Vitamin B6

Zašto je vitamin B6 tako važan?

Vitamin B6 također poznat kao Pyridoxin spada jednako kao folna kiselina u grupu B-vitamina. On je zadužen za optimalno korištenje bjelančevine, kao hranjive tvari nepohodne za život, iz namirnica. Trudnice imaju povećanu potrebu za bjelančevinom iz čega i proizilazi povećana potreba za vitaminom B6. Pored toga je vitamin B6 uključen u stvaranje krvi. S obzirom da volumen krvi tokom trudnoće poraste za jedan litar vrlo je bitan za stvaranje krvi. Osim toga vitamin B6 preuzima važne funkcije nervnog sistema i podržava intaktni odbrambeni sistem.

Dobri izvori vitamina B6

Da li riba ili meso, pšenica punog zrna ili povrće - vitamin B6 se skriva u mnogim namirnicama. Posebno bogate vitaminom B6 su mahune i banane. Pažnja: i vitamin B6 je vrlo osjetljiv. Otopiv je u vodi i slabo podnosi UV-svjetlost. Zato namirnice kupovati svježe, brzo i pažljivo pripremiti. Istraživanja su pokazala da se posebno u zadnjoj trećini trudnoće može pojaviti nedostatak vitamina B6. Zato se preporučuje dodatni unos vitamina B6 npr. preko dodatka ishrani.

Pojave kod manjka

Teške pojave kod nedostatka su oštećenja kože, živaca i očiju kao i malokrvnost. Iz tog razloga se ne bi trebao ni rizikovati manjak vitamina B6!