Skip to main content

Tjedni trudnoće:

29. tjedan trudnoće: Vaša beba gradi svoje masne stanice i dobiva na težini

U 29. tjednu ste u osmom mjesecu trudnoće i trećem, posljednjem tromjesečju. Tijekom ovog mjeseca vaša će beba najviše rasti. Vrijeme je i da unaprijed planirate kako bi vaš dom postao siguran prostor za vašu bebu.

Veličina bebe u 29. tjednu trudnoće

Vaša je beba velika 38,7 cm, otprilike veličine kokosa. Teži oko 1240 grama, što znači da se prilično „udebljala" u odnosu na prošli tjedan. Što više beba teži, to će biti lakše ako se rodi prerano.

Razvoj bebe

Vaša beba izgleda vrlo slično onome kako će izgledati kad se rodi: proporcije i značajke brzo su se razvile posljednjih tjedana i neće se previše mijenjati od sada do poroda. Sada je fokus na njihovim organima koji postaju sve složeniji, na razvoju njihovih funkcija i dobivanju na težini kako se približavaju težini novorođenčeta u punom terminu.

Dobivanje na težini

U 29. tjednu vaša beba sada ima na raspolaganju ono što joj je potrebno za debljanje, jer su se masne stanice stvorile i mogu pohraniti rezerve masti. To znači da je sada vrijeme za intenzivno dobivanje na težini. Odmah nakon poroda, vaša će beba malo izgubiti na težini - tek treći dan života izvan maternice, vaše mlijeko će postati kaloričnije i puno masnije pa će i beba ponovo početi dobivati na težini.

Ako očekujete blizance, to ne znači nužno dvostruku težinu: vaše dvije bebe imat će različitu težinu pri rođenju i neće biti iste veličine. Bez obzira jesu li blizanci jedno ili dvojajčani, mozak beba brzo se razvija u 29. tjednu i oni postupno postaju sposobni regulirati tjelesnu temperaturu i srčani ritam, tako da mogu preživjeti "samostalno" izvan maternice.

Razvoj imunološkog sustava

Ključni razvoj ovog mjeseca je razvoj imunološkog sustava. Sve više i više antitijela prenose se iz vašeg tijela u njihovo putem posteljice, što izgrađuje njihov imunološki sustav i osposobljava ga za obavljanje svog posla. Vaša će beba trebati svoj imunološki sustav da bi preživjela izvan zaštitnog okruženja vaše maternice, jer će doći u kontakt sa svim vrstama bakterija. Dakle, dok ne napune oko godinu dana, presudno je da su zaštićeni od ozbiljnih bolesti: na primjer, ako je baka imala bronhitis ili gripu, najbolje je odgoditi posjet do njenog potpunog oporavka.

Lanugo (fina kosica) vaše bebe zadebljala je i sada pokriva gotovo cijelo tijelo, iako u ovoj fazi možda ima već i pravu kosu. To se razlikuje od djeteta do djeteta - neki će imati puno kose kad se rode, dok će drugi imati vrlo malo. To je pitanje genetike i na njega ne utječu nikakvi drugi čimbenici.

Kako se buduća mama osjeća u 29. tjednu trudnoće

Kako vaša beba raste, tako raste i vaš trbuh. Beba nastavlja vježbati svoje pokrete koji su sve uočljiviji kako vaša beba svakim danom postaje sve veća i jača i ima sve manje prostora u maternici. Sve dok se još može okretati i kretati se, to će i raditi – ona je već aktivna mala osoba.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Sve jači bolovi u leđima

Mnoge trudnice pate od bolova u leđima. To je sasvim normalno, jer se vaš hod promijenio, a leđa nose veći teret. Težina vaše bebe također može utjecati na vaš živčani sustav, što može dovesti do drugih problema: česti su nagli grčevi mišića u nogama, stražnjici, bokovima i gornjem dijelu trbuha. To ćete posebno primijetiti ako su vaše razine stresa visoke, jer je stres vrsta "gutača magnezija" - pa ako stvari postaju stresne za vas, pobrinite se da unosite dovoljno magnezija iz hrane koju jedete.

Saznajte više o magneziju i zašto je on tako važan.

Priprema za život s djetetom

Vjerojatno će biti teško razmišljati o mnogo čemu drugom, osim o vašoj bebi, a sada je vrijeme da unaprijed planirate gdje će spavati i po potrebi oslikati/preurediti/obnoviti sobu ili prostor za bebu. Vaša beba u početku može spavati u vašoj spavaćoj sobi, a dobro je nabaviti dječji krevetić uz krevet (to će vam pomoći i kada je u pitanju dojenje noću).

Važni savjeti

• Da biste prošli dug, zahtjevan dan, pokušajte jesti nekoliko manjih obroka. To će vam održati razinu energije visokom i uglavnom dosljednom, umjesto da doživljavate uspone i padove.

• Da biste osigurali dovoljno magnezija, jedite hranu poput orašastih plodova, integralnih proizvoda od pšenice, mahunarki, špinata i kupusa.

• Obavezno unesite dovoljno tekućine: pokušajte piti jednu čašu vode na sat!

• Slobodno vrijeme iskoristite za šetnje na svježem zraku, što će ublažiti napetost i bolove u leđima.

• Nakon što ste suzili izbor mjesta na kojem želite roditi, iskoristite priliku da posjetite rađaonice ako možete.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Pomoć kod problema s leđima

Ako patite od stalnih problema s leđima, postoje alternativne mogućnosti koje mogu donijeti trenutne rezultate uz uobičajene terapije vježbanja.

Akupresura je jedan od vrlo učinkovitih načina smanjenja ili uklanjanja boli. To je slično akupunkturi i uključuje pritisak na određene točke u vašem tijelu radi ublažavanja boli kroz meridijane, energetske kanale našeg tijela.

Druga korisna opcija je elastična, samoljepljiva sportska traka zvana Meditape, koju možete nanijeti na bolna područja kako biste kontinuirano masirali mišiće. Dolazi u raznim bojama, a može stimulirati ili opustiti mišić

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.