Plan ishrane: Od 7. do 9. mjeseca života

Majčino mlijeko – dok god Vi i Vaše dijete to želite.

* Počnite sa hranom za odvikavanje od dojenja u skladu s razvojem Vaše bebe, te započnite najranije nakon 4. mjeseca i najkasnije nakon 6. meseca života.

Nakon otprilike 6. mjeseca života neke bebe dobijaju svoj prvi zubić. Također bolje pomjeraju svoj jezik i cijela usta. Od 8. mjeseca vrijeme je da ih naviknete na prve male komadiće u hrani.

Rano ujutro: Kao prva stvar nakon buđenja, mlijeko je još uvijek najbolji obrok. Podojite svoju bebu ili pripremite HiPP 2 Follow-on mlijeko. Follow-on mlijeko prilagođeno je potrebama starijih beba. Od 8. mjeseca vaša beba može naučiti da pije mlijeko iz čaše. To pomaže razvoju i bolje je za zubiće.

Prijepodne: Tokom prijepodneva možete nastaviti sa dojenjem ili davanjem HiPP mliječne formule. Ako je vaša beba mnogo gladna, možete joj ponuditi još i HiPP voće i žitarice. Ovi obroci se lako probavljaju, a zbog žitarica, također su i zasitni.

Vrijeme ručka:
Od 8. mjeseca, možete ponuditi svojoj bebi naše jelovnike za bebe od 8. mjeseca života. Oni sadrže mekane, male komadiće u cilju podsticanja bebe na žvakanje. Učenje žvakanja važno je za razvoj i za učenje govora. Porcije su veće za ovu starosnu skupinu, jer vaša beba sada treba više da bi bila sita.

Poslijepodne:
Za poslijepodne idealna je kašica od žitarica i voća. HiPP Voće i HiPP Voće i žitarice sada su također dostupni sa finim komadićima za bebe od 8 mjeseci i starije.  Nove vrste voća osiguravaju još više okusa. Također možete sami miksati kašicu koristeći HiPP Organic pahuljice od žitarica i HiPP Blago voće. (Uputstvo za to može se pronaći na ambalaži kašice od žitarica.)

Od 7. mjeseca života, dostupan je još veći izbor užina. Sada možete ponuditi vašoj bebi i HiPP Voće i jogurt ili HiPP Voćni duet - voće sa jogurtom ili kremastim sirom.

Za prve grickalice od 8. mjeseca života, tu su razni proizvodi HiPP grickalica, kao što su HiPP Baby keks, HiPP Baby dvopek, HiPP dječji proseni uvojci ili HiPP rižini kolačići kao idealna dopuna za između obroka.

Navečer:
Također ćete pronaći nove vrste HiPP Laku noć proizvoda bez dodanog šećera u teglici ili mliječne kašice za miksanje, koje imaju nešto grublju strukturu, kao i nekoliko novih okusa za bebe od 8. mjeseca.

Pića: Najkasnije sa trećim obrokom dohrane, uz svaki obrok trebalo bi se ponuditi nešto za piće. Najprikladniji  su voda za bebe, nezaslađeni čajevi, organski čaj i sok ili razblaženi voćni sokovi.

Najčešća pitanja 

Moja beba još uvijek nema nijedan zubić. Da li on/ona može jesti obroke sa čvrstim komadićima? 
Da, jer su komadići tako mali da ih beba može zgnječiti samo pomoću svoje vilice.

Moja beba još uvijek ne voli krupniju hranu. Šta da uradim?
Nastavite davati fino pasirane jelovnike i postepeno dodajite sve više i više jelovnika za bebe od 8. mjeseca.

Koliko velika treba biti jedna porcija?

Naše teglice za bebe od 8. mjeseca života dolaze u porcijama koje odgovaraju uzrastu i koje pojede većina djece. Međutim, postoje i djeca koja jedu malo više ili kojoj je dovoljno manje. Apsolutno je normalno da će apetit vaše bebe imati određene oscilacije. Ako je vaša beba mnogo gladna, ponudite joj voće kao desert.

Savjeti za zdrave zubiće: 

  • Osigurajte redovnu zaštitu zuba od pojave prvog zubića
  • Prije spavanja: nakon pranja zubića nema više hrane
  • Nikada nemojte davati flašice s mlijekom ili čajem kao neku vrstu cucle ili pomoći pri uspavljivanju
  • Uvijek sami držite flašicu i neka beba brzo ugasi žeđ
  • Naviknite bebe da piju iz čaše od 8. mjeseca života

Kako biste pronašli pravu grupu HiPP proizvoda, potražite sljedeće boje kodova na policama: