Rano djetinjstvo - početak novog doba

Sretan rođendan vašem mališanu! Sada vaše dijete više nije beba, već mališan, koji aktivno otkriva svijet. Za to je potrebna zdrava ishrana koja pruža dovoljno energije i mnogo hranjivih tvari.

Mala djeca imaju posebne prehrambene potrebe. Njima je potreban veći stepen koncentracije hranjivih tvari i oni ne toleriraju sve što dorasle osobe i veća djeca mogu jesti.

Pobrinite se za zdravu ishranu odmah, uz mnogo voća i povrća, jer djeca sada razvijaju prehrambene navike koje će trajati cijeli život.

Dok su mala, djeca prirodno razvijaju želju da, što je više moguće, rade sve sama, te isto tako žele da jedu kao odrasli. Fraza 'ja to mogu sam/a' dio je svakodnevnog dječjeg vokabulara od trenutka kada počnu govoriti.   Potaknite užitak neovisnosti i dozvolite svom djetetu da proba i nauči o hrani što je više moguće.

Mnogi roditelji osjećaju se pomalo bespomoćni kada je u pitanju ishrana u ovom uzbudljivom periodu života. Oni nisu sigurni da li su proizvodi namijenjeni bebama još uvijek odgovarajući ili šta se može jesti na porodičnim objedima. S našim priručnikom želimo biti uz vas i dati vam podršku tokom ranog djetinjstva vašeg djeteta, koje je puno dešavanja. 

Prilagodite obroke u skladu s razvojem vašeg djeteta. Neka djeca već mogu dobro žvakati i žele jesti istu hranu kao i ostali članovi porodice dok druga djeca trebaju pasiranu hranu duže vremena. Kada je u pitanju izbor hrane, postoji samo vrlo malo ograničenja.

Smatrajte naše preporuke smjernicama, ne 'obavezom'. Ishrana ne može uvijek pratiti plan jer vaše dijete neće uvijek jesti ono što se nudi, ili nećete uvijek biti kod kuće, ili nećete imati sve što je potrebno da slijedite plan. To je savršeno u redu. Važno je samo da dajete jela u skladu s planom kad god je to moguće i uravnoteženu ishranu tokom cijele sedmice.