Jod za štitnu žlijezdu

Zašto je jod tako važan?

Jod je iznimno važan za cjelokupan metabolizam tijela, a posebno za hormone štitne žlijezde. Oni regulišu upravljanje energijom u tijelu i preko toga tjelesni kao i duhovni razvoj. Posebno tim hormonima je potreban jod kao „gorivo“. Ukoliko jod nedostaje, povećava se štitna žlijezda - što je čak vidljivo i zove se guša ili struma.

WHO (World Health Organisation) Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je jod iznimno važan tokom trudnoće  naručito u zemljama koje imaju manjak ovog minerala u tlu (po takvoj kvalifikaciji Njemačka je svrstana u zemlje čije je tlo siromašno ovim mineralom). Jod je iznimno važan za metabolizam, za pravilan rast i razvoj ploda.

S obzirom da se već od 12. sedmice trudnoće stvaraju hormoni žlijezde štitnjače, iznimno je važno da buduće majke vode računa o dovoljnoj količini joda i tako pokriju optimalno svoje potrebe ali i imaju na umu da radi trudnoće imaju povećanu potrebu joda.

Dobri izvori joda

Generalno je sve što dolazi iz mora bogato jodom. Jedna porcija bakalara od 200g ili 100g morskog lososa nosi dnevno potrebnih 230µg. Drugi izvor joda je jodiranja kuhinjska sol. Jako je preporučljivo tokom trudnoće i dojenja unositi dovoljne količine joda kako biste osigurali zdravlje Vašeg djeteta. Optimalna opskrba joda je samo moguća putem ciljanog dodatka ishrani.

Pojave kod manjka

Nedostatak joda u trudnoći može dovesti do lošeg tjelesnog ali i duhovnog razvoja djeteta. Ali ne samo to: nedostatak joda može također prouzrokovati kasnije probleme sluha i govora kod djeteta.