Skip to main content

Tjedni trudnoće:

34. tjedan trudnoće: Prepustite se i uživajte u posljednjih nekoliko tjedana trudnoće

U 34. tjednu trudnoće, otprilike šest tjedana prije izračunatog datuma rođenja vaše bebe, ušli ste u zakonski propisani rodiljni dopust. Sada ste trebali prestati raditi i važne stvari predati kolegama ili svom nadređenom. To će vam omogućiti da se opustite i usredotočite svoj um na ono što dolazi.

Veličina bebe u 34. tjednu trudnoće

Vaša beba, koja će svjetlost dana ugledati za nekoliko tjedana, sada je dugačka oko 45 cm. To je veličina velike rimske salate. S težinom od oko 2237 grama, beba se sve brže približava svojoj porođajnoj težini. Prirast dužine i težine nastavit će se pojedinačno povećavati do rođenja. Ne brinite ako se čini da vaša beba ne raste onoliko koliko bi trebala ili se ne deblja dovoljno: to se razlikuje od djeteta do djeteta i pod velikim je utjecajem njihovih gena.

Razvoj bebe

Osjetila vaše bebe dobro su razvijena. U 34. tjednu trudnoće, djetetov se sluh dodatno poboljšava. U ovoj fazi svog razvoja vaša beba posebno dobro opaža visoke note. Sada pažljivo sluša glazbu i glasove i prepoznat će zvuk nakon rođenja. Poznati glas i glazbeni tonovi novorođenčetu će dati osjećaj sigurnosti i lakše će ga umiriti.

Koštani sustav novorođenčadi apsorbira sav kalcij koji može dobiti kako bi njihove kosti postale gušće, što će ih učiniti tvrđima, snažnijima i robusnijima. No, njihove kosti neće se potpuno razviti do trenutka kada se rode, pa je dobro dati im dodatni vitamin D. Recept za vitamin D možete dobiti kod svog pedijatra na prvom pregledu, a najnovije su preporuke da bi sva novorođenčad trebala svakodnevno dobivati vitamin D u obliku kapi. Za sve dodatne informacije oko suplementacije vitamina D, posavjetujte se sa svojim pedijatrom.

U međuvremenu, njihova su pluća još uvijek u završnoj fazi razvoja, tako da postaju jača i pouzdanija.

Savjet patronažne sestre

"Ako vaše dijete nije okrenuto glavom prema dolje do 34. tjedna, posavjetujte se sa svojim pedijatrom možda postoje neke metode da se potakne djetetovo okretanje." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Vaša će se beba okrenuti u konačni položaj za rođenje oko četiri tjedna prije poroda. Neke bebe vrlo dugo ostaju u embrionalnom položaju sa savijenim nogama i okreću se tek kad porod započne.

Kako se buduća mama osjeća u 34. tjednu trudnoće

Kako vaša beba raste, vaša trudnoća postaje sve teža. Nije ni čudo što zakon nalaže da sada možete biti na rodiljnom dopustu. Usredotočite se na sebe i pokušajte uživati u ovom vremenu.

Sada se možete opustiti i prilagoditi novim okolnostima - čak i nakon što se dijete rodi, proći će neko vrijeme prije nego što se vratite na posao. Za to vrijeme trebali biste usmjeriti sve svoje snage na bebu i uživati u provođenju vremena s novom obitelji.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Bolovi u leđima i otežano disanje glavni su simptomi koje trudnice imaju u 34. tjednu trudnoće. Za otprilike dva tjedna započet će porođajni bolovi koji će maternicu s djetetom pomaknuti prema maloj zdjelici. Tijekom tog vremena mogu se pojaviti i drugi simptomi, poput proljeva ili blage mučnine. Međutim, ove će se pojave brzo smiriti.

Pritisak prema dolje

Možda ćete već primijetiti neobičan pritisak prema dolje. Težina djeteta opterećuje dno zdjelice. Taj bi se pritisak mogao ponovno povećati nakon kontrakcija, jer dijete tada sklizne u malu zdjelicu. To možete sami ublažiti radeći neke nježne vježbe, poput ljuljanja s jedne strane na drugu dok sjedite. To će opustiti prsten zdjelice i okolno tkivo, sprječavajući napetost na ovom područj

Lažni ili pravi trudovi?

Trebali biste spakirati torbu za porod i spremiti je na sigurno mjesto prije nego što lažni trudovi započnu, jer mnogi budući roditelji nisu sigurni je li riječ o lažnom ili pravom trudu. U prvoj trudnoći roditelji vrlo često odlaze ravno u bolnicu, da bi ih vratili kući kad se ispostavi da je to "lažna uzbuna". Ne brinite previše ako je to slučaj - zapravo, to je izvrsna praksa za veliki dan kada započne pravi porođaj.

Važni savjeti

• Razmislite sada o vremenu neposredno nakon porođaja, fascinantnom razdoblju dojenja i na vrijeme nabavite sve što vam treba: praktične grudnjake i praktičnu odjeću za dojenje, jastučiće za dojenje, kremu za njegu bradavica i još mnogo toga.

• Ako osjećate bol u trbuhu, možete testirati je li riječ o lažnom ili pravom trudu. Pripazite na vrijeme koliko traje trud (lažni trud trajat će samo nekoliko sekundi) i lezite u toplu kupku. Lažni trudovi će se povući u toploj vodi, dok će pravi trudovi postati jači.

• Čak i sa trudničkim trbuhom, intimnost s partnerom i dalje može biti zabavan i dobar način za opustiti se. Budite kreativni i začinite svoj i partnerov intimni odnos.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Puknuće/Rez međice (epiziotomija)

Da bi vjerojatnost puknuća međice ili reza međice bila manja možete kružnim pokretima masirati perineum visokokvalitetnim uljem ili posebnim uljem za masažu međice tijekom posljednjih tjedana trudnoće. To opušta tkivo, čineći ga mekšim i fleksibilnijim, tako da lakše popušta kad prolazi glava vaše bebe.

Što ako se moja beba ne želi okrenuti?

Ponekad je dovoljno da majka promijeni položaj i nježnim pokretima uvijek iznova podiže zdjelicu. Bebi postaje neugodno i možda će se okrenuti.

Svjetlost također može uzrokovati okretanje vaše bebe. Da biste to isprobali, morate biti u mračnom okruženju - npr. ispod pokrivača. Zatim uzmite svjetiljku i usmjerite je na dno trbuha. Vaše će dijete vidjeti svjetlost i možda će se okrenuti prema njoj.

Druga metoda preporučuje upotrebu zvuka za okretanje bebe. Uzmite malo zvono kuglu i zavežite ga za pojas tako da može zazvoniti kad god se krećete. Vaša će se beba zainteresirati za pronalazak podrijetla tog zvuka, što bi moglo dovesti do okretanja vaše bebe.

Sve ove metode pomogle su budućim majkama da okrenu svoju bebu u pravi položaj za rođenje. Vaš liječnik će zasigurno imati više savjeta i trikova koji će vam pomoći da promijenite položaj svoje bebe i spriječite kompliciraniji porod ili carski rez.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.