Koliko čega dati?

Kako mogu znati da moje dijete jede dovoljno i da dobija sve hranjive tvari koje su mu/joj potrebne?

Apetit i izbor hrane često se mnogo razlikuje od djeteta do djeteta, i iz dana u dan. Obično, djeca unesu sve što im je potrebno tokom nekog perioda. Najbolja potvrda adekvatnog unosa je jednostavna: ako je vaše dijete normalne veličine i težine, i zdravo je, onda unosi sve što mu je potrebno. Ako niste sigurni, razgovarajte sa svojim pedijatrom - oni vam mogu pružiti pomoć ukoliko je potrebno.

Koliko obroka je potrebno mom djetetu sada?

Iz iskustva, 5 obroka je sasvim dovoljno za malu djecu: 3 glavna obroka - doručak, ručak i večera - plus jedna užina ujutro i jedna poslije podne.

Koliko slatkiša smijem davati mom djetetu

Slatkiši u umjerenim količinama mogu biti dio ishrane malog djeteta: to znači jednom ili dva puta dnevno u maloj količini, na primjer, slatki namaz na kriški hljeba. Važno je da djeca nauče koja su pravila kada su u pitanju slatkiši. Međutim, roditelji se moraju pobrinuti da djeca ne uzimaju previše slatkiša jer:

  • slatka hrana u ishrani veoma često oštećuje zube
  • slatka hrana obično ima mnogo kalorija i ne tako mnogo hranjivih tvari poput vitamina i minerala

Previše slatkiša u ishrani povećava rizik od gojaznosti i ne unošenja dovoljne količine ključnih hranjivih tvari


Naš savjet: bolje nego da kao grickalice dajete slatkiše, ponudite slatku hranu za vrijeme obroka, npr. kao što je slatki namaz preko kriške hljeba ili malo sladoleda kao užina između obroka. Grickalice daju nepotrebne kalorije i smanjuju apetit za redovne obroke.


Imate li još pitanja?

Za više informacija kontaktirajte nas preko našeg Kontakt formulara.