Meni

Kada se beba smiješi...

... roditelji osjećaju da im se srce topi - i tada neprospavane noći i iscrpljujuća svakodnevna rutina iznenada izgledaju vrijedni svega. Prvi osmijeh bebe je događaj koji se nestrpljivo očekuje i zaista je poseban trenutak. Iako prvi pokušaji bebe da se nasmiješi mogu biti nenamjerni, trenuci kada mi mislimo da vidimo osmijeh na bebinom licu su blaženstvo.

Refleksni osmijeh

Osmijeh koji vidimo tokom prvih nedjelja života novorođenčeta je refleksni osmijeh, uzrokovan instinktivnim zatezanjem mišića, koji čini da izgleda da se beba smiješi. Ovo se dešava uglavnom kada novorođenče spava. Ako imate sreće, moći ćete da posmatrate ovaj izraz na jednoj od vaših slika ultrazvuka čak i prije rođenja.

Društveni osmijeh

Ne postoje čvrsta i brza pravila kada će beba početi da se smije namjerno. Mnoge bebe će početi da se „pravo“ osmjehuju, što uključuje i kontakt očima, oko pete nedjelje života. Od tada će se osmjehivati svakome ko im izgleda prijateljski.

Posebni osmijeh

Većina beba počinje davati posebne osmijehe oko petog mjeseca života. Ovi osmijesi posebno su izražajni i sretni. Vaša beba sada prepoznaje Vaše lice i lica osoba koje se o njoj neposredno brinu i na njih reaguje posebno.


Nema potrebe da učite svoju bebu kako da se nasmiješi - osmijeh je urođena sposobnost koja će se sama razviti. Također nećete moći da izmamite osmijeh. Iako će smiješna lica, golicanje i smiješne igre pomoći, od bebe ćete dobiti osmijeh samo ako joj se stvarno sviđa ono što vidi! Zapravo, ova iskrenost čini dječiji smijeh neprocjenjivim stvarima u životu koje novac jednostavno ne može kupiti.