Savjeti za mijenjanje pelena

Do trenutka kada nauče ići na WC djeca se premotaju otprilike 4000 puta. Novorođenčad mokri otprilike 20 puta dnevno.

Kako bi Vam olakšali prematanje, nudimo Vam nekoliko konkretnih savjeta.

Potreban pribor za mijenjanje pelena:

  • Krpica namočena toplom vodom, papirnata maramica sa baby uljem ili vlažna maramica
  • Zaštitna krema ukoliko je potrebno
  • Čista pelena
  • Kod starije djece igračka koja će djetetu odvratiti pažnju

 

Ovako to ide

Prostorija u kojoj se mijenja pelena treba biti zagrijana. Kod stola za prematanje postavite mobil da djetetu odvrati pozornost. Ukoliko je dijete starije dajte mu igračku da mu odvrati pažnju tijekom presvlačenja.

Prvo uklonite pelenu koju je dijete nosilo. Prije nego li stavite novu pelenu detljano očistite genitalno područje papirnatom maramicom na koju ste stavili ulje ili sa vlažnim maramicama. Čišćenje je važno posebice nakon kakanja. Ukoliko je potrebno nanesite kremu. Zatim stavite čistu pelenu.

Nemojte dijete ostaviti bez nadzora dok se nalazi na stolu za prematanje.

Na što paziti kod djevojčica:
Područje uvijek čistit od naprijed prema natrag da bakterije crijevne flore ne bi došle u kontakt sa vaginalnim područjem.

Na što paziti kod dječaka:
Penis pokrijte pelenom ili ručnikom da se dijete ne bi neočekivano popiškilo.

Osip - kako možete izbjeći iritaciju kože

U pelenama se nakuplja vlaga te koža ne može disati i zbog toga dolazi do iritacije kože. Pelene koje nisu elastične također mogu izazvati trenje u pelenskom području. Vlaga iz urina ili stolice koja ne izlazi iz pelene dodatno nadražuje kožu. Komponente urina i stolice još i više iritiraju kožu.

 

Što pomaže kod zaštite dječje kože?

  • Često mijenjanje pelena – suhe pelene smanjuju iritaciju kože.
  • Koristite upijajuće elastične pelene.
  • Pelena ne smije biti jako čvrsto postavljena. Ukoliko možete staviti prst između djetetovog trbuščića i pelene, pelena je dobro postavljena.
  • Nakon mijenjanja pelene dobro osušiti dječju kožu. Osobito na naborima tako da se smanji mogućnost upale. Ta područja nježno obrisati.
  • Što je češće moguće ostaviti dijete bez pelene da koža bude u kontaktu sa zrakom i da može disati. Djetetu će to odgovarati.
  • Da bi se koža zaštitila od sastojaka urina i stolice potrebno ju je namazati sa kremama koje sadrže cink.

Budući da je prevencija bolja od liječenja iritacija kože, roditelji bi trebali  poznavati „ABCD“-pravilo, kako se bebina guza ne bi nadražila. Slova predstavljaju prva slova sljedećih riječi :

Air (zrak) : djeca koja ne nose pelene rijeđe dobivaju dermatitis. Zato je potrebno što češće dopustiti kontakt zraka i kože.

Barriers (barijere) : krema koja sadrži cink služi kao barijera koja štiti kožu od štetnih sastojaka urina i stolice.

Cleansing (čišćenje) : često mijenjanje pelene, detaljno čišćenje intimnih dijelova tijela.

Diapers (pelene) : koristiti visoko upijajuće pelene.

Education (školovanje) : edukacija roditelja o pravilnoj njezi će spriječiti iritaciju kože djeteta.

Krema za zaštitu od osipa i vlažne maramice

Vlažne maramice su veoma popularne i vrlo praktične to posebno za mijenjanje pelena na putu. Pored toga su idealne za čišćenje lica i ruku. Preporučuju se maramice bez konzervansa i bez parfema. Sve te zahtjeve ispunjavaju naše Babysanft vlažne maramice Ultra-Sensitiv.

Da bi se koža zaštitila od štetnih utjecaja urina i stolice potrebno je pri svakom mijenjanju pelena nanjeti zaštitnu kremicu. Najvažniji sastojak zaštitne kreme je cink jer štiti od iritacija i ubrzava proces regeneracije. Lipofilne kreme se ne preporučaju jer one vlaže i omekšavaju  kožu. Sve te karakteristike imaju zaštitne kreme.