Da li je mojoj bebi u noći potrebna hrana?

Svako dijete ima svoj individualni san i ritam jela, pa tako i potrebu. Posebno novorođenčad u prvim sedmicama nema osjećaj za dan i noć. Beba jednostavno još nije navikla da duži period ne dobije hranu. Dok je bila u majčinoj utrobi mogla je namiriti svoj apetit u svako doba noći i dana. Iz tog razloga će Vas Vaša beba sigurno u prvi sedmicama u noći buditi i tražiti hranu.

U slučaju da svojoj bebi dajete početno mlijeko onda ste manje opterećeni, jer se u noći možete mijenjati sa svojim partnerom i naizmjenično hraniti bebu. To je naravno također moguće ako navečer ispumpate mlijeko i čuvate u frižideru (na +4°C do +6°C dobro zatvoreno maksimalno 2 dana).

Sa tri mjeseca beba već može duže u noći izdržati bez hrane, te iz tog razloga i spavati duže u komadu nego po danu. Otprilike od druge godine života djeci u noći više nije potrebna hrana, jer se u tom periodu već ustanovio ritam gladi i zasićenja kod zdravog djeteta po danu.

Prije spavanja jedna mliječna kaša

Čisti griz

Mliječna kaša duže drži od mliječne hrane kao zadnji obrok. HiPP mliječna kaša je dostupna kao instant-proizvod, koja se onda samo treba pomješati sa vodom ili je već spremna u teglici kao što je naš HiPP za laku noć, mliječne kaše i HiPP laku-noć-kaše. HiPP laku-noć-flašica od 6. mjeseca je također kombinacija popratnog mlijeka i žitarica i po svom sastavu usporediva sa mliječnom kašom. Ovu hranu možete prvo nuditi u flašicu ali onda sa vremenom u šolji. Naravno da dijete u starosnoj dobi za dodatke ishrani treba poznavati kašikicu i dobivati dovoljno hrane za žvakanje.

Po danu je dovoljno zasićenje važno

Za noćno zasićenje nije samo hranjiva večera važna, nego i da je dijete po danu dovoljno jelo. Ako dijete treba u noći da izdrži bez hrane onda se njegova potreba po danu mora namiriti. Pokušajte prebaciti energetski sadržaj iz noćnih obroka na dnevne obroke. Nudite po danu obrok koji sadrži povrće i meso. Premalo je ako izmjenite mliječni obrok samo jednom povrtnom teglicom. Na početku uvođenja dodataka ishrani i dok Vaša beba ne može pojesti čitavu porciju, možete još uvijek na kraju nuditi mlijeko sve dok beba ne bude u potpunosti sita. Količina mlijeka će se vjerovatno vremenom smanjivati sve dok se mliječni obrok u potpunosti ne zamjeni kašom.

Odvikavanje od noćnih obroka

Noćni obrok može postati navika koje se dijete ne želi odreči. Ako se dijete i dalje u noći javlja, preporučujemo da pokušate sa nepošećerenim čajem ili proključalom vodom ali nemojte davati hranu. Noćni obroci spriječavaju dug san i mogu čak biti štetni za prve zubiće, jer se oni nakon toga najčešće i ne čiste. Prestajanje naravno zahtjeva vrijeme i dosta strpljenja ali sa nježnim istrajanjem sigurno ćete doći do cilja!

Pretraga HiPP proizvoda