Intervju o HiPP organskom pečatu

Trend organske proizvodnje je u porastu. No, je li organska hrana zaista jamstvo zdrave prehrane? Od čokolade do čipsa - danas je sve moguće nazvati organskim proizvodom ako je u skladu sa zakonskim zahtjevima.

Prof. Dr. Claus Hipp utjecao je na organsko uzgoj u Njemačkoj kao nitko drugi. Želio bi vam detaljnije objasniti razliku između standardnih organskih proizvoda i HiPP organske kvalitete.

Imate svoj vlastiti organski pečat. Zašto?

C. Hipp: Prije svega, to dolazi iz dugogodišnje tradicije. Počeli smo se baviti organskom poljoprivredom prije više od 50 godina. U to vrijeme organsko uzgoj nije bio glavna tema. Išli smo protiv te struje i poticali organsku poljoprivredu s potpunim uvjerenjem. Pri tome smo postavili nove standarde u kvaliteti dječje hrane. Ove politike kvalitete uzimaju se u obzir pri odabiru tla, sadnji i obradi i prisutne su u svakoj HiPP organskoj posudi.

Ali, organski EU logo također predstavlja kvalitetu, zar ne?

C. Hipp: Naravno. Uredba EU o organskom uzgoju dobra je stvar. Zabranjuje uporabu kemijskih i sintetičkih sprejeva i gnojiva, genetički inženjering u biljkama, umjetnim bojama i konzervansima te arome i pojačivače okusa.

Ali je li onda još uvijek potrebno koristiti zasebni organski pečat?

C. Hipp: Apsolutno. Standardni organski pečat je dobar i važan. Međutim, ne obuhvaća ispitivanje kvalitete organskih proizvoda nakon što su narasli. Zagađivači u zraku, zemlji ili susjednim poljima još uvijek mogu kontaminirati zasađeno voće, povrće ili žito. Prema tome, odredbe o hrani za bebe dopuštaju vrlo malu količinu pesticida u hrani za bebe. To nije slučaj s HiPP-om. Težimo puno nižim vrijednostima nego što to zahtijeva zakon: to znači da ne dopuštamo te ostatke i stoga provodimo cjelovita ispitivanja kvalitete na najvišoj tehnološkoj razini. Samo se savršena organska roba pakira u staklenke koje potom dobivaju naš organski pečat.

HiPP organski pečat predstavlja najviši standard čistoće. Kako je to još danas moguće postići?

C. Hipp: Prvenstveno uzimamo uzorke tla da utvrdimo je li određeno polje prihvatljivo. Već prije mnogo godina smo ugovorili najprikladnija područja za uzgoj različitih vrsta povrća. Tijekom desetljeća stekli smo posebna znanja o rotaciji usjeva. Također podržavamo organske poljoprivrednike tijekom uzgoja i usko surađujemo s njima. Kasnije, nakon isporuke, proizvode prihvaćamo tek kad su ispunili stroge HiPP zahtjeve čistoće u našim laboratorijskim testovima.

Do kuda seže vaša kontrola štetnih tvari?

C. Hipp: Testiramo na preko 1000 štetnih tvari, što je znatno više nego što zakon zahtijeva. Ono što kupite u jednoj od naših staklenki prošlo je do 260 testova. Definitivno smo stroži nego što zakon nalaže. Pomoću naše osjetljive mjerne tehnologije mogli smo detektirati jedno zrnce soli u bazenu od 25 m. HiPP je dobrovoljno nametnuo izuzetno stroga ograničenja s obzirom na sve trenutno poznate štetne tvari i nečistoće. Međutim, vrijedan doprinos čistoći, naravno, dolazi i od samih organskih poljoprivrednika: oni su upoznati s našim beskompromisnim položajem već desetljećima. Zajednički se zalažemo za pružanje najviše kvalitete. I to od samog početka.