Skip to main content

Tjedni trudnoće:

30. tjedan trudnoće: Vaša beba zauzima položaj fetusa

U 30. tjednu ste na polovici osmog mjeseca trudnoće i u trećem ste i posljednjem tromjesečju. Vaša je beba sada dovoljno velika pa joj je u vašoj maternici poprilično tijesno tako da će se njezini pokreti promijeniti.

Veličina bebe u 30. tjednu trudnoće

Vaša je beba sada velika oko 40 cm, otprilike veličine celera - tako da je prilično velika. Teška je između 1300 i 1400 grama, dakle gotovo 1,5 kilograma ili jedno i pol pakiranje brašna. Približava se, veličini i težini koju će imati kad se rodi.

Razvoj bebe

Razvoj pluća

Razvoj pluća vaše bebe uglavnom je završen.

Razvoj probavnog trakta

Probavni je trakt vaše bebe također u velikoj mjeri razvijen - sve je sada na svom mjestu što će biti važno kasnije, za probavljanje svega što konzumira. Beba sada može piti, gutati, probaviti i amnionsku tekućinu, a ove će vještine biti presudne nakon rođenja kada ovisi o majčinom mlijeku. Međutim, kako crijeva još nisu potpuno razvijeni po rođenju, probavni sustav u cjelini se ne može još smatrati potpuno zrelim. To znači da je moguće kako će bebu mučiti nadutost i bolovi u trbuhu, posebno dok ne napuni tri do četiri mjeseca. No te su tegobe uglavnom bezopasne i nemate razloga za brigu.

Razvoj potkožne masti i kapilara

Vaša beba je sada već pomalo „bucmasta“ dok prikuplja "dječju masnoću", što čini njezinu tjelesnu strukturu kompaktnijom. Male količine potkožne masti su rezerve koje su potrebne nakon rođenja kako bi regulirale tjelesnu temperaturu i služile dok vaše majčino mlijeko (koje sadrži više masti) ne sazrije i bude spremno za kompletan „obrok“.

Potkožna masnoća nalazi se točno ispod kože, ali tamo su se stvorile i male krvne žile zvane kapilare kako bi opskrbile kožu krvlju i hranom. Kao rezultat, koža vaše bebe sada će poprimiti ružičastu boju.

Usvajanje položaja fetusa

Količina plodne vode prilagođava se rastu vaše bebe, postupno se smanjujući kako bi beba imala više prostora.

Do ove faze u vašoj maternici više nema dovoljno prostora da se ispruži, pa usvaja takozvani položaj fetusa povlačeći noge prema tijelu. Beba će se nastaviti vraćati u ovaj položaj čak i nakon rođenja, a tek otprilike tri tjedna nakon rođenja ponovo će se ispružiti u svom krevetiću. Međutim, nije samo nedostatak prostora ono što je potiče da zauzme takav položaj: u prvih nekoliko dana izvan maternice, pomaže joj u održavaju tjelesne topline.

Iz tog razloga je uobičajena praksa u mnogim zemljama da se novorođena djeca povijaju, tako da budu dobro zamotana, jer im to pruža ugodnost i sigurnost maternice i pomaže održavati tjelesnu temperaturu. To na njih djeluje smirujuće i pomaže im da se prilagode životu izvan maternice. Ako možete, pokušajte u različito vrijeme staviti bebu u ležaljku, dječja kolica, povoj, na ruke i u dječji krevetić, kako bi saznali što joj najviše odgovara.

Daljnji razvojni koraci

Od 30. tjedna nadalje, lanugo dlačice koje prekrivaju vašu bebu, postupno će nestajati, ostavljajući tek malu količinu dlačica na koži do trenutka rođenja. Znanstveno je dokazano da sada bebe mogu osjećati bol, a definira se i sklonost korištenju lijeve ili desne ruke, što će ih kasnije učiniti ljevicama ili dešnjacima.

Ultrazvučno snimanje prije poroda služit će za utvrđivanje položaja posteljice s apsolutnom sigurnošću. To će biti važno kad rodite: na primjer, ako posteljica djelomično ili u potpunosti prekriva vaš cerviks (poznat kao placenta previa), prirodno rođenje neće biti moguće, a carski rez obično će se izvoditi radi vaše sigurnosti i sigurnost vašeg djeteta.

Kako se buduća mama osjeća u 30. tjednu trudnoće

Trenutno će vam se glavni fokus usmjeriti na smanjivanje ili izbjegavanje simptoma poput bolova u leđima i nogama koji pogađaju većinu trudnica. Teže ćete se kretati, pa čak i za penjanje stubama kod kuće može vam nedostajati daha. Dijelom je to zato što maternica pritisne pluća, kao i sve organe u trbuhu i prsima, ali i zato što nosite puno veći teret. Trudnoća je poput sporta na visokoj razini za žensko tijelo i zahtijeva performanse na visokoj razini.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Svrbež i strije

Ponekad možete primijetiti svrbež dok se vaša koža rasteže. Dermatolozi kažu (i iskustva drugih mama potvrđuju) da je svakodnevno mazanje kremom ili uljem područja zahvaćena najvećem rastezanju kože, najbolji način da se svrbež i strije umanje, kako u pogledu veličine, tako i intenziteta. Male strije brzo će nestati nakon porođaja, a da pritom ne ostanu neugledni ožiljci.

Međutim, nanošenje kreme na kožu neće jamčiti da nećete dobiti strije, jer to ovisi o tipu kože koji imate i vašim genima.

Više dlaka na trbuhu

Definitivno ćete primijetiti da se vaše tijelo promijenilo na mnogo načina tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Vaše areole (područja oko bradavica) možda su postale tamnije i sada može postojati linija trudnoće, nazvana linea nigra, koja ide od vašeg pupka do stidne kosti. Drugi mogući simptomi su dlakaviji dijelovi na trbuhu uzrokovani hormonima koje vaše tijelo sada proizvodi. Smatra se da je vjerojatnije da će žene koje očekuju dječaka dobiti više dlaka, jer je to možda rezultat muškog spolnog hormona testosterona. Druga je teorija da dlake rastu jer vaš trbuh treba dodatnu zaštitu. Ali ništa nije potvrđeno.

Važni savjeti

• Osigurajte zdrav razvoj svog djeteta dovoljnim unosom kalcija putem hrane. Najbolji izvori kalcija su mlijeko i drugi mliječni proizvodi poput jogurta i sira, ali zeleno povrće poput brokule, kelja, komorača i rikole također su dobra opcija, kao i orašasti plodovi i mineralna voda.

• Zamolite svoju patronažnu sestru da vam pokaže nekoliko vježbi disanja. To će vam pomoći kada krenu kontrakcije, a pravilno disanje smanjit će bol i pomoći vam da se malo opustite pri porodu.

• Ako razmišljate o odmoru s partnerom prije nego što dijete dođe, pravo je vrijeme za to.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Potvrđivanje položaja posteljice i priprema za mogući carski rez

Na vašem sljedećem ultrazvuku, liječnik će pomoću ultrazvučne slike odrediti položaj posteljice u maternici. Ako djelomično ili u potpunosti pokriva vaš vrat maternice (placenta previa), to može biti razlog za dodatne kontrole i trebali biste biti spremni za porođaj carskim rezom.

Iako je tehnologija za carski rez u posljednjih nekoliko desetljeća napredovala velikom brzinom, i dalje bi je trebalo smatrati iznimkom.

40-minutni postupak uključuje porođaj djeteta rezanjem donjeg dijela trbuha i zida maternice, što znači da ćete biti pod anestezijom. Odabrani anestetik neće štetiti vašoj beb

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.