Skip to main content

Tjedni trudnoće:

39. tjedan trudnoće: Porod možete očekivati svakog trenutka

U 39. tjednu trudnoće sve se vrti oko odmora i čekanja. Većina se beba rodi tijekom 39. tjedna trudnoće. Sad ste u trećem tjednu 10. mjeseca. Vrlo ste blizu kraja trudnoće.

Veličina bebe u 39. tjednu trudnoće

U 39. tjednu trudnoće vaša beba je dugačka oko 50 centimetara - otprilike veličine lubenice. Težina je približno 3250 grama, a novorođenčad je u prosjeku teška 3200 do 3500 grama i duga je 50 do 52 centimetra. Hoće li vaša beba biti manja ili veća - lakša ili teža? Genetika djeteta i trenutak u kojem se dijete rodi ovdje igraju presudnu ulogu.

Razvoj bebe

Sa svojom težinom, vaša beba izgleda prilično bucmasto jer je pohranila masti kao rezervu za vrijeme nakon poroda. Leži u embrionalnom položaju sklupčana u maternici poput lopte i spremna je za veliko putovanje u svijet.

Djeca koja ostaju u maternici malo duže i dalje će se debljati i malo dobivati na dužini. Ali ne tako jako kao posljednjih nekoliko tjedan.

Njihovi su unutarnji organi potpuno razvijeni, a svaki pojedini organ i sustav u fazi su u kojoj se vaša beba može opskrbiti svime što joj je potrebno za preživljavanje nakon što se rodi. To uključuje sve metaboličke procese koji razgrađuju hranu koju jede kako bi je tijelo moglo koristiti.

Na veliko pitanje kako izgleda vaša beba ne može se odgovoriti dok se ne rodi, ali jedno je zajedničko svoj novorođenčadi- jako nalikuju svom ocu. Ova sličnost prirodan je proces koji će vašem partneru pomoći da stvori emocionalnu vezu sa svojim djetetom i potakne ga da što više brine o mališanu. Proći će nekoliko tjedana i mjeseci dok vaša beba ne razvije svoj osobni izgled, koji će kombinirati aspekte izgleda oba roditelja. Tako će u ovo rano doba svog djeteta vaše dijete ponekad više ličiti na mamu, a ponekad više na tatu.

Konačna boja oči pojavljuje se tek nakon 12 do 18 mjeseci. To je zato što se pigmenti još uvijek stvaraju, pa će im oči često u ovoj ranoj fazi izgledati nedefinirano: ponekad mogu biti zelene, drugi put malo plavlje ili sive.

Nepravilne kontrakcije koje ćete primijetiti pomicat će vašu bebu sve više prema vašoj manjoj zdjelici.

Količina plodne vode smanjuje se pred kraj trudnoće, te ostatak plodne vode zajedno s djetetom izađe za vrijeme poroda.

Kako se buduća mama osjeća u 39. tjednu trudnoće

U 39. tjednu trudnoća postaje teret za mnoge buduće majke i sve za čim teže je da porod konačno započne. To je dobro, jer na taj način sve više gubite strah koji ste možda imali od poroda.

Tijekom posljednjeg tjedna trudnoće, vaša beba može biti vrlo aktivna ili vrlo mirna, iskustva su različita. Bebe mogu biti vrlo aktivne čak i tijekom rođenja; dok su neke bebe toliko mirne pa se čini kao da neprestano spavaju. Međutim, trebali biste osjećati pomicanje djeteta u nepravilnim intervalima.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Pojavljuju se simptomi prehlade

Dok vaše tijelo usmjerava svu svoju energiju na pripremu za porod, vaš imunološki sustav nije baš toliko otporan kao obično i mogli biste primijetiti manje simptome prehlade. Međutim, ne brinite zbog toga - neće vam smetati prilikom poroda i neće naštetiti vašem djetetu jer njihov imunološki sustav već radi.

Prepoznajete li znakove početka poroda?

Cijelo ćete vrijeme slušati svoje tijelo i vjerojatno ćete sve što se dogodi protumačiti kao znak da je porod krenuo, poput osjećaja povlačenja u trbuhu, glavobolje, iscjetka ili mučnine. To su obično preliminarne kontrakcije (lažne kontrakcije) i premda vas mogu navesti da mislite da je došlo vrijeme, nemojte se zavaravati. Samo su određeni simptomi, poput mučnine, proljeva ili ozbiljnih bolova u trbuhu, znakovi da će se vaše dijete roditi.

Trnci u nogama

Povremeno možete osjetiti trnce u nogama, kao da mravi hodaju po njima. To je zato što težina djeteta i maternice vrši pritisak na živce u maloj zdjelici. To remeti rad živčanih stanica koje šalju lažne podatke u mozak. U ovoj poodmakloj fazi trudnoće ovaj je simptom potpuno normalan i ne zahtijeva liječenje: čim rodite, nestat će i više nećete osjećati trnce, jer vam živci ponovno počinju normalno raditi.

Važni savjeti

• Ako osjetite trnce u nogama, podignite ih i mažite mastima koje sadrže ekstrakt divljeg kestena.

• Ako osjetite vrlo intenzivnu preliminarnu kontrakciju (tj. onu koja se ne događa redovito), važno je da pravilno dišete tijekom kontrakcije.

• Zašto ne biste uzeli gips za otisak trudničkog trbuha? Gipsani otisak vašeg trbuha uvijek je lijep način da se sjetite trudnoće - možete ga kasnije zajedno s djetetom oslikati, ako želite.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Poticanje trudova

Neposredno prije poroda često ćete posjećivati svoga liječnika. Na svakom pregledu liječnik će provjeriti što se događa s bebom i koliko vam je vremena ostalo do poroda.

Ako često imate nepravilne kontrakcije, ali one nisu prave kontrakcije, može vam dati savjet o tome kako potaknuti da krenu prave kontrakcije.

Spolni odnos s partnerom jedan je od načina za poticanje trudova: sperma muškarca sadrži prostaglandin, koji omekšava vrat maternice i može pomoći da se proširi, u mnogim slučajevima čini prava čuda (naravno ako vi to želite).

Stimulacija bradavica, jednako je učinkovita. Budući da ovo potiče tijelo da oslobađa hormon oksitocin, koji može pomoći u pokretanju porođaja u ovoj fazi.

Međutim, nemojte misliti da to morate učiniti - učinite to samo ako želite! Vaše će se dijete roditi kad bude spremno.

Savjet patronažne sestre

"Začini poput đumbira, cimeta, klinčića i kardamoma mogu potaknuti porođaj, pa pokušajte jesti lagano začinjenu indijsku ili drugu azijsku hranu ili pijte Yogi čaj.

Međutim, vaše će tijelo reagirati na ove začine tek kad je spremno za porod." Dorothee Kutz, patronažna sestra

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.