Energija za tijelo zahvaljujući niacinu

Zašto je niacin tako važan?

Niacin spada u grupu B vitamina. Tijelu je potreban niacin za metabolizam mozga - reguliše krvni šećer - disanje ćelija, mišiće i vezno tkivo. Mnogim enzimima koji su zaduženi za pretvaranje energije potreban je niacin. No niacin može više: pozitivno djeluje na raspoloženje, san i aktivnost srca. Niacin također pomaže pri izbacivanju otrova i štetnih tvari iz organizma.

Tokom trudnoće i dojenja tijelu je potrebno više niacina nego inače, potreba se kreće između 15 i 17 mg po danu.

Dobri izvori niacina

Posebno efikasni su meso i riba dok jaja, proizvodi pšenice punog zrna, mahunarke, povrće i voće doprinose opskrbi niacinom. Ipak: niacin iz biljaka tijelo može teže koristiti za razliku iz životinjskih proizvoda. Pozitivno: niacin je relativno stabilan prema vrućini, svjetlu i zraku, dok kod kuhanja se gubi samo 20%. S obzirom da se niacin stvara iz aminokiseline (Tryptophan) sigurni ste sa proizvodima bogatim bjelančevinama. 

Pojave kod manjka

Najpoznatije oboljenje kod manjka je Pellagra, što znači „gruba koža“. Pellagra se već u 18. stoljeću javila u područijima gdje se uglavnom jeo kukuruz i proso, obe namirnice u prirodi imaju malo niacina. Još danas se ova bolest može vidjeti u zemljama trećeg svijeta. Na našim područijima Pallegra nije poznata.

Manjak može dovesti do nesanice i problema sa probavom. Prve naznake mogu biti gubitak apetita zajedno sa suhim ustima i gubitkom tjelesne težine. Može doći i do nesvjestice, glavobolje i blage izgubljenosti.