Skip to main content

Tjedni trudnoće:

4. tjedan trudnoće: Nešto maleno živi u vašem trbuhu

Nakon što je jajna stanica oplođena, započinje drugi tjedan vaše trudnoće. Jajašce se podijelilo puno puta i svi važni gradivni elementi za ljudski rast su utemeljeni.

Vrijeme od oplodnje do kraja četvrtog tjedna je prvi mjesec vaše trudnoće i na kraju biste očekivali da ćete dobiti menstruaciju. Kad se to ne dogodi, to je prvi znak da ste trudni. To znači da trudnoća traje već mjesec dana prije nego što ste saznali da ste definitivno trudni.

Veličina bebe u 4. tjednu trudnoće

U 4. tjednu vaše trudnoće, nakon implantacije oplođenog jajašca, nažalost još uvijek ne možete golim okom vidjeti svoje malo dvotjedno biće. Razvit će se iz zametnih stanica, a trenutno ono što će postati vaša beba izgleda poput malene crne točkice kad se promatra mikroskopom.

 

Razvoj bebe

Što se događa u 4. tjednu?

Nakon što se zametna stanica implantira, vaše tijelo će početi oslobađati hormon hCG (humani korionski gonadotropin), koji proizvodi dio stanica koje čine placentu. Te stanice također čine osnovu za razvoj plodne vode, žumanjčane vrećice i naravno, vaše bebe. Žumanjčana vrećica ima važnu ulogu usmjeravanja hranjivih sastojaka u amnionsku šupljinu sve dok posteljica ne počne obavljati svoj posao hranjenja vaše bebe putem pupkovine.

Oslobađanje hCG prva je velika promjena koju vaše tijelo čini na početku trudnoće. Hormon čini osnovu svih testova za trudnoću, iako ga u 4. tjednu nema dovoljno da se utvrdi jeste li trudni ili ne.

Međutim do 5. tjedna, možete očekivati pozitivan rezultat testa urina:

Rani test na trudnoću može se napraviti 4 do 6 dana prije nego što očekujete da ćete dobiti menstruaciju Test na trudnoću može se napraviti 3-5 dana nakon očekivanog početka menstruacije Od 5. tjedna ultrazvukom će se detektirati amnionska šupljina.

U ovoj ranoj fazi, ljudsko biće čiji život tek započinje izuzetno je slabo i ranjivo. Iz tog razloga, mnoge žene čekaju kraj 12. tjedna prije nego što obznane svoju trudnoću.

Kako se buduća mama osjeća u 4. tjednu trudnoće

Čak i prije nego što vam pozitivan rezultat testa sa sigurnošću kaže da ste trudni, možete osjetiti niz različitih i pomalo zbunjujućih osjećaja i emocija. U 4. tjednu trudnoće prolazite kroz vrtuljak emocija i možda ćete se osjećati kao da biste stalno plakali. Ovo je još jedan česti znak da ste trudni (iako nije pouzdan).

Taj osjećaj je posljedica hormona koje vaše tijelo proizvodi za zaštitu vaše trudnoće.

S nestrpljenjem ćete čekati trenutak da saznate jeste li trudni, bilo izostankom menstruacije, testom ili ultrazvučnim pregledom.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Bolne i otečene dojke

Osjećat ćete bol i napetost u grudima. Dojke rastu jer vaše mliječne žlijezde bubre, tako da mogu hraniti vaše dijete nakon što se rodi. Bolne dojke su jedan od znakova koji sugeriraju da ste trudni ako pouzdan test još nije moguć.

Pojačani iscjedak

Također možete osjetiti lagano zatezanje u trbuhu ili bol u raznim dijelovima leđa naizgled bez očitog razloga. Drugi mogući simptom je pojačan i gušći iscjedak, koji se događa kao rezultat stvaranja sluznog čepa (koji zatvara cerviks tijekom trudnoće i otpušta se neposredno prije poroda). Čep stvara neku vrstu zaštitne barijere za vaše nerođeno dijete, zaustavljajući štetne bakterije i patogene da dođu do maternice.

Osjećaj umora, slabosti ili bezvoljnosti

Ako se ponekad osjećate umorno, slabo ili bezvoljno, to je zbog hormona zbog kojih vaš metabolizam radi sporije nego inače. Ovo je privremeni simptom i ublažit će se u sljedeća dva mjeseca trudnoće.

Mučnina

Promjene u razini hormona u vašem tijelu mogu rezultirati jednim vrlo čestim simptomom kod trudnica: mučninom. To se obično događa ujutro nakon što ustanete, jer vaše tijelo preko noći oslobađa velike količine hCG (hormona trudnoće). Testove na trudnoću zato trebate provoditi ujutro, s prvim jutarnjim urinom, jer je tada koncentracija hormona najviša.

Savjet: Nakon povraćanja isperite usta i operite zube kako bi ih održali čistima i zdravima.

Važni savjeti

• Ako vaša menstruacija izostane, a test na trudnoću je bio pozitivan - dogovorite pregled sa svojim ginekologom.

• Upotrijebite uloške ukoliko imate pojačan iscjedak.

• Posavjetujte se s liječnikom ako niste sigurni u svoje simptome.

• Izbjegavajte dizanje i nošenje teških tereta.

• Od sada izbjegavajte jesti sirovu ribu, sirovo meso, sirova jaja i sirove mliječne proizvode kako biste izbjegli moguće infekcije.

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Predstavlja li vaš posao rizik za trudnoću?

Ovisno o tjednima trudnoće, imate pravo na razne zaštitne mjere. Više ne smijete raditi sa štetnim tvarima kao što su određene kemikalije. Isto tako, ne smijete se izlagati zračenju, a aktivnosti s povećanim rizikom od nezgoda nisu dopuštene. Aktivnosti u kojima postoji povećani rizik od zaraze (bolnica, vrtić, ...) nisu dopuštene ili su dopuštene uz određena ograničenja.

Ako je vaš posao na ovaj ili onaj način opasan za vas ili vaše nerođeno dijete, trebali biste što prije obavijestiti poslodavca o svojoj trudnoći.

Tada vam poslodavac mora osigurati posao koji ne predstavlja nikakvu opasnost ili vam dopustiti izostanak s posla.

Obiteljske bolesti

Ako imate genetsku ili kroničnu bolest, obavijestite svog liječnika. On će vas uputiti na daljnje preglede i učiniti sve da se vaša beba može pravilno i zdravo razvijati.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.