Da li je meso stvarno potrebno bebama?

S jedne strane: meso je fit-tvar za bebe i teško je zamjenjivo.

S druge strane: s obzirom na seriju skandala, neki roditelji su nesigurni što se tiče kvaliteta mesa. Ali postoji izlaz iz dileme.

Stručnjaci za ishranu jednoglasno preporučuju: nakon 6 mjeseci bebama je potrebno meso. Tada je njihova rezerva željeza, koju je beba nakupila još u majčinoj utrobi, potrošena, te ju je potrebno nadopuniti. 

Zašto baš željezo iz mesa?

Željezo se javlja i u povrću i žitaricama! Stručnjaci jednoglasno objašnjavaju: meso daje željezo koje mali dječiji organizam može posebno lako iskoristiti.

Vi možda sebi postavljate slijedeće pitanje. Zašto je željezo tako važno za pravilan razvoj? Zar se ne može i bez njega? Za bebu bi manjak ovog elementa u tragovima imao posljedice po zdravlje. Željezo je sastavni dio crvenih krvnih zrnca, a ona su zadužena za prenos kisika.

Važno: Svaka ćelija treba hitno taj „zrak“ ako se organizam razvija. Manjak željeza dovodi do umora i blijedog izgleda, te bi istovremeno nedostajao pogon za zdrav razvoj. Ćelije u mozgu zahtjevaju najviše kisika. U glavici bebe bi bio manje aktivnosti bez željeza.