„Majčinski-vitamin“ - folna kiselina

Zašto je folna kiselina tako važna?

Glavni „majčinski-vitamin“ je folna kiselina. Ovo se vidi i kroz znatno povećanu potrebu za folnom kiselinom kod budućih majki. Ukoliko je potreba za folnom kiselinom prije trudnoće iznosila 400 µg povećaće se u trudnoći na 600 µg. Što govori o povećanoj potrebi od 50%!

Generalno je premal unos folne kiseline putem ishrane. Folna kiselina spada u grupu B-vitamina. To je Allround-talenat: Pomaže pri dijeljenju ćelija ali je i uključena u stvaranje novih ćelija. Osim toga podržava stvaranje krvi i razvoj mozga.

Dobri izvori folne kiseline

Mnogo folne kiseline se nalazi u zelenoj salati, povrću (npr. brokulama), paradaizu, krompiru, jajima, mesu i pšenićnim proizvodima. No folna kiselina je vrlo osjetljiva, uništavaju je skoro u potpunosti vrućina, svjetlo i kisik, te izgubi svoje dejstvo. Skoro je nemoguće unijeti dovoljno folne kiseline kroz ishranu u trudnoći. Pa bi trudnica trebala dnevno jesti ca. 20 kg brokule, kako bi pokrila povećanu potrebu za folnom kiselinom.

Iz tog razloga su u ovoj osjetljivoj fazi života hranjive tvari obogaćene folnom kiselinom i specijalni dodatak ishrani kao što je HiPP Mama od velike važnosti za majku i dijete. Dodatno je bitno znati da tijelo vrlo brzo troši folnu kiselinu, posebno kada se radi o blizancima ili više djece u trudnoći, te kod trudnoća koje se dese u kratkom vremenskom razmaku. S toga se savjetuje da ne počnete tek u trudnoći voditi računa o folnoj kiselini. Napunite rezerve već ranije!

Za žene koje nastoje zatrudniti bitan je dovoljan unos folne kiseline već prije primjećivanja trudnoće.

Pojave kod manjka

Nedostatak folne kiseline Vas čini pospanim i umornim. U ekstremnom slučaju može doći do pogrešnog razvoja djeteta kao što su npr. tzv. “otvorena leđa”. Ona nastaju, jer se ne zatvara neuralna cijev. Ostale moguće posljedice: podjela usana i nepca. Zato je posebno u embrionalnoj fazi (dakle u prva tri mjeseca trudnoće) folna kiselina veoma važna.