Skip to main content

Tjedni trudnoće:

21. tjedan trudnoće - Vaša beba razvija ritam spavanja

Veličina bebe u 21. tjednu trudnoće

U 21. tjednu trudnoće, vaša beba je sada duga oko 27 centimetara. To je otprilike veličina veće mrkve ili dužina šparoge.

S težinom od oko 350 grama, bebi će trebati još malo vremena da dosegne težinu od oko pola kilograma. Trenutna težina približno je jednaka težini patlidžana.

Razvoj bebe

Glavni razvojni korak djeteta u 21. tjednu trudnoće je formiranje „brazde“ na glavici-tzv. fontanele. Fontanela se ne zatvara u potpunosti čak niti nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Vaša beba nastavlja razvijati i usavršavati svoj ritam spavanja i buđenja, što je važna faza u njezinom razvoju.

Na ultrazvuku sada možete vidjeti kako beba zauzima omiljeni položaj za spavanje. Može se primijetiti da nerođene bebe u maternici puste glavu da se nasloni na rame ili, na primjer, stave ručice pod bradu da podupiru glavu. Druga varijanta položaja spavanja je povlačenje brade prema prsima, što zauzvrat pruža potporu glavi.

Kao i kod djeteta nakon rođenja, na spavanje utječu buka i svjetlost. Drugi aspekt je mamina prehrana. Zbog rada crijeva nakon majčinog obroka, beba se hrani, budi i spremna je za aktivnosti.

U 21. tjednu trudnoće vaša beba sve više usavršava izgled lica. Osim izraženih obrva, sada se mogu prepoznati i trepavic

Kako se buduća mama osjeća u 21. tjednu trudnoće

Od 21. tjedna trudnoće vaša se beba sve više kreće. Kako se rast nastavlja, kretanje će se pojačavati svakog tjedna vaše trudnoće. Trenutno se kretnje ne mogu vidjeti izvana. Samo vi možda već osjećate djetetove vježbe. Gotovo ćete automatski iznova i iznova uspostavljati kontakt sa svojim djetetom u tim prilikama u kojima ono jako uživa.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Kako raste Vaša beba, vaš je trbuščić sve zaobljeniji. Zbog toga se povećava i pritisak na vaše unutarnje organe koje maternica polako pomiče. Taj rast, nedostatak prostora za vaše druge organe i utjecaj vaših hormona može s vremena na vrijeme uzrokovati brojne simptome.

Grčevi u mišićima u nogama

Potreba za magnezijem polako se povećava u 21. tjednu trudnoće. Primijetit ćete sve češće grčeve u nogama, koji se mogu pojaviti iznenada. Pogotovo noću, kada se vaši mišići smire i opuste, mogu se bolno grčiti.

Kao prvu pomoć, možete masirati zahvaćeno područje, što će opet opustiti mišiće. Sada biste trebali jesti više hrane s visokim udjelom magnezija.

Konstipacija (zatvor) i plinovi

Povećani pritisak maternice na crijeva može uzrokovati nepravilnosti u radu crijeva. Najčešće je to konstipacija ili zatvor. Nadimanje također nije rijetkost u 21. tjednu, a može biti i bolno.

Čajevi pomažu protiv nadimanja tijekom trudnoće. Na primjer, isprobajte HiPP čaj od komorača i pijte ga svaki dan za smirivanje crijeva ako imate simptome.

Kao prevencija zatvora i nadimanja, preporučuje se povećan unos tekućine i izbjegavanje namirnica kao što su kupus, grah, češnjak i luk.

Saznajte više savjeta o tome što možete učiniti protiv ovih simptoma trudnoće i da uspješno spriječite zatvor i nadimanje.

Urinarne infekcije

Kako će trudnoća napredovati, zdjelica će se širiti i otvarati, mišići i zglobovi će se opustiti, a sluznice u tijelu postat će osjetljivije. To olakšava ulazak bakterija i patogena u mokraćnu cijev, što može rezultirati infekcijom mjehura.

Zdjelica je također osjetljiva na hladnoću u 21. tjednu trudnoće. Stoga biste se uvijek trebali ugrijati i redovito ići na toalet i ne ignorirati potrebu za mokrenjem. Puno tekućine također je preventivna mjera protiv takvih simptoma, jer dobro ispire mokraćne organe, posebno mokraćni mjehur, i smanjuje bakterije koje su mogle prodrijeti.

Savjet patronažne sestre

"Ako je moguće, nosite pamučno donje rublje. Čak i ako u nekim slučajevima nije baš šik poput drugog donjeg rublja. Pamuk je propustan za zrak. Na taj način sprječavate bakterijske infekcije i gljivične bolesti." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni savjeti

• Izbjegavajte teške obroke navečer - mali, lagani obroci lakše se probavljaju. Svakako unosite dovoljno magnezija svaki dan.

• Uzimanje puno vlakana, vježbanje i pijenje dovoljne količine tekućine pomoći će u sprečavanju zatvora.

• Puno tekućine pomoći će spriječiti infekcije.

• Izmjenjujte vježbanje i odmaranje, pazeći da ne pretjerate ni u jednom ni u drugom.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Nedostatak magnezija

Budući da se potreba za magnezijem naglo povećava sredinom trudnoće, trebali biste unositi više ovog minerala u tragovima. Ako postoji manjak, grčevi u mišićima javljaju se iznova i iznova. Magnezij je također važan za "imobilizaciju" maternice. To znači da sprječava prekomjerno stezanje maternice, izbjegavajući tako prijevremeni porod. Ako je prehrambeni unos magnezija nedovoljan, zamolite svog liječnika da vam prepiše dodatak.

Što je s razinom željeza?

Ako se često osjećate umorno i bezvoljno, u početku trudnoće, to može biti sasvim normalna pojava. Ali može biti i da je razina željeza preniska. Budući da je željezo izuzetno važno za transport kisika u krvi - a time i za opskrbu vaše bebe – razinu željeza u krvi treba održavati konstantnom.

Liječnik će utvrditi razinu željeza u krvi na temelju takozvane razine Hb, malim testom krvi na licu mjesta. Sadržaj hemoglobina u krvi (Hb) obično se mjeri na početnom pregledu, a zatim redovito od šestog mjeseca nadalje. Ako je vaša vrijednost trajno preniska, bit će vam propisana odgovarajuća terapij

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.