Meni

Različite vrste dojenja

Da li prepoznajete svoju bebu u jednom od tipova dojenja opisanih ovdje?

Veoma gladna gusjenica

Prije nego što i shvatite, bradavica je nestala u gladnim ustima i beba je siše s entuzijazmom. Bebe koje se podudaraju s tim tipom znaju šta žele – one se zakače energično, piju halapljivo i odustaju od dojke tek kada su site. Lako ih je dojiti u bilo kom trenutku, bilo gdje, i zagarantovano je da će da dobiju dovoljno mlijeka, zahvaljujući svom velikom apetitu. Ako je Vaša beba jedna od njih, obavezno ga/je pažljivo stavite na grudi i čim prepoznate prve znake gladi. Što je dijete gladnije, to će se snažnije zakačiti, povećavajući rizik od bolnih bradavica ako Vaša bradavica nije u pravom položaju u odnosu na njihove desni.

Vrckavi crvić

Čim su vidjeli dojku, mali vrckavci se uzbude, udaraju rukicama i nogicama i uzbuđeno sišu desno i lijevo. Ko zna, možda je mlijeko ukusnije na jednoj strani nego na drugoj? Ovo dijete je utjelovljenje radosti dojenja! Međutim, pobrinite se da pomama za hranjenjem Vaše bebe slučajno ne oteža njegov ili njen život. Pokušajte da hranite svoju bebu odmah nakon što se probudila, kada još uvijek leži, jer će ovo malo ograničiti njihov entuzijazam. U svom uzbuđenju, ove bebe imaju tendenciju da gutaju puno vazduha kada piju, pa se pobrinite da pravilno podrignu nakon hranjenja kako biste izbjegli bolove u stomaku.

Gurman

Delikatesa kao što je majčino mlijeko ne može se samo strpati u stomak u žurbi – u njemu treba uživati i cijeniti ga u slobodno vrijeme. To je moto beba gurmana, kojima često treba duplo više vremena za jelo nego drugim bebama. Bebe gurmani piju polako, redovno i ne vole da ih se požuruje - one se pobrinu da dobiju sve što im je potrebno od dojke. Ne pokušavajte da požurite svog gurmana! Vašoj bebi treba vremena da se igra sa bradavicom, da okusi prvih nekoliko kapi prije nego se posveti obroku u potpunosti, pokazujući svoju zahvalnost sa puno pucketanja usnicama i mljackanja. Imajte na umu da se pažnja bebe gurmana lako poremeti. Mjesto puno bučnih ljudi nije dobro mjesto za dojenje gurmana - jedan zainteresovani pogled je dovoljan da ih izbaci iz igre. Kada dojite svog gurmana u javnosti, pokušajte da zaštitite glavicu muslinskom tkaninom. Savršeni scenario za male gurmane je duga, opuštena sesija dojenja, samo s mamom, u tišini njihovog doma.

Sanjalice

Dojenje čini bebe pospanim, a naročito male sanjalice. Oni vole da sisaju malo, malo se odmore, sisaju još malo, odmore se još malo ... i često treba malo vremena dok ne budu site! Sanjalice se stvarno opuste dok se hrane. Njima ne treba ritual za spavanje, već jednostavno zaspu na dojci. Također im je lakše ponovo zaspati nakon noćnog hranjenja. Budite strpljivi i pokušajte da ne prekidate hranjenje svoje bebe - samo zato što vole da se odmore u međuvremenu ne znači da su se nahranile dovoljno. Pokušajte da ih hranite u uspravnom položaju jer će im to otežati da zaspu. Kada je Vaša beba završila hranjenje na jednog strani, promijenite im pelene i ponudite drugu stranu. Probajte da svoju bebu lagano škakljite po vratu ili stopalima, jer će to pomoći da budu budne tokom hranjenja i pobrinite se da su se dovoljno najele što će im biti dovoljno izvjesno vrijeme prije nego utonu u duboki san.

Oklijevalo

Ove bebe često prilično nerado doje tokom prvih nekoliko dana i teško im se potruditi da se pravilno 'zakače' na dojku. Bez obzira koliko je ukusno mlijeko, doći do njega naporan je rad, a ove bebe lako odustaju! Ovo izaziva zabrinutost kod mnogih novih majki - ali ustvari, oklijevalima je potrebno samo malo više vremena i ne treba ih se požurivati. Čim sami otkriju grudi, oni će se hraniti, rasti i napredovati kao i druge bebe. Sve što im treba je malo više podrške da otkriju šta im najviše odgovara.

Da li ste prepoznali svoju bebu u bilo kojem od ovih tipova dojenja? Ili je možda Vaša beba kombinacija nekoliko tipova ponašanja opisanih ovde?

To je sasvim normalno – u konačnici, Vaša beba ima jedinstvenu, prepoznatljivu ličnost. Kada se radi o dojenju, nema „ispravnog“ i „pogrešnog“. Šta god da odgovara Vama i Vašoj bebi, prava je stvar! Zapamtite da je najvažnija stvar u vezi dojenja da se Vi i Vaša beba osjećate opušteno i srećno tokom hranjenja.

Sljedeći savjeti mogu Vam pomoći:

  • Dodirnite, sačekajte, povucite bliže.
  • Kada dojite, držite dijete blizu tijela i pobrinite se da je pravilno 'zakačeno'.
  • Uvijek mijenjajte stranu tokom dojenja, ali samo kada Vaše dijete pusti bradavicu, nakon najmanje 15 do 20 minuta sisanja i gutanja.
  • Upoznajte različite položaje dojenja i „vježbajte“ malo sa svojom bebom.
  • U početku Isključivo dojite i izbjegavajte cucle, štitnike za bradavice i davanje dodatne formule. Ovo će pomoći Vašem djetetu da uspostavi obrazac dojenja koji mu/joj odgovara.
  • Obavezno ostavite bradavice da se osuše na zraku nakon dojenja.