Skip to main content

Tjedni trudnoće:

32. tjedan trudnoće: Vaše dijete još uvijek raste

U 32. tjednu trudnoće ste u posljednjem tjednu osmog mjeseca trudnoće. To znači da će vaša trudnoća uskoro doći do kraja i uskoro ćete držati bebu u naručju. Ali u ovom preostalom vremenu, vaša beba mora još puno toga učiniti.

Veličina bebe u 32. tjednu trudnoće

U 32. tjednu trudnoće vaša beba već ima 42,7 cm, što je otprilike veličina ananasa sa zelenim lišćem. Težina fetusa neprestano raste i sada iznosi oko 1775 grama. Do rođenja, postat će dulji i dobiti će puno više na težini zbog nakupljanja dječje masti.

Razvoj bebe

Ako očekujete blizance, vašem će liječniku biti sve teže i teže procijeniti njihov razvoj na ultrazvuku. Oni će uglavnom biti u istoj fazi razvoja, iako će jedan vjerojatno biti duži i teži od drugog.

Inače, vjerojatnost razvoja blizanačke trudnoće iznosi 1:250, što nije tako rijetko. Mogućnost formiranja blizanaca nešto je veća kod majki koje su podvrgnute umjetnoj oplodnji. Razvoj djeteta gotovo je završen u 32. tjednu trudnoće. Organi su se potpuno razvili i samo se trebaju fino prilagoditi. To uključuje njihova pluća, gdje alveole djeluju učinkovitije zahvaljujući zaštitnom surfaktantu. Ovaj protein zaustavlja njihovo međusobno prianjanje i u bliskoj će budućnosti biti potreban u većim količinama.

Zbog nedostatka prostora u maternici, vaše dijete se pomiče sve dublje u položaj fetusa. Kasnije i djeca vole zauzeti ovaj položaj dok spavaju. Takozvani „fetus-spavači“ također se mogu naći među odraslima - spavaju sklupčani poput fetusa koji leži na boku.

Kako se buduća mama osjeća u 32. tjednu trudnoće

Trudnoća polako počinje biti sve teža u 32. tjednu trudnoće - ovisno o veličini trbuha i vašoj kondiciji. Sada je dobra ideja prestati raditi stvari koje vam se čine teškim, a vaš partner, prijatelji i obitelj trebaju vam pomoći radeći stvari koje je potrebno učiniti, npr. sastavljanje dječjeg namještaja.

Do sada ste već trebali reći svom poslodavcu kada želite započeti porodiljski dopust i riješiti zahtjev za porodiljsku naknadu. Također možda imate pravo na dječji doplatak, pa biste trebali početi istraživati i to i prijaviti se ako ispunjavate uvjet

Uobičajeni znakovi i simptomi

Osjećate prijevremene trudove

Iako vam često nedostaje daha, ovaj simptom zapravo malo popusti kad započnu prijevremeni trudovi. Otprilike tri do četiri tjedna prije poroda osjetit ćete kako vam se trbuh stišće ili steže značajnim intenzitetom, što može uzrokovati bolove u trbuhu i laganu mučninu.

Te kontrakcije su poznate i kao lažni trudovi, a vaša se beba malo pomiče prema dolje. Znači da maternica više ne pritišće pluća i opet ćete lakše disati. S druge strane, morat ćete ići na toalet još češće kako se pritisak na mjehur povećava, a vaš želudac može sada preraditi samo male porcije.

Pokreti vaše bebe postaju intenzivniji

Sada možete osjetiti djetetove kretnje po cijelom trbuhu. Dijete je sada veće i pokušava se kretati u vašoj maternici kako bi došlo u pravi položaj za porod.

Simptomi iz prethodnih tjedana se nastavljaju

Noge i stopala još uvijek mogu biti bolne i natečene. Veća je vjerojatnost za ovu pojavu ako ste trudni tijekom vrućih ljetnih mjeseci - rjeđe je i manje intenzivno zimi. Česti odlazak na toalet i dalje je normalan, a znakovi lagane inkontinencije još uvijek neće nestati.

Savjet patronažne sestre

“Molim vas, nemojte se bojati ako i dalje imate laganu inkontinenciju nakon poroda. Tijelu treba određeno vrijeme za regeneraciju. Vaša patronažna sestra ili ginekolog rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.” Dorothee Kutz, patronažna sestra

Many women feel better immediately after giving birth, and this may make you even more impatient. You’ll be thinking: hurry up, baby!

Mnoge se žene osjećaju bolje odmah nakon poroda, a to vas može učiniti još nestrpljivijima. Razmišljat ćete: bebo, požuri se malo!

Intimnost

Pokušajte kvalitetno provesti vrijeme sa svojim partnerom. I dalje možete biti senzualni i romantični. To je dobro i za vas i za vašu bebu, jer se na taj način oslobađa vezujući hormon oksitocin. Oksitocin se stvara kontaktom tijela i dodirom. Taj osjećaj emocionalne povezanosti ono je što naše odnose s ljudima koje volimo uistinu čini posebnima.

Važni savjeti

• Ako imate natečene ili bolne noge, kupite čarape bez elastične trake kako vam se ne bi urezale u noge. Također iskoristite svaku priliku da podignete noge na povišeno.

• Kada je riječ o kupnji djetetove prve odjeće, preporučuju se dugi ili kratki bodiji za djecu, ovisno o dobu godine.

• Na vesticama ili majicama za bebe, uvijek obratite pažnju na gumbiće na ramenu, to olakšava oblačenje. Bebe često odbijaju oblačiti bilo što preko glave.

• Provjerite jeste li riješili zahtjev za rodiljni dopust, porodiljsku naknadu, dječji doplatak itd. jer obrada može potrajati.

• Gazice za brisanje ili tetra pelene će vam trebati iznova i iznova nakon poroda za bljuckanje ili kao jastučići ispod djetetove glave, a mogu poslužiti i za prekrivanje tijekom dojenja. Postoje praktične gaze i tetra pelene za bebe od mekanog organskog pamuka.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Preporuke i završni dogovori s liječnikom

Ako u bilo što niste sigurni ili ste ranije zaprimljeni u bolnicu, liječnik će vam pružiti upute koji su sljedeći koraci.

Pitajte svoju patronažnu sestru o tome koliko često može posjetiti vas i vašu bebu kod kuće kako bi provjerila kako vam ide, što će uključivati provjeru kako se vaše tijelo vraća u normalu i vaganje vaše bebe.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.