Na što obratiti pažnju tijekom dojenja?

Dojenje je najprirodniji način ishrane za Vaše dijete. Kako dijete nauči pravilno disati tako će naučiti i pravilno dojiti. Ukoliko ste nesigurni u dojenju, dogovorite posjet babici iz Vašeg doma zdravlja.

Babice su posebno obučene da vam pomognu kod problema s dojenjem. U prvih deset dana nakon rođenja, možete prihvatiti ovu pomoć. Možete ih kontaktirati putem imenika, drugih majki ili Vašeg liječnika.

Važno:

  • Uvijek prislonite bebu kada je gladna. To će signalizirati Vašim žlijezdama da proizvode više mlijeka. Na taj način će se količina Vašeg mlijeka prilagoditi potrebi djeteta.
  • Pustite Vaše dijete uvijek da prvo pije iz jedne dojke do kraja: Ako je skoro prazna, raste udio masti u mlijeku. Ovo kalorično mlijeko je posebno važno za rast tjelesne težine Vašeg djeteta. Poslije toga prislonite dijete uvijek i na drugu dojku.
  • Obratite pažnju da Vaše dijete ne cucla samo bradavicu- od toga brzo postane nadražena - već ga prislonite samo da pije. Usta bi pri tome trebala obuhvatiti većinu bradavice.
  • Nemojte dijete samo odvuči od dojke - to će prije svega Vas boliti. Bolje je da stavite prst između usta i bradavice kako biste oslobodili pritisak. Nakon toga možete lako odvojiti dijete od grudi.