Vitamin E štiti ćelije

Zašto je vitamin E tako važan?

I proizvodi pšenice punog zrna sadrže male količine vitamina E

Vitamin E spada u grupu vitamina otopivih u masti, što znači da se apsorbuje samo u kombinaciji sa mastima u tijelu. Vitamin E, prvenstveno, godi koži, kosi i sluznicama. Također, pomaže pri izgradnji mišićne mase, veznog tkiva i krvnih sudova. Tijelu je potreban vitamin E da bi se mogao razviti intaktni imuni sistem. Štiti ćelijske zidove od agresivnih spojeva kisika, tako što hvata tzv. slobodne radikale i uništava ih. 

Dobri izvori vitamina E

Masne biljne namirnice često su dobar izvor vitamina E. Posebno bogato vitaminom E je ulje od pšenične klice, čičkovo ulje, suncokretovo ulje, bademi, orasi, a u proizvodima pšenice punog zrna se nalazi mala količina vitamina E.

Pojave kod manjka

Prvi znaci nedostatka je obično suha, naborana koža, istovremeno umor i nervoza. Metabolizam mišića ne funkcioniše u punom obimu, te stvaranje crvenih krvnih zrnaca može biti umanjeno.