Plakanje i vrištanje

Šta činiti kada beba vrišti?

Prva reakcija na bebino plakanje je da je podignite ili sjednete sa njom da se smiri. Možete po automatizmu napraviti pravu stvar! Plakanje je signal Vašeg djeteta da mu je neugodno. Kada Vaša beba plače, potrebna joj je spoznaja da ste tu i da nije sama.

Kako možete pomoći Vašoj bebi koja plače na najbolji način?

  • Da li je i Vaše dijete zainteresovano, za sve što stoji na porodičnom stolu? Želi li pod svaku cijenu jesti sa maminog tanjira? Malo probanja je naravno dozvoljeno, ali hrana najčešće nije adekvatna kao kompletan obrok jer osjetljivi probavni organi još ne mogu sve provariti. Posebno kad je hrana jako začinjena, sadrži puno masti i kada je teško probavljiva ili jako zapržena!
  • Nadutost može biti uzrok plača bebe. Ona može nastati u slučajevima kada beba ima zraka u želudcu, a nije dovoljno jako podrignula zadnji obrok. Podignite oprezno Vašu bebu, tako da dijete opet može podrignuti. Ponekad pomaže ljuljanje bebe ili lagana masaža trbušćića kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. To će opustiti mjehuriće zraka u stomaku, koje beba sama ne može osloboditi. Za nadutost je korisna i zdrava crijevna flora sa kulturama mliječnih kiselina...Više o tome pročitajte ovdje.

Savjet: Ukoliko koristite mlijeko za dojenčad, može biti korisno umjesti protresti flašicu, hranu mješati viljuškom i flašicu napuniti tako da se u hrani ne nalazi puno dodatnog zraka. U težim slučajevima može pomoći masaža stomaka toplim uljem i ponekad čaj od komorača ili čaj za trbuh.

  • Provjerite da li su pelene mokre ili bebina guza može postati bolna.
  • Možda Vaša beba plače jer joj je hladno. Djeca su veoma osjetljiva na hladnoću. Za odlazak u krevet možete pripremiti bebi specijalnu toplu flašicu sa frotirnim prekrivačem. Međutim, pobrinite se da ne curi topla voda iz flašice i da nije prevruća! Kada stavite bebu na spavanje izvadite flašicu iz kreveta.
  • Bebe plaču i kada im je pretoplo. Vaša beba se znoji po vratu: provjerite rukom da li je pretoplo obučena. Prirodna vlakna za odjeću su optimalna, jer omogućuju dobru izmjenu toplote sa okolinom. U takvoj odjeći bebi neće biti vruće, ali je dovoljno „upakovana“ da joj nije hladno. Vunene jakne i kape su potrebne vani i to samo kada je hladno ili vjetrovito.

Savjet: Pjevajte svom djetetu uspavanku ili mu pričajte nešto kada plače. Često ga tješi sam Vaš glas ili osjećaj da ste sa njim.