Skip to main content

Tjedni trudnoće:

25. tjedan trudnoće: Primjećujete prve kontrakcije dok se vaše tijelo priprema za porod

Veličina bebe u 25. tjednu trudnoće

S veličinom od 34 do 35 centimetara, vaša je beba već velika poput celera. Teška je oko 750 grama. To znači da je dobila još 50 grama od prošlog tjedna. Debljanje će se nastaviti do porođaja - oko 50 grama svaki tjedan.

Ako očekujete blizance, težina vaše bebe će se naravno razvijati malo drugačije: oni će dobivati na kilaži malo manj

Razvoj bebe

Do 25. tjedna bebine su oči potpuno razvijene i neprestano ih otvara i zatvara. U ovoj fazi nedostaje samo boja šarenice, iako je to utvrđeno u trenutku začeća iz genetskog materijala vas i vašeg partnera i doći će s vremenom.

U potkožnim slojevima bebin se kapilarni sustav (koji se sastoji od sitnih krvnih žila zvanih kapilare koje prenose krv bogatu kisikom i opskrbljuju kožu ključnim hranjivim sastojcima) sada počinje razvijati. Sad kad se njezina koža opskrbljuje krvlju, ona će sve više poprimati ružičastu boju.

Također razvija se i osjećaj bebe za ravnotežu, tako da može usavršiti svoje pokrete i kretati se suptilnije i s više kontrole nego prije.

Na primjer, sada može prstom dodirnuti vrh nosa i staviti palac u usta kako bi ga sisale.

Kad su aktivne, bebe će stalno mijenjati svoj položaj. Kad se odmaraju, obično će biti u svojevrsnom sjedećem položaju, s koljenima podignutim uz tijelo i spuštenom glavom.

Razvoj bebinih pluća

Bebino plućno tkivo obično se počinje stvarati u 16. tjednu i, kad se to dogodi, složeni razvoj njezinih pluća brzo napreduje. Vaša će beba trebati pluća kako bi disala kad izađe iz maternice i jer više neće imati pupkovinu koja će je opskrbljivati kisikom.

Bebina pluća nisu sasvim razvijena do 25. tjedna, pa još ne mogu samostalno disati. To znači da su njezine šanse za preživljavanje izvan maternice male, iako neonatolozi (liječnici koji su se specijalizirali za novorođenčad i prerano rođenu djecu) sada imaju vještine i tehnologiju koje im daju priliku za borbu.

Vaš liječnik može ultrazvučno vidjeti kako se njezina pluća razvijaju. To bi moglo biti presudno ako postoji rizik od preranog poroda, jer postoje lijekovi koji mogu ubrzati razvoj pluća nerođene bebe.

Kako se buduća mama osjeća u 25. tjednu trudnoće

U trbuhu sada neprestano osjećate kretnje i možda ćete primijetiti kad bebine malene ručice ili stopala pritišću trbušni zid u obliku malih modrica ili kvrga. Do sada će vam biti jasno da je vaša beba iznenađujuće jaka - ako udari nogom u organe oko vaše maternice, to stvarno može boljeti.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Bol u trbuhu

Postoji nekoliko mogućih razloga za bolove u trbuhu tijekom trudnoće: pritisak koji vaša maternica vrši na okolne organe, preopterećeni želudac, pun mjehur ili nadimanje crijeva. Ovi su simptomi normalni, ali ako postanu ozbiljni, posjetite svog liječnika.

Savjet patronažne sestre

"Ako primijetite neke od ovih simptoma, trebali biste početi jesti manje obroke, ali češće. Tako ćete izbjeći preopterećenje želuca." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Vježbajte kontrakcije prije porođaja

U 25. tjednu možete primijetiti da se vaša maternica steže u kratkim vremenskim razmacima. Ove kontrakcije (formalnije nazvane Braxton Hicks kontrakcije) mogu se dogoditi bez ikakvog upozorenja u bilo koje vrijeme, danju ili noću, i na ovaj način vaše tijelo priprema mišiće za porod.

Iako bi vas ovo stezanje moglo zaustaviti u onome što ste radili, ono neće biti bolno. Vaša se maternica zateže, ali ove kontrakcije još uvijek nisu toliko intenzivne koliko će biti za vrijeme poroda jer vaše tijelo još ne proizvodi potrebne hormone. Ove kontrakcije u praksi neće rezultirati širenjem cerviksa.

Poznato je da na kontrakcije također može utjecati mentalno stanje buduće mame: stres ili emocionalno opterećenje mogu ih učiniti intenzivnijim ili češćim. Ako je to slučaj kod vas, zakažite sastanak s liječnikom kako biste bili sigurni da ove kontrakcije nisu utjecale na vaš cerviks.

Važni savjeti

• Radite pauze tijekom svakodnevnih obaveza.

• Pokušajte nasjeckati i zgnječiti datulje, smokve, indijske oraščiće, kakao u prahu i kokosovo ulje te ih oblikovati u „energetsku kuglicu“ - ovo može biti sjajan način da brzo potaknete energiju.

• Ako osjetite iscjedak, nemojte nositi mirisne dnevne uloške već birajte one prirodnih materijala bez mirisa i bojila.

• Pronađite udoban položaj za spavanje na boku, tako da težina maternice ne vrši pritisak na vaše unutarnje organe ili krvne žile.

Jeste li počeli razmišljati o imenima za svoje maleno? Počnite zapisivati svoje ideje! Ako pak još uvijek nemate ideje, pridružite se našem Babyclubu i šaljemo vam listu najpopularnijih imena.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Sigurno vam se u glavi počinju vrtjeti razne misli i brige. Uvijek ih vrijedi zapisivati kako biste znali pitati svog liječnika na sljedećoj kontroli.

Intenzitet kontrakcija

Ako niste sigurni jesu li kontrakcije koje osjećate zaista bezopasne, pitajte svog liječnika. Moći će vam pokazati da to nisu prijevremeni trudovi pregledom kardiotokografa (CTG). Također, provjerit će je li vaš vrat maternice kakav treba biti.

Važno je znati da će gotovo svaka trudnica prije ili kasnije napraviti CTG, obično u nekom trenutku od 29. tjedna. Otkucaji srca vaše bebe provjeravat će se svaki put kad idete na kontrolni pregled, a kako to nije moguće čuti stetoskopom do relativno kasne trudnoće, liječnik će obično koristiti fetalni monitor ili CTG kako bi ih slušao (na taj način i vi možete čuti otkucaje). Rutinski CTG obično nije potreban tijekom trudnoće i provodi se samo u određenim okolnostima, na primjer ako postoji rizik od preranog poroda, ako dobijete prijevremene kontrakcije, ako niste rodili do termina ili ako je vaša beba imala nepravilan rad srca.

Male porcije za buduću mamu

Vaš liječnik može vas savjetovati o prehrambenim navikama koje biste trebali steći od 25. tjedna kako biste osigurali da vi i vaša beba dobivate hranjive tvari koje su vam potrebne. Sve ćete teže i teže jesti velike obroke, a probavni sustav može vam stvarati probleme, pa je dobro poslušati savjete stručnjaka. Energetske pločice pune su vlakana, pomažu probavi i opskrbljuju vas važnim vitaminima i mineralnim tvarima. Mnoge žene također uživaju u njima dok doje jer su i zdrav način za povećanje razine energije.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.