Skip to main content

Tjedni trudnoće:

12. tjedan trudnoće: Vrijeme je da kažete da ste trudni

Konačno ste u 12. tjednu trudnoće. Vrijeme je da svom poslodavcu kažete da ste trudni. Na radnom mjestu imate pravo na sve zaštitne mjere koje su zakonski regulirane za buduće majke i za zaštitu nerođenih beba. A nevezano uz posao, vaša beba u ovom tjednu ima veliki pomak u razvoju.

Veličina bebe u 12. tjednu trudnoće

Do sada, vaša je beba već dugačka preko 5 centimetra što je veličina velikog jajeta. Uz to, trebala bi težiti oko 16 grama. Budući se beba trenutno neprestano kreće u maternici, teško je potpuno točno izračunati njenu veličinu. Još jedan razlog zašto sve bebe u ovoj fazi razvoja nisu jednake veličine je genetski unaprijed određena predispozicija oca i majke. Te razlike u visini i težini postat će izraženije tijekom drugog tromjesečja koje počinje za dva tjedna.

Razvoj bebe

U 12. tjednu trudnoće, kao i u sljedećim tjednima, vaša će beba rasti sve više i više. Kako postaje sve veća i veća, vitalni unutarnji organi počet će raditi: na primjer, želudac bebe je sposoban apsorbirati tvari. Kao rezultat toga, vaša će beba sada početi gutati male količine plodne vode, što joj omogućuje vježbanje disanja, gutanja i unošenja hrane. U ovoj fazi razvoja, beba još uvijek nije naučila gutati plodnu vodu (za to joj naravno, treba prakse čak i nakon rođenja - novorođenčad koja hlapljivo pije iz majčinih dojki često se „guši“).

Vaša će beba biti vrlo aktivna u 12. tjednu, koristeći prostor koji ima za obavljanje svih vrsta gimnastike.

Također može prvi put reagirati na podražaje, a to je moguće jer su bebin provodni sustav srca, živčani sustav i mozak sada dovoljno razvijeni. Na primjer, ako osjeti nešto ispred svojih malih usta, aktivira se refleks sisanja. Taj će refleks osigurati opstanak novorođenčeta nakon rođenja, jer je sisanje jedini način na koji može dobiti hranu tijekom prvih nekoliko mjeseci život

Kako se buduća mama osjeća u 12. tjednu trudnoće

Sada željno iščekujete prve slabe znakove kretanja vaše bebe. Na žalost, na to ćete morati još malo pričekati iako se šansa za otkrivanjem djetetovih pokreta povećava kako vaša bebe postaje veća.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Vaš trbuh polako raste

Zapravo se sada postupno može primijetiti kako vaš trbuh raste. To je zbog kilograma koje ste nakupili tj. skladištenja zaliha masti. Drugi ljudi bi mogli primijetiti vaš trbuh tek u sljedećim tjednima, ali ako je to vaša druga ili treća trudnoća, trbuh će biti vidljiv i prije. Ako obitelji i prijateljima kažete da ste trudni, usredotočit će se na izgled vašeg trbuha svaki put kad ih sretnete.

Kako se sada debljate brzinom od 250 do 300 grama tjedno, pitanje odjeće, a posebno pronalaženja udobnih stvari za nošenje, postat će sve više i više problematično. HiPP karta težine tokom trudnoće omogućuje vam pažljivo praćenje tjelesne težine.

Na vama je kontrola i odgovornost koliko kilograma ćete zapravo dobiti. Doista, jedan važan aspekt je zdrava prehrana. Ne jedite za dvoje, hranite se zdravo i uravnoteženo i ne zaboravite vježbati.

Nutritivni nedostatak

Mnoge trudnice se ponekad osjećaju umorno - to je normalan dio trudnoće. Međutim, ako se jako često osjećate umorno i ako vam je razina željeza niska, to je znak da ne unosite dovoljno željeza u prehranu. To je često slučaj ako ste vegetarijanka ili veganka.

Općenito govoreći, nema ništa loše u vegetarijanskoj prehrani tijekom trudnoće. Ali ako ne jedete meso ili ribu, treba posvetiti više pažnje tome kako zamijeniti meso drugom hranom koja je bogata proteinima i željezom. Vegetarijanska prehrana koja uključuje mlijeko i druge mliječne proizvode apsolutno je u redu, ali trudnice koje su vegetarijanke trebale bi posebno pažljivo birati hranu kako bi osigurale dovoljnu količinu hranjivih sastojaka.

Rizik od neadekvatne opskrbe željezom tijekom trudnoće vegetarijanki, pravi je izazov. Tijelo lakše prerađuje željezo iz mesa (takozvano hem željezo) od željeza iz biljnih izvora – iz graška, špinata, tamnog voća i proizvoda od cjelovitih žitarica apsorbira se u malim količinama. Vitamin C može vam pomoći povećati unos željeza u tijelo, a samim time pomaže i u opskrbi vašeg djeteta s više željeza.

Uglavnom, trebali biste jesti više hrane koja sadrži željezo u kombinaciji s voćem bogatim vitaminom C. Ženama koje su veganke i ne jedu meso, ribu, mliječne proizvode i jaja, opskrba hranjivim tvarima tijekom trudnoće mnogo je složenija. Ako ste do sada bili na veganskoj prehrani, potražite savjet liječnika koji vam može preporučiti suplemente koji će pomoći izbjeći nedostatak hranjivih sastojaka.

Naš savjet je da i veganke i vegetarijanke redovito odlaze liječniku na krvne pretrage tijekom trudnoće.

Važni savjeti

• Ako ste vegetarijanka ili veganka, kupite odgovarajuću kuharicu za trudnice i potražite savjet stručnjaka.

• Obavezno zakažite pregled kod svog liječnika.

• Pitajte svoje prijatelje i obitelj imaju li kakvu trudničku odjeću koju možete posuditi.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Važne krvne pretrage

Ako se često osjećate umorno provjerite razinu željeza krvnim pretragama. Liječnik će vam tada reći imate li kakav nedostatak hranjivih sastojaka, poput niske razine željeza, a također vam može preporučiti određenu hranu ili nadomjestak prehrani kako bi se razina željeza vratila na odgovarajuću razinu.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.