Kada će moja beba spavati cijelu noć?

Bebe u različitim dobima počinju sa spavanjem tokom cijele noći. Roditelji mogu poticati zdrave navike spavanja, tako da najbolje odgovaraju djetetu.

Djeca nakon 6 mjeseci starosti, u pravilu, ne moraju dobijati hranu tokom noći, jer apetit i hrana tokom dana ih dovoljno zasićuju. Kratka buđenja tokom noći su normalna. U idealnom slučaju, bebe će brzo same zaspati.

Buđenje mogu prouzrokovati različiti razlozi

Imajte na umu da buđenje noću može imati više razloga. Osim gladi, žeđi i punih pelena, postoje faze poput rasta zubića, rasta, infekcije ili nakon burnog dana itd. – u kojima dijete ima drugačiji obrazac spavanja: buđenje, čavrljanje, ili možda opet želi flašicu ili dojku. Neke bebe jednostavno plaču kada trebaju pažnju ili žele osloboditi neku napetost. Za cjelonoćno spavanje bebe, nažalost, ne postoje garancije. Često se dešava da dijete koje je počelo spavati tokom cijele noći ponovo počne sa javljanjem u toku noći. Uglavnom, ovo je samo kratka faza koja će proći.

Konstantna dnevna rutina je važna

Važno je imati stalne dnevne rutine sa obrocima, dnevnim spavanjem i drugim aktivnostima npr. šetanjem. Ritual spavanja hrana, kupanje, priča za laku noć ili uspavanka u mirnom okruženju imaju smirujući efekat na dijete.

Potrebno je strpljenje

Nemojte gubiti strpljenje, Vaše dijete ne može odmah početi redovno spavati. Ne postoji magični recept! Ne možete upravljati snom Vaše bebe. Ono što možete jeste da pomognete bebi da razvije ritam za zdrave navike spavanja. Nemojte očajavati ako čujete za tuđu djecu koja navodno spavaju cijelu noć. Ovo je relativan termin, za novorođenčad se može reći da su spavali tokom cijele noći ako spavaju od ponoći do 5 ili 6 ujutro. Roditelji sa malom djecom moraju prihvatiti da se njihov san prekida češće u prve 3-4 godine života.