Meni

Savjeti za mijenjanje pelena

Jednom djetetu je potrebno promjeniti pelenu oko 4000 puta dok ne počne koristiti šolju. Novorođenčad mokre do 20 puta dnevno.

Kako bi savladali ovaj svakodnevni zadatak rado Vam dajemo par konkretnih savjeta.

Potreban pribor za mijenjanje pelena:

  • meka spužva sa toplom vodom, papirna maramica sa bebi uljem ili vlažna maramica
  • po potrebi krema za zaštitu od osipa
  • čista pelena
  • kod starijih beba igračka za skretanje pažnje

 

Ovako to ide

Uključite toplotnu lampu iznad komode za mijenjanje pelena. Uključite igračke i/ili imajte spremnu igračku ako  je starije dijete u pitanju.

Prvo odstranite korištenu pelenu. Prije nego što stavite novu pelenu očistite intimne dijelove tijela Vaše bebe spužvom, maramicom ili vlažnom maramicom. Pustite nakon toga da se koža osuši ili je posušite. Čišćenje kože je posebno važno nakon stolice. Po potrebi nanesite kremu za zaštitu od osipa. Onda stavite Vašoj bebi čistu pelenu.

Nemojte nikada ostaviti bebu bez nadzora na komodi za presvlačenje.

Na šta paziti kod djevojčica:
Područje pelena uvijek čistite s prijeda prema pozadi, tj prema guzi kako ne bi crijevne bakterije ušle u intimne dijelove bebe.

Na šta paziti kod dječaka:
Pokrijte penis sa pelenom ili krpom kako biste izbjegli da Vas dijete neočekivano „popiški“.

Osip - kako možete izbjeći iritaciju kože

Ako je Vaša beba sklona osipu onda može biti i do pelene koja skuplja previše tečnosti ili pušta premalo zraka do kože. Neelastične pelene mogu dodatno izazvati trenje na  području pelena. Tečnost u obliku urina ili stolice koju pelena ne upije nadražuje osjetljivu bebinu kožu. Dodatno bakterije iz stolice i urina djeluju nadražujuće na kožu.

 

Šta pomaže za zaštitu bebine kože?

  • Često mijenjajte pelenu - suhe pelene mogu spriječiti nadraženje kože.
  • Koristite posebno elastične pelene koje mogu upiti mnogo tečnosti.
  • Pelena ne smije biti previše uska. Ukoliko između stomaka i pelene još ima mjesta za jedan prst pelena optimalno odgovara.
  • Nakon čišćenja intimnih dijelova pustite da se bebina koža dobro osuši, posebno u naborima kako ništa ne bi nadražilo kožu. Pri tome nježno brisati, a ne trljati ili sušiti fenom.
  • Koliko god je moguće ostaviti bebu bez pelene kako bi došao zrak do guze i kako bi koža mogla disati. Vaša će beba uživati.
  • Možete preventivno namazati kremom predio pelena kako urin ili stolica ne bi mogli nadražiti kožu. Idealne su kreme sa cinkom koje istovremeno kožu štite od tekućine.

Prevencija je bolja i jednostavnija od liječenja kožnih upala kao što je dermatitis u području pelena pa bi roditelji trebali poznavati „ABCD“-pravilo, kako se bebina guza ne bi nadražila. Slova predstavljaju prva slova slijedećih riječi :

Air (zrak) : Djeca bez pelena ne dobivaju dermatitis, zato je važno što je više moguće kožu pustiti na zrak

Barriers (barijere) : Regeneracija kožnih barijera, krema sa cinkom može služiti kao barijera, koja će štititi kožu od urina i stolice

Cleansing (čišćenje) : Često mijenjanje pelena, čišćenje i temeljito sušenje intimnih dijelova (nježno brisati ili fenirati)

Diapers (pelene) : Koristiti pelene sa velikim kapacitetom primanja (posebno svojstvo upijanja)

Education (školovanje) : Školovanje roditelja, jer njihovo znanje odlučuje o tome da li će se izbjeći nadraženja kože ili ne

Krema za zaštitu od osipa i vlažne maramice

Vlažne maramice su veoma popularne i vrlo praktične to posebno za mijenjanje pelena na putu. Pored toga su idealne za čišćenje lica i ruku. Preporučuju se maramice bez konzervansa i bez parfema. Sve te zahtjeve ispunjavaju naše Babysanft vlažne maramice Ultra-Sensitiv.

Kako bi se zaštitila koža od agresivnih tjelesnih tečnosti, idealno je koristiti kremu za zaštitu od osipa pri mijenjanju pelena. Dobar sastavni dio ljekovite kreme je cink, on štiti od nadraženja i pospješuje proces regeneracije. Preporučuju se kreme Lipophile, jer imaju vodootporni efekat. Sve te zahtjeve ispunjavaju naše kreme za zaštitu od osipa.