoće vaša će beba izgubiti ove dlačice.

Kako se buduća mama osjeća u 11. tjednu trudnoće

Sada kada ste u 11. tjednu trudnoće, trebali biste se osjećati puno bolje. Ne biste trebali više osjećati mučninu, a i rizik pobačaja je sveden na minimum, što vas čini mnogo opuštenijom. Sada biste mogli početi razmišljati o tome kada i kako svojoj obitelji i prijateljima reći dobre vijesti, ako to već niste učinili. Još uvijek nema očitih znakova trudnoće kao što je trudnički trbuh, ali ako je u pitanju druga ili treća trudnoća, moguće je da se vidi mali trbuščić. U svakom slučaju, počeli ste dobivati na težini jer vaše tijelo skladišti rezerve masti. Bez brige: nakon poroda, uz malo sporta, vježbe i zdrave prehrane riješit ćete se težine koju ste dobili tijekom trudnoće. Dojenje će vam također pomoći da se vratite u formu jer ono zahtjeva mnogo energije koju koristi iz vaših vlastitih rezervi masti koje sada sakupljate.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Bolovi u leđima i trbuhu

Posljednji tjedni trudnoće mogu biti iscrpljujući, pa biste trebali unaprijed ojačati i ostati u formi što je duže moguće. Osjećaj stezanja u trbuhu može se pojaviti svako malo, uzrokovan rastom Vaše maternice. Također možete osjetiti bolove u leđima kada vježbate te kada sjedite ili ležite na boku jer su tetive tijela opuštenije i fleksibilnije za nošenje povećane težine. Lagana sportska aktivnost učinkovit je način kako pomoći tijelu da radi svoj posao, ojačajte tijelo i izbjegnite bolne mišiće. Postoje i specifične vježbe koje mogu ublažiti bolove.

I sam porod će biti težak također – zahtijevat će snagu, izdržljivost i ustrajnost. Iz tog razloga je vrlo važna fizička aktivnost tijekom trudnoće! Jeste li prije bili aktivni? Ako jeste, nastavite tako! * Ako niste, dobra je ideja da počnete s nekom fizičkom aktivnošću, ali nemojte pretjerati: idite u šetnju, na plivanje, jogu i slično.

*Savjetujte se sa svojim ginekologom ili patronažnom sestrom koji bi sportovi bili prikladni i je li dobra ideja da nastavite s natjecateljskim sportom.

 

Bolne grudi

Otečene i bolne grudi, kao i osjetljivost vaših bradavica, nastavit će vas pratiti tijekom sljedećih nekoliko tjedana. To će popustiti u sredini trudnoće, kad će se mliječne žlijezde razviti što je više moguće. Vaša će grudi tada biti spremne za obavljanje svoje postnatalne funkcije dojenja.

Prehrambena piramida za trudnice i dojilje

U 11. tjednu trudnoće tema prehrane sve će više dolaziti u fokus jer vi i vaša beba trebate veće količine vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima. Također vaš liječnik će vas savjetovati o ovoj temi i provjeriti trenutnu prehranu.

Osnova vaše prehrane kao trudnice, tj. baza piramide, su pića. Idealni su voda, nezaslađeni ili lagano zaslađeni čajevi, i sokovi od voća i povrća bez šećera.

Druga razina piramide, koja je izuzetno važna za vašu dobrobit i zdrav razvoj djeteta, je voće i povrće. Trebali biste unositi do šest porcija voća i povrća dnevno. No ne brinite ako to ne možete jesti svakodnevno. Nekima će to biti previše. Samo pokušajte kombinirati malo voća ili povrća sa svakim obrokom - smoothiji, sokovi od voća i povrća također se računaju.

Treća razina su ugljikohidrati, kojih bi trebali pojesti pet porcija dnevno. Oni uključuju krumpir, kruh i proizvode od žitarica, rižu i tjesteninu (a integralno brašno je sasvim u redu kad god vam se svidi). Opet, nekima ovo može biti previše. Ali muesli za doručak, krumpir ili tjestenina za ručak te kruh navečer – bit će sasvim u redu. Ipak je na kraju odluka vaša.

Četvrta razina prehrambene piramide za trudnice su mlijeko i mliječni proizvodi. Dnevna preporuka je tri obroka tijekom prva tri mjeseca. Zatim od četvrtog mjeseca ide do četiri obroka dnevno kako bi se zadovoljila povećana potreba vašeg tijela za kalcijem.

Peta razina prehrambene piramide je hrana koju biste trebali konzumirati samo u malim količinama, uključujući meso i ribu kao izvore proteina. Meso treba imati što manje masnoće, a preporuka je ne više od dva puta tjedno. Nikada nemojte jesti sirovo meso i pobrinite se da je pravilno kuhano prije nego što ga pojedete kako biste izbjegli konzumiranje patogenih bakterija. Ribu možete jesti nešto češće - tri puta tjedno je sasvim u redu.

Šesta razina su masti poput maslaca i ulja (pri čemu su Vam ulja bolja od maslaca). Jedna do dvije žlice dnevno preporučena je dnevna doza masti, a dobar način da se to dobije je kao dio miješane salate ili kod prženja hrane na tavi.

Sedma i najviša razina piramide je luksuz, poput slatke i slane hrane.

Savjet patronažne sestre

"U početku mnoge žene imaju apetit za slanim, obilnim obrocima. Ne brinite. Prepustite se tome. Vaše vam tijelo obično dobro govori što vam treba. Nakon nekog vremena taj osjećaj nestaje i možete se okrenuti zdravoj prehrani." Dorothee Kutz, patronažna sestra

HiPP ima mnogo savjeta i informacija zdravoj prehrani tijekom trudnoće.

Važni savjeti

• Popijte 2 litre tekućine dnevno (u pravilu jedna čaša svaki sat kad ste budni).

• Nemojte piti isto piće da biste utažili žeđ – na primjer, probajte različite čajeve.

• Kupite trudničku kuharicu koja će vam dati puno kreativnih ideja za uravnoteženu prehranu.

• Opskrbite se svježim voćem i povrćem.

• Razmislite kada želite svojim najbližima objaviti sretnu vijest o svojoj trudnoći.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Alergije na hranu

Ako imate alergiju na hranu, pitajte liječnika čime možete zamijeniti hranu koju ne smijete jesti. Neke važne hranjive tvari mogu rezultirati deformacijama ako ih ne unosite dovoljno. Bez brige – postoji zdrava alternativa za gotovo svu hranu, a liječnik vas može uputiti nutricionistu ukoliko je potrebno.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.