Da li je mojoj bebi u noći potrebna hrana?

Svako dijete ima svoj individualni san i ritam jela, pa tako i potrebu. Posebno novorođenčad u prvim sedmicama nema osjećaj za dan i noć. Beba jednostavno još nije navikla da duži period ne dobije hranu. Dok je bila u majčinoj utrobi mogla je namiriti svoj apetit u svako doba noći i dana. Iz tog razloga će Vas Vaša beba sigurno u prvi sedmicama u noći buditi i tražiti hranu.

U slučaju da svojoj bebi dajete početno mlijeko onda ste manje opterećeni, jer se u noći možete mijenjati sa svojim partnerom i naizmjenično hraniti bebu. To je naravno također moguće ako navečer ispumpate mlijeko i čuvate u frižideru (na +4°C do +6°C dobro zatvoreno maksimalno 2 dana).

Sa tri mjeseca beba već može duže u noći izdržati bez hrane, te iz tog razloga i spavati duže u komadu nego po danu. Otprilike od druge godine života djeci u noći više nije potrebna hrana, jer se u tom periodu već ustanovio ritam gladi i zasićenja kod zdravog djeteta po danu.

Prije spavanja jedna mliječna kašica

Mliječna kašica duže drži bebu sitom od samog mlijeka kada je u pitanju zadnji obrok u danu. HiPP mliječna kašica je dostupna kao instant-proizvod, koji se priprema s vodom ili je već spremna za jelo poput naših HiPP kašica za laku noć.

Dovoljan unos hrane tijekom dana

Za sitost tijekom noći nije važna samo hranjiva večera, nego i da je dijete po danu dovoljno jelo. Ako dijete treba izdržati noć bez hrane onda se njegova potreba mora zadovoljiti tijekom dana. Pokušajte prebaciti energetski sadržaj iz noćnih obroka na dnevne obroke. U danu ponudite obrok koji sadrži povrće i meso. Premalo je ako zamijenite mliječni obrok samo jednom povrtnom teglicom. Na početku uvođenja dodataka ishrani dok vaša beba ne može pojesti čitavu porciju, možete još uvijek na kraju hranjenja ponuditi mlijeko sve dok beba ne bude u potpunosti sita. Količina mlijeka će se vjerojatno smanjivati s vremenom sve dok se mliječni obrok u potpunosti ne zamjeni kašicom.

 

Odvikavanje od noćnih obroka

Noćni obrok može postati navika koje se dijete ne želi odreći. Ako se dijete i dalje u noći javlja, preporučujemo da pokušate sa nezaslađenim čajem ili prokuhalom rashlađenom vodom ali nemojte davati hranu. Noćni obroci sprječavaju dug san i mogu čak biti štetni za prve zubiće, jer se oni nakon toga najčešće i ne čiste. Prestajanje naravno zahtjeva vrijeme i dosta strpljenja ali sa upornošću i nježnošću sigurno ćete doći do cilja!