Na što obratiti pozornost kod izdajanja?

U prvih nekoliko tjedana djetetovog života biti će situacija u kojima ćete otići u kupnju, kod liječnika, u posjete i slično te vas duže vrijeme neće biti kod kuće.

Ukoliko morate izaći iz kuće te ste u mogućnosti povesti i dijete zamolite neku osobu od povjerenja da također ide sa vama. Uvijek je moguće naći neko mirno mjesto gdje možete dojiti. Ukoliko niste u mogućnosti povesti dijete, možete ranije izdojiti mlijeko te ga u bočicama spremiti u hladnjak. Dok Vas nema kod kuće osoba koja čuva dijete može iz bočice nahraniti dijete.

Izdojeno mlijeko se mora pažljivo pohranjivati te Vas savjetujemo da o tome porazgovarate sa svojom patronažnom sestrom.

Izdojeno majčino mlijeko pohranjeno u prikladno opranim staklenim ili plastičnim bočicama koje su nepropusno zatvorene može stajati u hladnjaku ( +4 do +6° C) najviše 2 dana. Mlijeko ne smije stajati u vratima hladnjaka nego prislonjeno na stražnju stranu hladnjaka jer je tamo najniža temperatura.

 

Važno:

Svi predmeti koji dolaze u kontakt sa mlijekom moraju biti pažljivo oprani. Isperite bočice i izdajalicu te ih prokuhajte na 3 minute ili operite u perilici za posuđe na 65 ° C.

Ukoliko ostane viška mlijeka, zamrznite ga na -20 ° C u hladnjaku s 4 zvjezdice. Odmrzavati je najbolje je u hladnjaku tijekom 24 sata ili procesom brzog odmrzavanja u mlakoj vodi  (maksimalno 37 ° C). Poklopac bočice u kojoj se nalazi mlijeko ne smije biti mokar. Nije preporučljivo odmrzavati u mikrovalnoj pećnici.

Poželjno je bočicu nakon odmrzavanja, kružnim pokretima promućkati (ne tresti), da bi se pomiješale odvojene masnoće.