Meni

Specijalne mliječne formule

Kada može davanje HiPP Anti-Reflux Bio-posebne hrane biti korisno?

Mnoge bebe poslije obroka sa podrigivanjem izbacuju i nešto hrane. To je sasvim normalno i ne treba Vas brinuti, dok se Vaša beba osjeća dobro i raste.
 
Ukoliko Vaša beba češće podrigiva i izbaciva hranu, a Vi se brinete za njeno zdravlje, obratite se Vašem pedijatru. On će razjasniti da li je potrebna specijalna hrana, kao npr. HiPP Anti-Reflux Bio-posebna hrana za Vaše dijete.
 
HiPP AR Bio-posebnoj hrani dodaje se dragocjeno brašno od hljeba ivančice. Ove prirodne tvari nabubrivanja čine hranu posebno kremastom i zadržavaju je u želudcu. Na taj način se izbjegava povrat u jednjak (Anti-Reflux).
 
Generalno se posebna ishrana treba samo davati uz medicinsku kontrolu.

Za koju djecu je HiPP Comfort posebna hrana namjenjena?

Crijeva novorođenčadi su u prvim mjesecima još veoma osjetljiva. Iz toga razloga nisu rijetke muke sa želudcom i crijevima, kao ni nadimanje, kolike i zatvorena stolica. Vašem djetetu možete pomoći sa intenzivnom blizinom i smirenošću u svakodnevnici, kao i masažama stomaka i pospješivanjem podrigivanja. Najčešće prođu te tegobe probave i same. Kod zatvorene stolice trebate voditi računa da koristite hranu za novorođenčad prema uputama tj. da koristite pravo doziranje hrane.
 
Ako Vaše dijete pojačano pati od poremećene probave i uz to izrazito plače, onda posebne hrane za smanjenje tegoba mogu pomoći. Posebni sastav HiPP Comfort posebne hrane reguliše i oslobađa stolicu, te na taj način pomaže kod nadimanja i zatvorene stolice.
 
Da li je HiPP Comfort posebna hrana pogodna za Vašu bebicu možete saznati u razgovoru sa Vašim pedijatrom. Posebna hrana se treba samo davati uz medicinsku kontrolu.

Da li su HiPP posebne hrane pogodne za djecu sa rizikom alergije?

Ovde trebamo dvije HiPP posebne hrane različito promatrati:


HiPP Comfort posebna hrana je na osnovu cijepanih elemenata bjelančevina pogodna za preventivnu brigu o alergijama.
 
Drugačije je sa HiPP Anti-Reflux Bio posebnom hranom Ona sadrži intaktne bjelančevine, te se iz tog razloga ne bi trebala koristiti kod beba sa rizikom od alergija u 1. godini života. Bebe sa povećanim rizikom od alergija trebale bi prema zvaničnim preporukama u prvih četiri do šest mejseci samo dobivati majčinsko mlijeko i/ili hidrolizirane (=cijepane) bjelančevine.

Molimo Vas da ovu situaciju i predviđene postupke dogovorite sa Vašim pedijatrom.

Moja beba bljucka i ima istovremeno nadimanja, koja hrana je preporučljiva?

Ukoliko Vaša beba pojačano bljucka i pri tome ima problema sa stolicom, trebate o tome razgovarati sa Vašim pedijatrom. On poznaje Vašu bebu i može najbolje odlučiti koja je hrana najbolja u Vašem slučaju. Generalno su problemi sa probavom bitnije tegobe. No, to se mora skroz individualno odlučiti.

Mogu li kombinovati HiPP posebnu hranu sa HiPP hranom za novorođenčad?

Generalno je moguće davati HiPP posebnu hranu zajedno sa HiPP hranom za novorođenčad. Ali da li je to u pojedinačnom slučaju preporučljivo, to najbolje prepustite Vašem pedijatru da odluči.

Treba imati na umu da se pospješuje poboljšanje tegoba kod nadimanja, zatvorene stolice ili pojačanog pljuvanja putem specijalnog sastava hrane. Kod djeteta koje pojačano bljucka kremasta HiPP Anti-Reflux Bio-posebna hrana spriječava vraćanje hrane u jednjak. Ako se kod slijedećeg obroka koristi normalna hrana za novorođenčad, tak efekat više nije prisutan.

Da li imate dodatnih pitanja?

Molimo Vas ne oklijevajte da nas kontaktirate na:
Kontaktni obrazac