Mikroplastika: Male čestice – velik utjecaj

Izraz “mikroplastika” sve se češće pojavljuje u raspravama o zaštiti okoliša. Ali što taj pojam znači? Imamo odgovor: 

Što je mikroplastika?

HiPP Babysanft proizvodi za njegu kože nikada nisu sadržavali mikroplastiku. Pod pojmom „Mikroplastika“ podrazumjevamo nerastvorene čvrste čestice manje od 5 milimetara. Razlikujemo „primarne“ i „sekundarne“ mikroplastike:

Neki proizvođači svjesno koriste primarnu mikroplastiku kao sastojak kozmetičkih proizvoda. Uglavnom se nalazi u obliku abrazivnih čestica u zubnim pastama, pilinzima ili gelovima za tuširanje.

S druge strane, sekundarna mikroplastika rezultat je usitnjavanja većih dijelova plastike. Na primjer, mikroplastika koja zagađuje more ostacima plastičnih vrećica. Pojmovi "primarno" i "sekundarno" objašnjavaju podrijetlo mikroplastike.

Onečišćenje okoliša krutom mikroplastikom

Što su tekući polimeri?

Tekući polimeri su sintetički proizvedena plastika. Za razliku od mikroplastike, ovi polimeri nisu krute čestice u kozmetičkim proizvodima već tekući sastojci proizvoda. Tekući polimeri ispunjavaju različite funkcije u kozmetičkim proizvodima i do sada su se često koristili (no ne i u HiPP-u), na primjer:

  • za povećanje viskoznosti u šamponima
  • kao film koji se stvara na koži čineći ju mekom na dodir

Koja je razlika između mikroplastike i tekućih polimera?

„Mikroplastika“ i „tekući polimeri“ se nažalost često koriste kao sinonimi. Međutim, mikroplastika je uvijek kruta tvar. Oblik može varirati (okrugle čestice do dugih, tankih vlakana manjih od 5 mm). S druge strane, tekući polimeri nikada nisu prisutni kao krute tvari u kozmetičkom proizvodu, već su uvijek otopljeni ili emulgirani.

Kako mikroplastika i tekući polimeri ulaze u okoliš?

Osim krute mikroplastike, o tekućim polimerima se sve više raspravlja jer nisu (ili su teško) biorazgradivi.
Većina mikroplastike i tekućih polimera koji se koriste u proizvodima za tuširanje ili šamponima, u vodu otječu kroz odvod u postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda te na taj način ostaju u kanalizaciji. U Njemačkoj se većina takvog otpada spali, no dio se koristi i za gnojidbu polja. 
Mikroplastika ili tekući polimeri koji se koriste u kremama i losionima također završe u okolišu kroz pranje ili tuširanje, ili pak kroz pranje odjeće i ručnika. 

Tekući polimeri u HiPP-u?

Zaštita zdravlja i okoliša za nas je apsolutni prioritet. Nisu poznati podaci o ekološkim problemima povezanim s otopljenim ili emulgiranim polimerima. Međutim, budući da nisu biorazgradivi, ne želimo ih koristiti u našim proizvodima, kao mjeru predostrožnosti.

NOVO

Proizvodi s ovom oznakom ne sadrže mikroplastiku. Ni u krutom ni u tekućem obliku!