Kada se beba smiješi...

… roditelji osjećaju da im se srce topi – i zbog toga se neprospavane noći i iscrpljujuće svakodnevnice čine vrijednima. Prvi djetetov osmijeh je željno iščekivani događaj i doista poseban trenutak. Iako su prvi pokušaji osmijeha nenamjerni, trenuci kada vidimo osmijeh na djetetovom licu su pravi blagoslov.

Refleksni osmijeh

Osmijeh koji vidimo na djetetovom licu tijekom prvih nekoliko tjedana života je refleksni osmijeh, izazvan instinktivnim zatezanjem mišića, pa nam se zbog toga čini da se dijete smješka. To se najčešće događa kad novorođenče spava. Ako imate sreće, moći ćete ovaj izraz lica promatrati i na jednoj od vaših ultrazvučnih slika čak i prije rođenja.

Društveni osmijeh

Ne postoji pravilo kada će se dijete početi namjerno smijati. Mnoga djeca prvi „pravi“ osmijeh  koji uključuje oči počinje davati oko petog tjedna starosti. Od ovog trenutka nadalje svi koji im se doimaju prijateljski dobit će osmijeh.

Posebni osmijeh

Posebni osmijeh dijete najčešće čuva za roditelje ili neku drugu osobu koju jako dobro poznaje. Većina djece počinje pokazivati posebni osmijeh negdje oko petog mjeseca života. Ti osmjesi su posebno izraženi i sretni (od srca). Vaše dijete sada prepoznaje Vaše lice i lica osoba s kojima provodi najviše vremena i na njih posebno reagira.

Nema potrebe da učite dijete kako se osmjehnuti – osmijeh je urođena sposobnost koja će se razviti sama od sebe. Također nećete moći prisiliti dijete  na osmijeh. Istina je da će smiješna lica, škakljanje i smiješne igre pomoći da dobijete osmijeh od djeteta ako mu se stvarno sviđa to što vidi! Što može biti bolje od dječjeg iskrenog osmijeha?