Meni

Vrijeme za maženje s bebom

Za bebe je fizički kontakt od ključne važnosti. Vaša beba se, bukvalno, ne može zasititi maženja sa Vama. Ali zašto je fizička pažnja toliko bitna?

Maženje pomaže bebi da se osjeća sigurna

Pogotovo na samom početku, kada su bebe premalene da bi razumjele jezik, fizička pažnja je savršen način da im pružite osjećaj sigurnosti, ljubavi i topline. Na taj način bebe se osjećaju zbrinuto i uče da su njihovi roditelji tu za njih i da će se pobrinuti za njihove potrebe.

Maženje ima umirujući efekat na Vašu bebu

Tjelesni kontakt može učiniti čuda. Posebno Vaša gola koža ima umirujući efekat na Vaše dijete. Čak i najmanji dodir, kao na primjer stavljanje ruke na bebin goli stomačić dok joj mijenjate pelene, prenosi osjećaj sigurnosti. Posebno je umirujuće za bebe kada ih stavite na svoje gole grudi jer se sjećaju otkucaja srca svoje mame iz vremena dok su još bile u maminom stomaku.

Maženje ojačava vezu između roditelja i djeteta

Fizička pažnja će imati pozitivan uticaj na vezu između roditelja i djeteta od samog početka. Porodična maženja promovišu osjećaj zajedništva i pomažu Vašoj bebi da razumije da beba, mama i tata čine zajednicu.