Razvoj motorike

Ovdje ćemo Vam dati pregled razvoja motorike u prvih 12 mjeseci.

Imajte na umu: Djeca se razvijaju različitim brzinama. Ako imate pitanja u vezi razvoja svoje bebe, obratite se pedijatru.

Novorođenčad

Sada su refleksi, iako su samo nesvjesne reakcije, veoma jaki. Kada date prst svojoj bebi ona će ga odmah uzeti. Masirajte je po stopalima, ona će savijati stopala želeći ih dodirnuti.

U prvom mjesecu

Beba počinje dizati glavicu kada je u potrbušnom položaju. Prvo samo kratko i teško, ali nakon toga sa sve više izdržljivosti. Beba počinje sisati svoju ruku ustima.

U drugom mjesecu

Noge više nisu stalno savijene. Ukoliko leži na leđima, mlatarati će nogicama. Kada je u potrbušnom položaju podizati će glavicu za 45 stepeni. Ukoliko je držite da sjedi, držati će glavu do 5 sekundi.

U trećem mjesecu

Vaše dijete se oslanja na podlaktice kada je potrbuške i diže glavu. Može se prevrnuti sa strane na leđa. Popušta refleksivno stiskanje šake – sada to radi svjesnije.

U četvrtom mjesecu

Kada sjednete svoju bebu, pridržite je uvijek na leđima. Njena glava se vrti u oba smjera. U naramku i prilikom koprcanja ponaša se rutinirano. Prati udaljene objekte očima, te poseže za njima.

U petom mjesecu

Vaša beba pliva na suhom, ljuljuška se na stomaku. Kada je dignete, stavlja noge na pod. Stavlja igračku u usta i prebacuje je iz ruke u ruku.

U šestom mjesecu

Vaša beba se može osloniti ispruženom rukom. Okreće se lijevo ili desno u ležećem položaju. Oduševljeno se igra svojim nogicama. Sjednite je, ona se podupire rukama – ostaje sjediti.

U sedmom mjesecu

Vaša beba sjedi potpuno sama. Samostalno se okreće sa leđa na trbuh. Kada je stavite na pod, skakuće. Kada leži na leđima, njeni nožni prstići su često u ustima.

U osmom mjesecu

Vaša beba počinje da „žvače“ kekse ili koru hljeba dovodeći je rukama do ustima. To godi rastećim zubićima. Vrti se samostalno sa leđa na stomak. Počinje puzati: podupire se podlakticama i vuče svoje nogice.

U devetom mjesecu

Vaša beba se može samostalno kretati i istražuje puteve kroz stan. Vlada „škarice“ pokretom, tj. čuva mali predmet između palca i kažiprsta. Sa obje ruke može se čuvati „uspravno“ oko jedne minute.

U desetom mjesecu

Kada se može samo podržavati, dijete se podigne iz sjedećeg položaja. Ovako može stajati kraće vrijeme. Sa „sve četiri“ može da se zaljulja i spremna je na puzanje. Sama se podiže u sjedeći položaj iz ležanja na stomaku.

U jedanaestom mjesecu

Sada je Vaša beba savršena u puzanju. Želi se popeti svuda i koristi svoje ruke za to. Ukoliko ima dobro držanje, može podići jednu nogu bez pada, što je preduvjet za hodanje.

U dvanaestom mjesecu

Uz jednu ruku Vaše dijete može sada prohodati. Posebno napredni već prave svoje samostalne korake. Podiže stvari iz stajanja dok se drži jednom rukom. Lako se prebacuje iz puzanja u sjedeći položaj.