Skip to main content

Tjedni trudnoće:

18. tjedan trudnoće: Rast bebe

Veličina bebe u 18. tjednu trudnoće

U 18. tjednu trudnoće vaša je beba dugačka između 12,5 i 14 cm, otprilike je velika poput mahune. To je čini potpuno iste veličine kao što je i posteljica koja opskrbljuje svime što treba. Težit će oko 145 grama, a sada se njezin razvoj doista ubrzava jer treba postati puno veća i puno se udebljati prije poroda.

I posteljica i pupkovina prilagođavaju se povećanim prehrambenim potrebama fetusa u ovoj fazi rasta, u 18. tjednu trudnoće. Pupčana vrpca postaje duža, deblja i jača, što je važno kako bi se osigurao povećani protok krvi. Uz to, pupčana vrpca mora biti sposobna izdržati djetetovu igru u bliskoj budućnosti. Pupčana vrpca postaje prva i najdraža igračka - prije rođenja. Vaša će beba na njoj vježbati svoje pokrete hvatanja.

Razvoj bebe

U 18. tjednu trudnoće vaša se beba sve više približava proporcijama koje će imati u trenutku rođenja. Udovi, tj. ruke i noge, sada posebno brzo rastu, a na glavi rastu prve dlačice.

Krv vašeg djeteta teče kroz pupkovinu do posteljice, gdje se obogaćuje kisikom i hranjivim tvarima i onda se vraća djetetu. Majčin i djetetov krvotok usko su povezani. Ipak, krv majke i krv djeteta neće se međusobno miješati. To je zato što posteljica djeluje kao prepreka ili filtar, štiteći vašu bebu od utjecaja štetnih tvari.

Od 18. tjedna trudnoće možete vidjeti bebino malo srce kako kuca na ultrazvuku i vaš liječnik može provjeriti ima li kakvih anomalija. Ako vi ili član obitelji imate problema sa srcem ili niste sigurni, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

Kako se buduća mama osjeća u 18. tjednu trudnoće

U 18. tjednu trudnoće puni ste snage i energije. Želite stvoriti siguran i ugodan dom za svoju buduću obitelj i zasigurno ste vrlo kreativni.

Uz sve planove koje imate i želite ih provesti, ne trebate pretjerivati. Imate još uvijek dovoljno vremena prije nego se dijete rodi.

Sada trebate izbjegavati dizanje i nošenje teških predmeta (poput namještaja za bebu) i dugotrajno stajanje. Zaštitite svoje noge kako biste spriječili pojavu paučinastih vena odnosno proširenih vena. Napravite dovoljno pauza tako da sjednete ili legnete s nogama u podignutom položaj

Uobičajeni znakovi i simptomi

Krvni tlak može varirati

Povremeno vam se može zavrtjeti u glavi. Razlog tome je ogroman posao koji vaše tijelo sada mora obaviti, u kombinaciji s povećanim volumenom krvi koja se prenosi kroz žile. Vaš krvni tlak trenutno je malo niži. Tijekom napora, krvni tlak može na trenutak naglo pasti, zbog čega možete osjetiti vrtoglavice. U tom slučaju trebali biste sjesti ili leći i podići noge. Neće trebati dugo da se vaše tijelo prilagodi i uskoro ćete se osjećati bolje.

Vaš liječnik redovnim mjerenjem krvnog tlaka može vidjeti je li vam krvni tlak prenizak. U skoro svim slučajevima nizak krvni tlak može se riješiti konzervativnom terapijom koja odgovara ritmu svakodnevnog života tijekom trudnoće. „Trening vena“, koji uključuje stezanje i opuštanje mišića nogu, također može pomoći kod niskog krvnog tlaka i proširenih vena.

Savjet patronažne sestre

"Malo kofeina ili čaja također vam mogu dobro doći. Možete bez grižnje savjesti popiti dvije šalice kave ili crni ili zeleni čaj na dan." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Kad se želudac pobuni

Žgaravica se može pojaviti češće zbog pojačanog lučenja želučane kiseline tijekom trudnoće. Ako vam se to dogodi, sjednite uspravno i jedite malo sporije. U budućnosti biste trebali pripaziti da izbjegavajte kiselu hranu što je više moguće. Žvakanje kruha i badema ili jedenje proizvoda od krumpira ili zobenih pahuljica dobri su načini za ublažavanje žgaravice. Zobene pahuljice najbolje je jesti kuhane, tj. kao kašu.

Često se osjećate umorno

Sasvim je normalno da se sada sve češće osjećate umorno, uostalom, u vašem se tijelu puno toga događa. Tijekom trudnoće trebate puno minerala u tragovima koje možda nećete uvijek dobiti. Stoga se posebno preporučuje povećani unos željeza. Željezo veže kisik u krvi i njime opskrbljuje vas i vašu bebu. Stoga pripazite na hranu bogatu željezom ili pijte sokove koji sadrže puno željeza.

Vaše se tijelo osjeća drugačije

Gledajte kako vaš trbuh postaje sve veći i veći s uzbuđenjem i entuzijazmom. Samim time se mijenja i vaš osjećaj za vaše tijelo. Sad je sasvim normalno da hodanje postaje napornije, noge postaju teže i trebate više odmora.

Također se može dogoditi da imate poteškoća u pronalaženju pravog položaja za spavanje. Budući da trbuh pritišće organe i krvne žile tijekom ležanja na leđima. Jastuk za dojenje može vam pomoći da udobno zaspite. S ovim jastukom možete zauzeti udoban bočni položaj postavljanjem jastuka između nogu.

Važni savjeti

• Jastuk za dojenje može vam pomoći da bolje spavate.

• Preporučuje se hrana bogata željezom.

• Dobro je svako malo podići noge i napraviti pauzu.

• Svakodnevne vježbe za vene su korisne.

• Nošenje ravnih cipela olakšava vam hodanje.

• Možete početi kupovati prve stvari koje će vam trebati za vašu bebu.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Osnažite vaše vene

Potražite vježbe posebno osmišljene za jačanje vena, vježbanje cirkulacije krvi i sprječavanje proširenih vena. To je osobito važno ako članovi vaše obitelji pate od proširenih vena. Za dodatnu pomoć postoje i posebne kreme koje možete utrljati u kožu, a koje možete pronaći u lokalnoj ljekarni.

Priprema za porod

Raspitajte se o tečajevima za trudnice kod ginekologa ili patronažne sestre. Oni vam mogu preporučiti koje tečajeve, kada i gdje možete pohađati. Pored procesa porođaja, naučit ćete i učinkovite mjere kako biste se dobro pripremili za porod. Vaš partner ili dobar prijatelj, prijateljica, netko od obitelji, također može sudjelovati na tečaju za trudnice – koji se obično održavaju predvečer - i saznati kako vas mogu podržati prije i tijekom poroda.

Krvni tlak

Liječnik vam može preporučiti načine za održavanje stabilnog krvnog tlaka. Mala vježba koju možete napraviti svako jutro prije nego se dignete iz kreveta, nogama vozite bicikl u zraku. To pokreće cirkulaciju i pozitivno utječe na nizak krvni tlak.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.