Meni

Kada i kako se prestaje dojiti?

Trenutak za prestajanje dojenja određujete Vi i Vaša beba. Ne postoji jedan određeni trenutak za prestajanje dojenja. Neka djeca bi htjela dojiti duže nego što to majka namjerava. Ali i ovde bi lične potrebe trebale biti mjerilo.

Dodatak hrani je Vašoj bebi najranije potreban nakon četvrtog mjeseca i najkasnije sa početkom sedmog mjeseca za njen rast. Postepeno zamjenite obrok dojenja sa hapom. Jedna takva procedura je najprirodniji način prestajanja dojenja.

Pored toga možete nastaviti sa preostalim obrocima dojenja - u slučaju da ste Vi i Vaša beba sa tim sretni. Ako ste primorani da prestanete dojiti ili želite prestati, izmjenite polako (sedmično) jedno dojenje sa hranom za novorođenče.

Ako Vaša beba odbije flašicu ili « tuđe » mlijeko, pokušajte prvo sa ispumpanim mlijekom ili pokrijte vrh flašice majčinskim mlijekom.

Ako se Vaše dijete naviklo na flašicu dajte mu mliječnu hranu za novorođenčad. Vaša produkcija mlijeka će se smanjiti, kada Vaša beba manje vuče i Vi smanjite Vaš unos tečnosti.

Važna uputa:

Dojenje je za Vašu bebu najbolja i najjeftinija ishrana i istovremeno i zaštita od bolesti. Često prislanjanje je najbolji način da pospješite proizvodnju mlijeka. Tokom dojenja posebno obratite pažnju da jedete dovoljno i ravnomjerno. Odluka da ne dojite se samo teško može ispraviti. Ako dajete dodatnu ishranu, možete negativno uticati na tok dojenja. Svijetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u periodu od 6 mjeseci. Dopustite da Vas posavjetuje Vaša klinika ili pedijatar.