Skip to main content

Tjedni trudnoće:

3. tjedan trudnoće: Započinje novi život

Računanje u kojem ste tjednu trudnoće započinje od prvog dana vaše posljednje menstruacije. Iako tijekom prvih 14 dana niste bili trudni i oni su uključeni jer je jajašce oplođeno u ovom ciklusu. Ovulacija se dogodila između 14. i 17. dana vašeg ciklusa, što znači da veliko putovanje vaše bebe započinje u 3. tjednu vaše trudnoće.

Veličina bebe u 3. tjednu trudnoće

Ako je vaše jajašce oplođeno, oko njega će se stvoriti jaka ovojnica koja će spriječiti prodiranje drugih spermija u jajnu stanicu. Jajašce, koje sada sadrži genetske podatke od vas i od oca, tijekom sljedećih nekoliko dana se počinje dijeliti. Dva dana nakon što se spermij i jajašce spoje, oplođeno jajašce se sastoji od 4 stanice. Dan kasnije, već se sastoji od 12-16 stanica. Podijeljeno jajašce sada zbog nakupine stanica izgleda poput kupine, a liječnici u ovoj fazi jajašce zovu morula (od latinskog morus = dud). Oplođeno jajašce još je uvijek manje od milimetra i ne može se vidjeti golim okom. Ni klasični ultrazvuk ga ne može otkriti, što znači da ne možete sa sigurnošću znati da je trudnoća započela. Pet dana nakon oplodnje, jajna stanica putuje jajovodom i dolazi do vaše maternice. U ovoj je fazi jajašce još uvijek nevjerojatno maleno i naizgled beznačajno, ali unatoč tome već sadrži sve što je potrebno za rast.

Razvoj bebe

Ako se spermij uspješno spoji s jajašcem, trudnoća započinje i oplođeno jajašce počinje se kretati prema maternici. Jajašce se počinje dijeliti 24 sata nakon oplodnje i od tada se dijeli svakih 12 do 15 sati. U ovoj ranoj fazi počinju se oblikovati ključni elementi i komponente ljudskog tijela.

Pet dana nakon susreta spermija i jajne stanice, podijeljeno jajašce dolazi do maternice.

Maternica pruža najbolje moguće okruženje za rast i razvoj vaše bebe. Sluznica se zadebljala 7 do 8 mm, što je idealno za implantaciju i opskrbu oplođenog jajašca svime što mu treba.

Sedam dana nakon što je jajna stanica oplođena i počela se dijeliti, ova izuzetna nakupina stanica ugrađuje se u zadebljalu sluznicu maternice. Opna koja se stvorila oko jajašca pomaže ovom procesu, te se sada raspada i stvara hormon progesteron. To povećava debljinu sluznice maternice i tako pomaže u održavanju jajne stanice na sigurnom mjestu.

Jednom kad se dogodi implantacija, možete smatrati da ste definitivno trudni. Sada započinje nevjerojatno vrijeme rasta i razvoja.

Kako se buduća mama osjeća u 3. tjednu trudnoće

U ovoj fazi još ne znate sretnu vijest, iako biste je možda mogli osjetiti – vaša ženska intuicija vam možda već govori da ste trudni. Ultrazvuk još ne bi mogao otkriti vašu bebu, test trudnoće bi bio negativan i nema još nikakvih tjelesnih simptoma. Međutim, možda se osjećate nekako izuzetno sretno i ispunjeno. Te pozitivne emocije uzrokuje hormon progesteron, koji je sada prisutan u vašoj maternici.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Neke žene primjećuju male mrlje ili krvarenje. To se naziva implantacijsko krvarenje i to je dobar znak jer implantacija rezultira malim ranama na sluznici maternice.

Možda ćete kao posljedicu implantacije osjetiti blagu bol u trbuhu. U 3. tjednu neke će žene također početi malo boljeti grudi. Ovi simptomi nisu specifični za implantaciju i mogu se pogrešno protumačiti kao simptomi ovulacije, a ne kao znak da je trudnoća započela.

Kako možete pomoći svom tijelu na početku trudnoće

Uravnotežena prehrana presudna je kako bi jajašce raslo kako treba. Obavezno unosite puno vitamina i imajte na umu da su neki vitamini topivi u mastima, što znači da su masti potrebne za njihovu apsorpciju i preradu u tijelu. Masti ne dobivamo samo iz mesa: sir, mlijeko, maslac i drugi mliječni proizvodi sadrže masti.

Masti ne moraju nužno potjecati samo od životinja ili životinjskih proizvoda. Biljne masne kiseline su nezasićene, što ih čini probavljivijima za naš metabolizam (uz to postoji puno kreativnih načina za njihovo korištenje prilikom kuhanja!).

