Meni

Dojenje

Kada i koliko često bi moja beba trebala piti?

Prislonite Vašu bebu uvijek kada je gladna. Vaša se beba dakle doji prema potrebi, te se u roku od nekoliko dana Vaša količina mlijeka tome prilagodi.

Ako se poveća apetit Vaše bebe, ona će htjeti češće piti: To će pospješiti stvaranje mlijeka i Vaša količina mlijeka će se prilagoditi « povećanoj potražnji ». Ukoliko grudi proizvode više mlijeka, razmaci između obroka će se automatski produžiti.

Dobiva li moja beba dovoljno mlijeka?

Količina mlijeka koju Vaša beba pije može se razlikovati od obroka do obroka ili od dana do dana. Jedan dokaz da je Vaše mlijeko dovoljno: Vaša beba ima četiri do pet puta dnevno tešku pelenu. Dodatno možete svoju bebu poleći jednom sedmično na vagu.

Prebacivanje sa majčinog mlijeka na mlijeko za novorođenčad, koje, kada i koliko?

Kod prestajanja dojenja ne postoje čvrsta pravila. Majka i dijete trebaju se polako naviknuti na novu situaciju, a to se dešava vrlo individualno i različito. Ovisno od toga da li prestajanje dojenja polazi od Vas ili Vaše bebe, za oboje je jednostavnije postepeno prestajanje dojenja i manje opterećuje od iznenadnog prestanka. Ako želite prestati dojiti, preporučuje se da to planirate kao lagano prolazeći proces.

Tako što ćete jedan obrok dojenja za drugim postepeno zamijeniti sa PRE ili PRE HA-hranom, omogućujete Vašoj količini mlijeka da se polako smanjiva,a da grudi ne postanu prepune i počinju Vam predstavljati probleme. Osim toga osiguravate da se Vaša beba može polako naviknuti da nove oblike hrane i da pri tome dobija dodatnu pažnju punu ljubavi.

Da li imate dodatnih pitanja?

Molimo Vas ne oklijevajte da nas kontaktirate na:
Kontaktni obrazac