Skip to main content

Tjedni trudnoće:

8. tjedan trudnoće: Vaša je beba povezana s vašim krvotokom

In week 8 of your pregnancy, you’re coming towards the end of the second month, and you’re still in the first trimester.

Veličina bebe u 8. tjednu trudnoće

Veličina je embrija oko 1.5-1.6 cm, što ga čini otprilike velikim poput kupine (a izbočine iz kojih će nastati prsti na rukama i nogama pomalo liče na kupine). Vaša je beba još uvijek u stadiju izgleda “gumenog bombona medvjedića”, jer su joj ruke i stopala izgledom slične kao kod gumenih medvjedića. Beba neprestano raste, što se može vidjeti iz tjedna u tjedan. Međutim, još je uvijek prerano za vaganje, liječnici procjenjuju da prosječna beba u ovoj fazi teži oko 0,25 grama.

Razvoj bebe

U 8. tjednu vaša beba prvi put podiže glavu i proteže se. Udovi joj se nastavljaju razvijati, a ruke, stopala, prsti na rukama i nogama polako dobivaju oblik.

Između svakog prsta na rukama i nogama postoji malo kože koja izgleda poput mrežice: to će vrlo brzo nestati i ubrzo će vaša beba moći pojedinačno pomicati prste na rukama i nogama.

Iznad bebinih očiju vidljiv je mali nabor kože, koji će kasnije oblikovati vjeđe, iako će proći neko vrijeme dok im oči ne dobiju svoju punu strukturu i ne počnu djelovati.

Na ultrazvuku se na predjelu glave može vidjeti nakupina mjehurića koja će se kasnije oblikovati u mozak.

Želudac i bubrezi su prvi unutarnji organi koji se počinju stvarati, jer su to organi kojima je potrebno najviše vremena da razviju svoju konačnu anatomsku strukturu i fiziološku funkciju. Svi preostali vitalni organi slijedit će ih u sljedećih nekoliko tjedana.

Od 8. tjedna vaša beba se polako počinje razvijati iz embrija u fetus.

Njeno malo srce kuca dvostruko brže od srca odrasle osobe, neprestano pumpajući krv bogatu kisikom po tijelu kako bi se svi organi uspješno razvijali. Kisik je presudan za razvoj vaše bebe i uvijek je nužan u dovoljnim količinama – to je posao posteljice.

Kako se buduća mama osjeća u 8. tjednu trudnoće

Već ste mogli primijetiti da se tipični simptomi trudnoće postupno smiruju kako se vaše tijelo sve više navikava na promjenu razine hormona. Na kraju trećeg mjeseca trudnoće, mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu trebali su nestati. Vaše će se grudi i dalje povećavati i pripremati za hranjenje djeteta kad se rodi, ali bol i preosjetljivost vaših bradavica zasad će se smanjivati.

Nastavite raditi sve kako biste čuvali svoju bebu i izbjegavali sve nepotrebne rizike. Budite razumni kada su u pitanju stimulansi poput kave i drugih pića koja sadrže kofein (poput mnogih gaziranih pića), a trebali biste u potpunosti izbjegavati alkohol i nikotin kako ne biste naštetili djetetovom zdravlju.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Emocionalni usponi i padovi

Na vašem trbuhu se još uvijek ne vidi promjena, pa za vaše prijatelje i obitelj još nema vidljivih tragova da ste trudni. Samo članovi bliske obitelji ili prijatelji mogu primijetiti promjene u vašem emocionalnom stanju dok prolazite kroz ovaj emocionalni vrtuljak: jedne minute ste presretni, a sljedeće minute ste blizu suza. Bit će trenutaka kada vam se plače i teško vam je držati osjećaje pod kontrolom i sakriti ih od ljudi oko sebe, bilo da su to vaše kolege s posla ili prijatelji. Ovaj vrtlog emocija može vas podsjećati na pubertet, kad su vam hormonalne promjene uzrokovale sve vrste različitih emocija i osjećaja.

Važni savjeti

Odlučite sa svojim partnerom kome i kada želite priopćiti ovu divnu vijest.

Redovite šetnje pomoći će vam da navečer lakše zaspite i osigurati vam puno svježeg zraka i kisika.

Jedite puno povrća (kuhanog ili sirovog) kako biste zadovoljili povećanu potražnju tijela za vitaminima i drugim vitalnim tvarima.

Ako osjećate mučninu, nastavite piti lagane čajeve tijekom dana, što će vam pomoći vratiti potrebe za tekućinom.

Kupite ili posudite jednu od mnogih knjiga o trudnoći koja će vama i vašem partneru pomoći da shvatite što se događa u vašem tijelu.

Jeste li čuli za naša HiPP pisma roditeljima? Pridružite se HiPP BabyClubu već danas, a mi ćemo vam slati redovita pisma puna korisnih savjeta i informacija za svaku fazu trudnoće.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Folna kiselina, vitamin B i jod

Ne zaboravite nastaviti jesti svježu hranu koja sadrži puno folne kiseline, a također biste trebali osigurati dovoljno vitamina B iz prehrane i/ili suplemenata ukoliko je potrebno. Tijekom trudnoće trebat će vam i više joda kako bi se štitnjača djeteta pravilno razvijala.

Zamolite svog liječnika da vam preporuči odgovarajući dodatak koji će vam osigurati folnu kiselinu, vitamin B i jod koji su vam potrebni.

Nakon poroda neće vam trebati baš toliko folne kiseline kao tijekom trudnoće, ali žene koje doje i dalje trebaju veću količinu.

Sprječavanje oštećenja vaše prirodne zubne cakline

Ako ste posljednjih nekoliko tjedana redovito povraćali, trebali biste posjetiti svog zubara. Agresivna kiselina u želucu koja prilikom povraćanja prolazi kroz usta i zube, može dugotrajno oštetiti zubnu caklinu (čak i ako nakon povraćanja isperete usta i operete zube).

Vaš vam stomatolog može reći je li zaštitna caklina već oštećena i objasnit će vam što možete učiniti kako biste zaštitili zube.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.