Skip to main content

Tjedni trudnoće:

23. tjedan trudnoće: Zašto su duljina i težina vaše bebe samo približne vrijednosti

Veličina bebe u 23. tjednu trudnoće

Vaša beba je u 23. tjednu dugačka između 28 i 30 cm od vrha glavice do pete, otprilike veličine glavice kelja.

Možda neće biti moguće izmjeriti cijelu dužinu fetusa zbog njegovog položaja i aktivnosti. U tom slučaju može se upotrijebiti duljina bedrene kosti, poznate i kao femur, najduža kost u ljudskom tijelu. Da bi odredio veličinu vaše bebe, vaš će liječnik koristiti formulu koja uključuje množenje duljine bedrene kosti sa 7. Ovo mjerenje, zajedno s opsegom glave, biparijetalnim promjerom i opsegom trbuha, daje procjenu ukupne veličine vaše bebe.

Razvoj bebe

U 23. tjednu vaša beba razvija ključni organ za proizvodnju hormona i regulaciju metabolizma šećera: gušteraču. Smještena iza želuca, najbolje ju je smatrati žlijezdom - zapravo to je najveća žlijezda u ljudskom tijelu s duljinom od 15-20 cm. Sadrži ono što je poznato kao Langerhansovi otočići, koji proizvode presudni hormon inzulin koji je vašoj bebi potreban za razgradnju šećera i regulaciju razine šećera u krvi.

U vašoj se maternici još uvijek nalazi dovoljno prostora za kretanje djeteta, a to će u potpunosti iskoristiti za treniranje mišića, tetiva i zglobova te za usavršavanje osjetila. Ako su „turbulencije“ u trbuhu takve da mislite kako očekujete blizance, to je vjerojatno zato što se vaša beba brzo premješta iz jednog dijela maternice u drugi. To će se događati manje tijekom sljedećih nekoliko tjedana jer imaju sve manje prostora za ta "putovanja".

Unutar maternice amnionska šupljina sada sadrži otprilike pola litre plodne vode. Ova se tekućina redovito izmjenjuje putem posteljice, a količina tekućine će se povećavati kako vaša trudnoća odmiče. Svakoga dana beba popije oko 400 mililitara tekućine, što pomaže u razvoju njezinog probavnog sustav

Kako se buduća mama osjeća u 23. tjednu trudnoće

Svaki put kad stanete na vagu, vidjet ćete da polako dobivate na kilaži. Obično je to između 250 i 300 grama u 23. tjednu. Možda i malo više od toga - i to je sasvim u redu.

Ako želite, možete provjeriti svoju težinu pomoću našeg kalkulatora težine tokom trudnoće kako biste bili sigurni da je sve unutar preporučenog raspona.

Mogli biste primijetiti kako se brzo umarate i nemate energije. To je zato što vaše tijelo izuzetno naporno radi kako bi se suočilo s izazovom pružanja podrške zdravoj bebi u razvoju. Od 23. tjedna općenito biste trebali izbjegavati intenzivne aktivnosti i brze šetnje ili dugotrajna pješačenja. Može se dogoditi da se i dalje osjećate u formi i, ako je tako, nema razloga zaustaviti te aktivnosti - iako je najbolje da ipak malo usporit

Uobičajeni znakovi i simptomi

Povećana potreba za mokrenjem

Nećete moći provesti puno vremena bez odlaska na WC jer ćete morati češće mokriti. To je uzrokovano pritiskom maternice na mjehur, koji se time smanjuje. Međutim, to nije razlog da pijete manje - pobrinite se da unos tekućine bude povećan, jer je tijelu to stvarno potrebno tijekom trudnoće.

Osjećaj umora i slabosti

Ako se često osjećate umorno i slabo, iako se niste previše naprezali, možda vaše tijelo nema dovoljno željeza. Kod oko 20% trudnica se javlja ovaj problem.

Ako se osjećate izuzetno slabo, koža vam blijedi, a čak i dobar odmor ne pomaže, trebali biste se raspitati kod svog liječnika o dodacima prehrani za povećanje razine željeza. Na taj način ćete osigurati da beba dobiva kisik koji joj je potreban.

Saznajte više o željezu, kao i hrani koja sadrži visok udio istog.

Vaš krvni tlak može biti razlog zašto se osjećate slabo i umorno. Mnoge trudnice pate od niskog krvnog tlaka u srednjim tjednima trudnoće, jer njihov krvožilni sustav pokušava podnijeti povećani protok krvi i opskrbiti posteljicu krvlju i hranjivim tvarima. Liječnik će vam redovito mjeriti krvni tlak i upozoriti vas ako je prenizak.

Važni savjeti

• Isprobajte gaćice za trudnice jer će one biti dobra potpora vašem trbuhu.

• Saznajte više o pelenama i tehnikama mijenjanja pelena.

• Bojanke za odrasle ili mandale dobar su način da se opustite i razbistrite misli.

• Pitajte svojeg liječnika o opremi za dojenje i knjigama koje možete pročitati o dojenju.

• Kad se zaželite slatkiša, pokušajte jesti voće.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Dojenje je najbolje za vašu bebu

Sada je dobro vrijeme da svog liječnika pitate o tome kako funkcionira dojenje. U osnovi je pitanje ponude i potražnje: vaše će dijete postaviti obrazac dojenja, a vaše se tijelo tome prilagođava. Tijekom prvih nekoliko dana i tjedana nakon poroda, presudno je da se vi i vaša beba povežete kako biste uspostavili dobar ritam dojenja.

Razumijevanje načina na koji dojenje funkcionira (i učenje od drugih mama) pomoći će vam u rješavanju bilo kakvih problema ili kriza koje se mogu pojaviti u početku.

Primalja ili patronažna sestra vam također mogu reći koju opremu za dojenje trebate kupiti i koju opremu možete posuditi ako je potrebno.

Nedostatak željeza ili nizak krvni tlak

Ako se stalno osjećate umorno i slabo, i to utječe na vaš svakodnevni život, zatražite od liječnika da vam provjeri razinu željeza i krvni tlak. Uostalom, ako se vi ne osjećate dobro, onda se ni vaša beba neće osjećati dobro.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.