Magnezij može sve

Zašto je magnezij tako važan?

Magnezij zaista sve može. Ova mineralna tvar je uključena skoro u sve funkcije u tijelu: Reguliše preko tri stotine enzima, uključen je u kontrakciji mišića. Ne čudi dakle da se gotovo trećina magnezija iz tijela nalazi u mišićima. Magnezij podržava mišiće tako što se brine zato da se mišićno vlakno zategne i opet opusti.
Općenito nije veća potreba magnezija u trudnoći nego prije nje. Ipak se treba radi njegovih višestranih funkcija voditi računa o tome da u organizmu uvijek postoji dovoljno magnezija.

Dobri izvori magnezija

Magnezij je zapravo samo u rijetkim namirnicama prisutan u značajnim količinama. Pšenične klice i sjemenke suncokreta su dobar izvor magnezija ali u svakodnevnoj prehrani ne igraju veliku ulogu. Općenito treba dati prednost proizvodima pšenice punog zrna naspram bijelog brašna, i mahunama koje doprinose boljoj opskrbi magnezija.
Dobar izvor magnezija su specijalne mineralne vode. Pogled na etiketu se može isplatiti. Poželjan je sadržaj magnezija od 100mg po litru.

Pojave kod manjka

Manjak može imati bolne, često noćne posljedice: čuveni grčevi u nogama. Ovde može magnezij biti riješenje. Ali i prije toga postoje znaci uzbune: Kad se pojave trnci u nogama i rukama uzrok može biti manjak magnezija.
Signali za velik manjak mogu biti nervoza, zaboravnost i nesvjestica. U ekstremnom slučaju može doći do ranih kontrakcija (oko 30. sedmice), jer se mišići materice grče. Pomoć pruža dovoljna količina magnezija u ishrani. Kod prisutnih tegoba uvijek pitajte i Vašeg ljekara!