Skip to main content

Tjedni trudnoće:

7. tjedan trudnoće: Od sada možete ići na pregled svaka četiri tjedna

U sedmom tjednu vaša beba ima 5 tjedana, a vi ste na polovici drugog mjeseca i u prvom tromjesečju trudnoće

Veličina bebe u 7. tjednu trudnoće

Vaša je beba dugačka oko 5 milimetara i izgleda poput malog graška. Čvrsto je ugrađena u vašu maternicu i ugodno joj je u amnionskoj vrećici. U sedmom tjednu još je vrlo mala.

Razvoj bebe

Vaša će se beba puno kretati, ali je i dalje vrlo nekoordinirana. Pokreti više izgledaju poput grčeva. Međutim, njena će se koordinacija poboljšati tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Njeno srce kuca brzo i snažno sa oko 150 otkucaja u minuti, što je izvanredan napor koji je potreban kako bi se mogli odvijati svi procesi koji se događaju u njenom tijelu.

Ako očekujete blizance, moći ćete vidjeti kako dva odvojena srca snažno kucaju, premda ih liječnik još neće moći vidjeti odvojeno jer će sićušna tijela biti jedno iza drugog. Ruke, šake i noge polako počinju dobivati svoj oblik, a ovaj se stadij često naziva "gumeni medo” jer beba nalikuje na gumeni bombon u obliku medvjedića.

Ultrazvuk će pokazati male izbočine na rukama, koje će postati njihovi prsti. I dalje će biti vidljiv repić vaše bebe, iako će nestati tijekom sljedećih nekoliko tjedana nakon što se noge i kralježnica potpuno oblikuju.

U međuvremenu, na prilično velikoj glavi počinje se razvijati lice. Oči izgledaju poput crnih točkica, te se može vidjeti otvor za usta i dvije nosnice.

To su sada mali žljebovi koji će se razviti u otvore kako se nos nastavlja razvijati u kasnijoj fazi.

Posteljica se također nastavlja razvijati kako bi slijedila potrebe vaše bebe i osigurala da beba iz vašeg tijela dobiva dovoljno kisika i hranjivih sastojaka.

U sedmom tjednu posteljica je upola manja od veličine koju će doseći do kraja trudnoće. Otprilike oko 14. tjedna bit će istog oblika, veličine i težine kao i kad rodite.

Kako se buduća mama osjeća u 7. tjednu trudnoće

Većina trudnica osjeća simptome kao rezultat hormonalnih promjena u tijelu tijekom prvog tromjesečja. Ovisno o težini simptoma, u 7. tjednu možete ublažiti svoje simptome načinom života.

Ako se teško nosite sa simptomima, možete se veseliti njihovom ublažavanju i potpunom nestanku do trećeg mjeseca. Od tada se trudnice obično osjećaju puno bolje i optimističnije.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Bolne grudi

Vaše grudi rastu, što znači da će često biti bolne i natečene. To može stvarati probleme navečer i noću, jer je često teško pronaći položaj u kojem možete udobno ležati - ponekad će vas čak i sama težina popluna zasmetati. Grljenje također često može biti bolno.

Osjetljivost na miris

Jeste li znali da je osjetljivost na miris i osjećaj mučnine kada je riječ o određenoj hrani prirodni način da spriječi buduću mamu da našteti sebi i svom djetetu? Da ne biste ugrozili sebe i svoje dijete, vaše tijelo koristi stari refleks "potpune averzije" kako bi vas spriječilo da konzumirate tvari koje ne biste smjeli.

Iscjedak iz rodnice

Možda ćete imati pojačani iscjedak iz rodnice. Ako nema krvarenja ili ako je samo minimalno, tada je sve kako treba. Ako postoji jače krvarenje i imate jake bolove u trbuhu, to bi mogao biti znak pobačaja.

Priprema za dojenje

Već ste počeli dobivati na tjelesnoj masi kako vaše tijelo stvara rezervu masnih stanica - priprema se za porod i za vrijeme odmah nakon poroda. Trebat će vam i dosta masnih zaliha kako biste dojili dijete. Majke često u periodu dojenja počinju gubiti kilograme koje su stekle tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, što znači da je to važno vrijeme i za vaše dijete i za vaše zdravlje. Dojenje također smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raznih vrsta karcinoma, uključujući rak maternice.

Saznajte više o tome kako će se vaša težina mijenjati tijekom trudnoće pomoću HiPP Kalkulatora težine tokom trudnoće.

Važni savjeti

Ako postoji nešto oko čega niste sigurni, opustite se i pokušajte osluškivati svoje tijelo. Vjerujte signalima koje vam daje i onome što vam govori vaš instinkt.

Jedite puno svježeg voća i povrća kojeg volite - posebno se preporučuju smoothiji. Pokušajte što više nositi pamučno donje rublje, jer to omogućuje koži da diše i neće vas stezati.

Koristite samo toplu vodu za čišćenje intimnih dijelova, a izbjegavajte sapun (osim ako nemate poseban losion koji štiti i gradi zdravu vaginalnu floru).

Pitanja koja želite postaviti svom liječniku

Zaštita od patogena i kemikalija u bazenima

Tijekom trudnoće vaše je vaginalno okruženje osjetljivije nego inače, a posebno treba paziti na pH razinu kako bi se osigurala osjetljiva ravnoteža. Vaša je rodnica također posebno osjetljiva na patogene i gljivične infekcije.

Agresivne tvari poput klora koji se koristi u bazenima mogu oštetiti ovu ravnotežu. Ako ste i prije trudnoće znali primijetiti osjetljivost nakon bazena (npr. ako primijetite promjenu na sluznici rodnice), tada je učinkovita zaštita još važnija tijekom same trudnoće. Iz iskustva mnogih žena, tampon ne daje pouzdanu zaštitu od kemikalija i patogena u vodi, jer končić patogenima omogućuje lak put do rodnice. Klor se također upija s vodom u tampon, što znači da također može ući u rodnicu i utjecati na njezinu sluznicu.

Nježni homeopatski lijekovi

Postoje prirodne i nježne metode olakšavanja neugodnih simptoma koje imaju trudnice. Jedna od njih je homeopatija, metoda iscjeljenja koja se temelji na principu "slično se liječi sličnim", koja gotovo nema nuspojava, a posebno je učinkovita tijekom trudnoće. Razgovarajte s liječnikom koji ima iskustva u prirodnoj medicini kako biste saznali koji se lijekovi mogu koristiti za vaše simptome.

Podaci o autoru:

Juliane Jacke-Gerlitz je registrirana medicinska sestra. Više od deset godina savjetuje majke i dojilje. Trenutno radi kao medicinska spisateljica i psihološka savjetnica. Juliane Jacke-Gerlitz u braku je 22 godine, majka je osmero djece i živi s obitelji u Halleu.