Skip to main content

Tjedni trudnoće:

24. tjedan trudnoće: Vaša beba je sada dugačka kao vaša podlaktica

Veličina bebe u 24. tjednu trudnoće

U 24. tjednu vaša je beba dugačka je oko 30-31 cm, otprilike kao krastavac. Teška je između 600 i 700 grama, te se bliži težini od punog kilograma.

Unatoč tome, vaša beba još uvijek ima dovoljno prostora za kretanje do mile volje. Moći ćete danonoćno osjećati njezina kretanja po vašem trbuhu.

Razvoj bebe

Bebi je vrlo ugodno u trbuhu. Do 24. tjedna njihovi su osjetni sustavi "spremni za primanje" i sve će više reagirati na zvukove koje čuju u maternici. Zapravo, sada postoje određeni zvukovi kojima su opsjednuti i na koje reagiraju posebno snažno: vaš je glas, na primjer, ključni poticaj i bit će im referentna točka u ranim godinama. Prije nekoliko godina znanstvenici su otkrili da su prvi vriskovi novorođenčeta vrlo slični glasu njihove majke, što jasno pokazuje koliko je intenzivan osjećaj kontakta između djeteta i prve osobe koju ikad znaju.

Ovo je jedan od načina na koji stvaraju vezu s majkom, osobom koja će im pružiti hranu i ljubav, što im je potrebno od prvog dana izvan maternic

Kako se buduća mama osjeća u 24. tjednu trudnoće

Moći ćete osjetiti da vaša beba brzo raste. Zahtijevat će vašu pažnju u vašem rastućem trbuhu. Također je dobra ideja uključiti svog partnera dok se pripremate za proširenje svoje obitelji, a postoji puno načina na koje možete u potpunosti uživati u ovom posebnom zajedničkom druženju.

Uobičajeni znakovi i simptomi

U ovoj fazi trudnoće, simptomi koji se mogu pojaviti (koji su privremeni i utječu na probavni trakt) rezultat su rasta maternice.

Mučnina i žgaravica

Najčešći simptomi u 24. tjednu su žgaravica i mučnina. Vjerojatno ćete osjećati mučninu ako jedete previše teške hrane odjednom, jer je vaš želudac sada manji i može u potpunosti probaviti samo manje količine hrane. Stoga je dobro prilagoditi obroke tako da jedete manje mesa i više povrća.

Žgaravicu (uzrokovanu refluksom kiseline iz želuca u grlo) možete spriječiti tako da uspravno sjedite dok jedete i pijete čašu vode uz svaki zalogaj kako bi želučana kiselina bila manje agresivna.

Savjet patronažne sestre

"Sok od mrkve i kapsule gline mogu ublažiti simptome." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni savjeti

• Kad vam se jede meso, pokušajte jesti ribu. Riba se lakše probavlja i opskrbljuje vas važnim omega 3 masnim kiselinama, koje su važne za razvoj djetetovog mozga.

• Nosite udobne cipele koje se lako oblače i skidaju.

• Uključite svog partnera, npr. tako što ćete ga zamoliti da vam izmasira stopala ili leđa.

• Počnite razmišljati o uređenju i opremanju dječje sobe - u početku vam neće trebati puno, vjerojatno samo dječji krevetić pored vašeg kreveta i stol ili površina za presvlačenje.

• Obavezno se sobom u šetnju ili izlazak nosite bočicu vode.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Regulacija probave

Ako patite od zatvora, a uobičajeni savjeti (poput pijenja puno tekućine i vježbanja) ne djeluju, pitajte svog liječnika za prikladne načine za pomoć vašem probavnom sustavu. Tijekom trudnoće izuzetno je važno dobiti pouzdane, stručne savjete o metodama ili proizvodima koji su prikladni i one koje treba izbjegavati.

Priprema za porod pomoću TCM (tradicionalna kineska medicina)

Danas postoje stručnjaci s iskustvom u holističkim tretmanima trudnica i žena koje su nedavno rodile, a u mnogim su slučajevima i obučeni za akupunkturu. Akupunktura, grana tradicionalne kineske medicine (TCM), ime je preuzela od latinskih riječi "acus", što znači igla, i "pungere", što znači bockanje.

Kroz naša tijela prolaze kanali poznati kao meridijani, koji imaju lokacijske točke. To su akupunkturne točke, a mogu se stimulirati umetanjem tankih akupunkturnih igala na različite dubine u različitim točkama. Cilj akupunkture je vratiti protok energije vašeg tijela kako bi ublažio simptome ili imao preventivni ili jačajući učinak.

Međutim, akupunktura je više od pukog liječenja trajnih bolesti ili simptoma tijekom trudnoće, poput zadržavanja vode: koristi se otprilike od 37. tjedna trudnoće kako bi se budućoj mami pomoglo u pripremi za porod. Djeluje okrepljujuće i, između ostalog, čini vrat maternice mekšim, što mu pomaže da se proširi. To olakšava porod, a zauzvrat ubrzava proces rađanja.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.