Skip to main content

Tjedni trudnoće:

36. tjedan trudnoće: Beba zauzima položaj za porod

Vaša je beba sada potpuno razvijena i ima sva osjetila koja će koristiti od rođenja. Ako bi se vaše dijete rodilo sada, to bi bilo takozvano "kasno nedonošče", što znači da se više ne očekuju komplikacije. Već sljedeći tjedan vaše bi se dijete moglo roditi kao zrelo novorođenče.

Veličina bebe u 36. tjednu trudnoće

Vaša je beba narasla centimetar od prethodnog tjedna trudnoće. Sada je velika oko 47 centimetara, što je otprilike veličina bijelog kupusa. S težinom od približno 2700 grama, vaše se dijete približava svojoj porođajnoj težini. U sljedećih nekoliko tjedana prije poroda, i dužina i težina će se još povećati.

Razvoj bebe

U posljednjih nekoliko tjedana trudnoće vaše je dijete pohranilo puno zaliha masti i udebljalo se. To omogućuje vašem djetetu da u velikoj mjeri samostalno regulira svoju tjelesnu temperaturu. Nakon poroda, posebno u prvim danima svog života, još uvijek treba puno topline od majke. Održavanje djeteta na toplom nakon rođenja važno je kako mali organizam ne bi "nepotrebno" gubio zalihe masti za održavanje tjelesne temperature. Na taj način bi novorođenče izgubilo više kilograma nego što obično izgube nakon rođenja. Prirodni gubitak težine djeteta od oko 5 do maksimalno 10 posto tjelesne težine rezultat je činjenice da u to vrijeme majka proizvodi malo, ali bogato prvo mlijeko s mnogo antitijela (kolostrum), a zrelo, masno majčino mlijeko dostupno je djetetu nakon što mlijeko nadođe. Zrelo majčino mlijeko sadrži masti, što im osigurava porast kilograma.

Svi djetetovi organi, njegov mozak i osjetila, kao i provođenje podražaja i refleksi sada rade dobro i na način na koji su vašem djetetu potrebni za život izvan maternice. Dijete je sada spremno za rođenje i život novorođenčeta. Zbog toga se vaš mali stanovnik trbuha već premjestio u položaj za rađanje u 36. tjednu trudnoće i gura se u malu zdjelicu. Kontrakcije, koje selektivno započinju otprilike od 36. tjedna trudnoće, aktivno podržavaju ovaj proces i dovode dijete u porođajni kanal.

Kako se buduća mama osjeća u 36. tjednu trudnoće

Ako smatrate da je potrebno, sada će vas pažljivije pregledati liječnik. Od sada će vam pregled biti svaka dva tjedna i sve se vrti oko vas i vašeg djeteta. Otkucaji srca djeteta mogu se dobro čuti. CTG, ako želite, pokazuje jesu li se kontrakcije počele događati i bilježi otkucaje srca vašeg djeteta. Veličina, težina i trenutni razvoj djeteta također se mogu odrediti s ultrazvukom.

Liječnika će posebno zanimati vaš krvni tlak i zadržavanje tekućine. Vaša težina je također važna kao i veličina trbuha. U 36. tjednu trudnoće preporučuje se i vaginalni bris na streptokoke grupe B jer ova bakterija bi mogla prouzročiti ozbiljnu infekciju djeteta prilikom prolaska kroz porođajni kanal. Ako je test pozitivan, mora se učinkovito liječiti prije poroda.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Osjećaj pritiska se povećava

Ako ste već imali lažne trudove, sigurno ćete sada osjetiti pojačani pritisak na zdjelicu. Povećava se i pritisak na mokraćni mjehur jer ova vrsta trudova pomiče vašu bebu u malu zdjelicu, tako da je u ispravnom položaju za rođenje kroz porođajni kanal. Također se mogu pojaviti bolovi u leđima i mliječni iscjedak uzrokovan čepom na vratu maternice. Ali ovo još nije znak da je čep potpuno nestao i da porođaj počinje. Ako vam pritisak na zdjelicu postane prevelik i neugodan, vježbanje vam može pomoći. Postoje vježbe koje vam mogu pomoći u opuštanju dna zdjelice i spriječiti napetost.

Prednost lažnog truda je što ćete lakše disati, jer maternica više ne pritišće pluća. Tako ćete se osjećati slobodnije, više ćete se kretati i bolje spavati.

Važni savjeti

• Ako osjetite pretjerani pritisak na malu zdjelicu, pomicanje kukova kružnim pokretima može vam pomoći da opustite dno zdjelice i smanjite pritisak.

• Koristite prirodne uloške za gaćice bez mirisa ako imate iscjedak ili stresnu inkontinenciju.

• Razgovarajte o svim sljedećim pregledima sa svojim liječnikom i ako imate nekih pitanja ili nedoumica slobodno ga pitajte.

• Organizirajte pomoć obitelji i prijatelja prvih nekoliko dana i tjedana nakon rođenja. Pogotovo s drugim ili trećim djetetom. Tako se možete u potpunosti koncentrirati na svoju bebu, upoznati ju i u potpunosti zadovoljiti njene potrebe. I vama će trebati dosta vremena nakon poroda da se vratite u svakodnevicu.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Redovito mjerenje krvnog tlaka

Trudnice imaju viši krvni tlak zbog hormona u tijelu i potrebe da svoju bebu opskrbe hranjivim tvarima. Otkucaji vašeg srca također su viši, kako bi se više krvi moglo transportirati kroz vaše tijelo.

Tlak krvi određuje se prema metodi njegovog izumitelja Riva - Roccija s odgovarajućim mjernim uređajem. Redovito praćenje tijekom trudnoće osigurava da je vaša beba na odgovarajući način opskrbljena svim hranjivim tvarima i vitalnim kisikom koji do njega dolazi majčinom krvlju.

Krvni tlak se također može koristiti za utvrđivanje je li majčino tijelo prekomjerno opterećeno ili je u akutnom stanju, koje se može dogoditi u kasnoj trudnoći, oko 36. tjedna. Ako se dogodi takva komplikacija, dijete više ne bi dobivalo odgovarajuću njegu, a majka bi se suočavala sa zdravstvenim problemima.

Iz tih razloga važno je da liječnik redovito mjeri krvni tlak (RR) i unosi ga u karton rodilje. To se smatra mjerom predostrožnosti kako se ne bi previdjele neke komplikacije u trudnoći.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.