Ovako će Vaša beba spavati sigurno

U rijetkim slučajevima se u prvoj godini života može desiti iznenadna smrt djeteta u snu. Srećom postoje preventivne mjere koje pomažu: ispravno okruženje za spavanje. Jednostavne mjere pomažu da smanjite rizik za Vašu bebu na minimum. Slijedeći savjeti su naučno ali i u praksi dokazani.

Ležanje na leđima

Vaša beba bi trebala od 1. dana i uvijek - znači i po danu - spavati na leđima. To je najvažnija mjera predostrožnosti za siguran san i smanjuje rizik od iznenadne smrti djeteta za 50%.

Briga, da beba ležeći na leđima može ispovraćanu hranu progutati i radi toga se čak ugušiti, je prema stručnjacima totalno neopravdana i nažalost često sprječava roditelje da legnu bebu u sigurnu poziciju za spavanje.

Kad je beba budna i aktivna trebate je leći na stomak da vježba držanje glavice. Kasnije kada Vaša beba može vlastitom snagom da se okrene na stomak možete je pustiti da u toj poziciji nastavi spavati. U tom stadiju razvoja je rizik od iznenadne smrti djeteta vrlo mali, a pozicija spavanja ne igra više važnu ulogu.

Vreća za spavanje umjesto pokrivača

Odgovarajuća vreća za spavanje ne može se odgurati nogmama ili navuči preko glave. Nemojte stavljati deke ili jastuke u krevet bebe. To je važno kako Vaša beba ne bi imala mogućnost da se ispod njih sakrije i tako dođe u opasnost.

Za odgovarajuću veličinu važi: Tjelesna veličina plus 10 cm na sve strane. Otvor na vratu ne smije biti veći od obima glave. Postoje već i vreće za spavanje za novorođenčad.

Zaštita od pregrijavanja

Nemojte držati spavaću sobi ni zimi na više od 18°C. Idealna temperatura za spavanje je između 16°C - 18°C. Rukice i nogice Vaše bebe mogu biti hladnije, jer to ne znači da joj je hladno. Vašoj bebi je za san dovoljna pelena, body, pidžama i vreća za spavanje - kod visoke temperature u sobi uvijek odgovarajuće manje. Ako se Vaše dijete znoji na vratu onda je u okruženju prevruće.

Nemojte za spavanje stavljati kapicu, jer Vaša beba najbolje reguliše temperaturu preko gole glave. Termofor ili deka za grijanje može se samo koristiti, ako je i to uopće potrebno, za zagrijavanje kreveta prije nego što legnete bebu. Za spavanje su oni nepotrebni i opasni. Krzno za spavanje ili slično također ne ide u krevet bebe.

Dim cigareta je štetan

Pušenje u blizini bebe povećava rizik oboljenja kao i iznenadnu smrt djeteta. Molimo Vas da ne pušite u stanu bebe kao ni u njenoj neposrednoj blizini.

Vlastiti krevetac u roditeljskoj spavaćoj sobi

U prvoj godini života beba treba da spava u vlastitom krevetiću u Vašoj spavaćoj sobi.

Dojenje je zdravo

Ako je moguće dojite svoju bebu 4-6 mjeseci. To jača njezin organizam i imuni sistem.