Transport hrane za bebe na putovanju

Kako mogu transportovati bebi-hranu u autu?

U gepeku se mogu razviti temperature od preko 40°C i više, zato je potrebna posebna pažnja:

Suhi proizvodi kao što su mliječna hrana, žitarična kaša u obliku praha i teglice na bazi voća (Voće, Voće&žitarica, Voće sa jogurtom, Voćni-duet, mali brašnasti obroci i napici) nisu osjetljivi. Ovi proizvodi se mogu bez problema nositi u gepeku.

Povrće i mesni proizvodi (meni sa pripremom mesa) su veoma osjetljivi ako su duže vrijeme izloženi temperaturama od preko 40°C. Iz tog razloga morate posebno voditi računa o temperaurama ovih proizvoda. Ove proizvode po mogućnosti nemojte držati u gepeku, već u predjelu za vozače. Tu su temperature radi klime i zračenja zasigurno niže.

Za transport u gepeku: Hladite teglice prije putovanja u frižideru, te ih stavite u putni frižider (tašnu, kutiju za hlađenje).

Pored toga trebate teglice tako zapakovati da se ne mogu lako razbiti. Najbolje je da ih ostavite u originalnom pakovanju, koji su još u foliji zapakovani. Sve proizvode koje mislite koristiti tokom putovanja držite na dohvat ruke.

Transport u avionu

Hrana za bebe se može staviti u prtljag koji je otporan na udarce (npr. tvrdi koferi). Zaštitite teglice od udaraca i padova i stavite ih dodatno u plastičnu vrećicu.

Preporučuje se da hranu za prva dva dana ipak nosite u ručnom prtljagu, da budete spremni ukoliko se na putovanju izgubi  Vaš kofer ili tek stigne sa zakašnjenjem.

Čuvanje hrane za bebe na odredištu

Na odredištu čuvajte teglice ispod 35°C. Prije upotrebe provjerite još jednom da li je teglica originalno zatvorena. Ako u teglici više ne postoji vakum, onda nije pogodno za prehranu.


Kako ću prepoznati manjak vakuma u zatvorenoj teglici? Teglica nema manjak vakuma i time je spremna za upotrebu kada…
1. poklopac ne popušta pritisak. Pritisnite zato sredinu poklopca.
2. teglica ispušta zvuk « klik » pri otvaranju.

Želimo Vam sretan put i ugodan odmor!