Jedite što više svježe hrane i uživajte u svemu što priroda nudi. Pokušajte izbjegavati prerađenu hranu i neka sirovo voće i povrće bude značajan dio vaše prehrane, jer su odličan izvor vitamina koji će vašem tijelu pomoći da se nosi s trudnoćom. Voće i povrće također sadrži velike količine vlakana, koja će postajati sve važnija kako vaša trudnoća prilazi kraju.

Savjet patronažne sestre

"U ranoj fazi trudnoće mnoge žene misle da moraju jesti velike, obilne obroke. Ne brinite, vaša malena beba će preživjeti i bez toga. Ova faza potrebe za velikim obrocima će proći, a onda možete opet početi jesti zdravo i uravnoteženo." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Posebno se preporučuje hrana koja sadrži puno željeza i folne kiseline (vitamin koji igra glavnu ulogu u stvaranju krvi i rastu stanica). Trudnice trebaju puno folne kiseline, jer ona također pomaže u suzbijanju razvojnih poremećaja kod nerođenog djeteta.

Međutim, folna kiselina je izuzetno osjetljiva, pa je tijekom trudnoće teško unijeti dovoljne količine u vašu prehranu. Kao rezultat toga, preporučujemo da započnete s uzimanjem posebnih dodataka prehrani (obično u kombinaciji s jodom) od trenutka kada odlučite da želite začeti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o dodatku koji je pravi za vas!

Željezo transportira kisik u našoj krvi. Kako trudnice hrane i sebe i nerođeno dijete, trebaju velike količine željeza i redovite krvne pretrage za mjerenje razine željeza.

Ono što svakako trebate izbjegavati

Ako ste trudni, postoje neke stvari koje biste trebali izbjegavati jer će narušiti zdrav razvoj vašeg djeteta i vašu osobnu dobrobit.

• Alkohol:

Alkohol slabi vaše tijelo, posebno ako ga redovito konzumirate. Također se pokazalo da koči djetetov razvoj. Svaki gutljaj alkohola doći će do vaše bebe jer prolazi ravno kroz placentu.

• Nikotin:

Nikotin povećava puls i radi stres vašem tijelu. Može brzo dovesti do ovisnosti, što nije kompatibilno sa zdravom trudnoćom. Ulazi u krvotok, dolazi do sluznice maternice u razvoju koja je dobro opskrbljena krvlju i pohranjuje toksine svih vrsta. Nikotin može rezultirati nedovoljnim intrauterinim protokom krvi, što će utjecati na razvoj vašeg djeteta.

• Stres:

Ako sigurno znate da ste trudni, trebali biste izbjegavati stres što je više moguće. Čak i rad u dnevnim i noćnim smjenama može poremetiti prirodni ritam vašeg tijela, što može štetno utjecati na razvoj vaše bebe.

Savjet patronažne sestre

"Neke žene u startu ne znaju da su trudne i mogu piti alkohol ili pušiti. Ako se to dogodi, ne osjećajte se krivima zbog toga. I dalje vrijedi načelo "sve ili ništa": ili će trudnoća trajati, ili nažalost neće. Međutim, to se može dogoditi i zbog raznih drugih razloga. Čim saznate da ste trudni, trebali biste, naravno, prestati pušiti i piti alkohol." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Važni savjeti

• Ako mislite da ste trudni ostanite smireni.

• Kupite pouzdan test za trudnoću.

• Dogovorite sastanak sa svojim ginekologom.

• Razgovarajte s osobom od povjerenja o tome kako se osjećate.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Unos dovoljne količine vitamina i mineralnih tvari

Osobito na početku trudnoće, postoji rizik da vaša beba razvije deformacije kao rezultat nutritivnih nedostataka. Jedan od primjera je defekt neuralne cijevi koji je moguć ako buduća majka ne uzima dovoljno folne kiseline, vitamina koji je od presudne važnosti za stvaranje novih stanica. Iz tog razloga, ako se trudite začeti ili ste već trudni, preporučuju se dodaci prehrani koji sadrže folnu kiselinu. Početkom trudnoće trebat će vam 400 mikrograma dnevno, što je više od 300 mikrograma potrebnih ženi koja nije trudna. A od 12. tjedna vaše će se dnevne potrebe za folnom kiselinom povećati i do 800 mikrograma.

Mnogi dodaci koji sadrže folnu kiselinu sadrže i jod. Ako imate bolest štitnjače ili hormonalni disbalans štitnjače, jod se ne preporučuje i trebali biste uzimati dodatak koji ne sadrži jod.

Najbolje je da popričate sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom o svojoj specifičnoj situaciji.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.