Kada i kako se prestaje dojiti?

Trenutak prestanka dojenja određujete Vi i Vaše dijete. Točno određeni trenutak za prestanak dojenja ne postoji. Ukoliko majka ima dovoljno mlijeka neka djeca mogu biti duže dojena, ali to ovisi i o Vašem osobnom odabiru.

Kašasta hrana se može uvoditi u prehranu najranije od 4. mjeseca djetetovog života,  a najkasnije od 7 mjeseca. Potrebno je postepeno mijenjati obrok na prsima s kašastim obrokom. Takav pristup je najprirodniji način prestanka dojenja.

Ukoliko odgovara Vama i Vašem djetetu, dijete je poželjno dojiti i nakon što dijete pređe na kašastu prehranu.  Ukoliko ste prisiljeni prestati dojiti ili želite prestati dojiti, polagano tijekom nekoliko tjedana uvodite mliječne formule u prehranu.

Ukoliko vaše dijete odbija mlječnu formulu, pokušajte staviti malo izdojenog mlijeka na dudu varalicu.

Kada se dijete priviknulo na bočicu, započnite prehranu s mliječnom formulom. Sinteza mlijeka će se postepeno smanjivati kako će dijete biti manje dojeno.

Važna uputa:

Dojenje je najbolji način prehrane te pomaže u izgradnji imunološkog sustava. Česta primjena je najbolji način da se stimulira protok mlijeka. Obratite posebnu pozornost da je dojenje uravnoteženo i dostatno. Odluka da se ne doji se nemože promijeniti. Ukoliko se dijete hrani i s mlječnom formulom to će imati utjecaja na samo dojenje. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci djetetova života. Savjetujte se s Vašim pedijatrom.