Što smijete, a što ne smijete raditi prilikom dojenja?

Vaše dijete je konačno stiglo i vrijeme je za početak dojenja. U tim trenucima, želeći najbolje svom djetetu, mnoge se majke osjećaju nesigurnima. Što bi trebale jesti i koji napitci se preporučuju, što bi trebalo izbjegavati? Smijete li vježbati? Naš vodič sadrži neke savjete za Vas za vrijeme dok dojite.

Vaša ishrana tokom dojenja

Uravnotežena i zdrava prehrana osobito je važna tijekom dojenja. Dojenje kod Vas može izazvati veće potrebe za hranom jer Vaše tijelo treba više kalorija. Voće, povrće, proizvodi od cjelovitih žitarica i mliječni proizvodi, nemasno meso i riba pružaju Vama i Vašem djetetu neophodne hranjive tvari.

Dojiljama se tradicionalno preporučuje suzdržavanje od veće količine namirnica koje uzrokuju nadutost, kao što su mahunarke i luk, dok rajčica i limun mogu uzrokovati crvenilo guze, ali za to nema znanstvenih dokaza. Stoga nije potrebno da namjerno ne jedete određenu hranu. Radije testirajte različite namirnice u manjim količinama da vidite što je dobro za Vas i Vaše dijete, a što nije. 

Ako žudite za slatkom poslasticom, pokušajte jesti voće, voćnu salatu, možete dodati malo sušenog voća u jogurt ili kravlji sir. HiPP voćni napitci također mogu biti savršen izbor tijekom dana.

Ako slijedite vegetarijansku ili vegansku prehranu i još uvijek želite dojiti, molimo Vas da se posavjetujete s Vašim liječnikom ili nutricionistom.

Unos tekućina tijekom dojenja

Tijekom dojenja potreba za tekućinom znatno se povećava pa je posebno važno osigurati dovoljan unos tekućine, idealno bi bilo dvije do tri litre dnevno.

Preporučujemo Vam vodu, nezaslađene biljne čajeve, kao što su HiPP biljni čaj u filter vrećici ili instant čaj, ili npr. (200 ml) HiPP soka za dojilje od crvenog voća ili čaša HiPP napitka s izvorskom vodom. Ne morate se odreći Vaše jutarnje kave, ali nemojte popiti više od 2-3 šalice kave dnevno. Ali ipak promatrajte Vaše dijete, neka djeca reagiraju nemirno čak i na jako malu  dnevnu količinu kofeina.

Alkohol, baš kao i nikotin, treba potpuno izbjegavati za vrijeme dojenja.

Vježbanje tijekom dojenja

Vjerovanje da vježbanje tijekom dojenja smanjuje produkciju mlijeka, dakako nije istinito. Ipak, ima smisla pričekati 6 - 8 tjedana nakon poroda. Nakon ovog perioda, možete početi s umjerenim vježbanjem i tako možete uživati u sportu tijekom vježbanja. Pripazite samo na intenzitet i da ne dođe do upale mišića jer to može utjecati na okus mlijeka. To ne znači da će vaše mlijeko postati kiselo ili se pokvariti već da će se malo razlikovati okusom. Slušajte svoje tijelo radite ono što Vam odgovara.

Lijekovi

Uvijek  prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju lijekova tijekom dojenja. Neki se lijekovi mogu uzimati bez problema, dok je neke bolje izbjegavati.