Skip to main content

Tjedni trudnoće:

15. tjedan trudnoće: Razvijaju se prve djetetove dlačice

U 15.tjednu trudnoće ste u trećem tjednu četvrtog mjeseca vaše trudnoće, a u drugom tromjesečju.

Veličina bebe u 15. tjednu trudnoće

Sada je vaša beba dugačka 9,5 do 10 cm, otprilike velika poput naranče i teška oko 70 grama. Njeno je srce potpuno razvijeno i sada samo treba rasti. Tijekom ultrazvučnih pregleda već ćete moći čuti lupanje srca. Prvi put čuti srce svoje nerođene bebe sigurno će biti vrlo poseban trenutak za vas i vašeg partnera jer život koji raste u vama postaje sve stvarniji.

Genitalije vaše bebe također su u potpunosti razvijene i mogu se vidjeti na ultrazvuku. Do sada je određivanje spola bilo vrlo neizvjesno, jer dječakovi testisi i stidne usne djevojčice izgledaju vrlo slično. U 15. tjednu trudnoće postoji velika vjerojatnost da liječnik može otkriti spol vašeg djeteta. Međutim, nemojte još uzimati ono što kaže kao konačno, jer u sljedećih nekoliko tjedana možda doktor kaže i drugačije.

Razvoj bebe

U 15. tjednu koža vaše bebe i dalje je prozirna, pa će biti vidljive njene krvne žile. Prekrivena je i tankim dlačicama zvanim lanugo dlake, a svaka od tih sitnih dlačica ima lojnu žlijezdu koja stvara tvar nazvanu vernix caseosa (sirasti maz). Dlačice lanugo osiguravaju da se vernix caseosa zalijepi za njihovu kožu i zajedno štite bebu od plodne vode.

Kako se buduća mama osjeća u 15. tjednu trudnoće

Vaše se tijelo sada prilagodilo vašoj trudnoći najbolje što može, a drugo tromjesečje često se smatra najboljim od svih tromjesečja. Nadamo se da sada možete u potpunosti uživati u ovom uzbudljivom vremenu.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Optimizam

Bit će vam sasvim dobro u 15. tjednu jer vas hormoni dovode u tako dobro raspoloženje da ćete se možda osjećati kao da se smijete od uha do uha. Vaše će misli biti pod utjecajem tog optimizma, ali i određene majčinske opreznosti. Još je rano da osjećate pokrete svoje bebe, ali radite sve što možete za njenu dobrobit. U svakom slučaju, razmišljat ćete samo o sićušnoj osobi u sebi koju ćete uskoro maziti u naručju.

Vaše tijelo se mijenja

Od 15. tjedna iz vašeg će tijela postajati sve jasnije da očekujete dijete, trbuh počinje rasti. I dalje ćete osjećati stezanje u trbuhu ili preponama kako vam maternica raste. To vas ne treba brinuti, sve dok ne osjetite nikakve druge simptome.

Vaše tijelo također nakuplja male količine masti koje će vam kasnije trebati za proizvodnju majčinog mlijeka.

Preporučujemo nježnu svakodnevnu masažu kože visokokvalitetnim uljem kako biste izbjegli strije. Kao i na ostalim dijelovima vašeg tijela, brzo ćete primijetiti promjene na svojim grudima. Bez obzira jesu li vaše grudi velike ili male, vaši će hormoni utjecati na njihov rast kao pripremu za dojenje. Dok se koža na vašim grudima rasteže, masaža uljem će pomoći. Vaše mliječne žlijezde sada polako pojačavaju stvaranje majčinog mlijeka, tako da vaše grudi s vremena na vrijeme mogu biti osjetljive ili bolne stoga pripazite kad grlite svoje bližnje. U ovoj fazi vam može pomoći dobar trudnički grudnjak.

Kako ste sada već skloni dobivanju na težini, pobrinite se da se hranite zdravo i uravnoteženo, nemojte jesti za dvoje! To je nekad bio savjet budućim majkama, ali brzo dovodi do prekomjernog debljanja. Trudnicama je dovoljno 255 dodatnih kalorija dnevno (od prilike kao jedan jogurt i porcija voća), iako to može varirati od žene do žene. Saznajte više s našim Kalkulatorom težine tokom trudnoće.

Često je teško izgubiti višak kilograma nakon poroda, a prekomjerna tjelesna težina tijekom trudnoće može uzrokovati ono što je poznato kao gestacijski dijabetes. To ne bi bilo problematično samo za vas, već i za vaše dijete. Gestacijski dijabetes znači da će vaše dijete rasti i biti veće i teže od prosjeka pa ako ste zabrinuti zbog toga, obratite se svom liječniku jer on može testirati bebu na gestacijski dijabetes između 24. i 28. tjedna.

Jačanje mišića i dna zdjelice

Ako to već niste učinili, preporučujemo da se prijavite na trudnički tečaj. Instruktorica će vas podučiti nježnim vježbama za jačanje mišića i dna zdjelice tijekom vremena kada vam trbuh poraste. Naime, vaše zdjelično dno sada mora podnijeti velik teret. Predavanja u trudnoći također će vam pomoći da upoznate druge trudnice s kojima možete razgovarati i čija vam iskustva mogu koristiti, a instruktorice će imati puno korisnih savjeta i načina za liječenje uobičajenih simptoma trudnoće.

Važni savjeti

• Svakako unosite dovoljno folne kiseline svaki dan.

• Provjerite unosite li dovoljno kalcija svaki dan.

• Izbjegavajte unos prekomjernih ili praznih kalorija.

• Obavite svakodnevnu masažu kako bi spriječili nastanak strija.

• Planirajte otići na trudnički tečaj.

• Nabavite udobnu trudničku odjeću.

• Ne zaboravite dogovoriti sljedeći posjet svom liječniku/ginekologu.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Bolovi i stezanje u trbuhu

Ako trpite bolove i osjećate stezanje u trbuhu dulje vrijeme ili imate druge uznemiravajuće simptome, odmah posjetite svog ginekologa. Ako osjetite ritmične, bolne grčeve ili krvarenje, preporučuje se temeljit pregled.

Podizanje teških predmeta

Imate li već jedno dijete? Tada znate sve o tome koliko djeca žele da ih se podiže i nosi. Patronažna sestra ili liječnik vam mogu pokazati najbolji način da dižete djecu kao i druge teške predmete bez oštećenja dna zdjelice. Slijedite njihove savjete u svakodnevnom životu i izbjeći ćete neželjene simptome.

Umirujuća njega protiv bolova

Vaše mliječne žlijezde počinju se razvijati u 15. tjednu, tako da kasnije možete dojiti dijete, a to može dovesti do neugodne napetosti i osjećaja težine. Patronažne sestre vam mogu pokazati razne načine za smanjenje boli: na primjer, ulja s vrijednim sastojcima koji ujedno olakšavaju vašoj koži rastezanje i pomažu u smanjenju ostalih simptoma uzrokovanih rastućom maternicom.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.