Vrijeme za maženje s bebom

Za dijete je fizički kontakt vrlo važan. Vašem djetetu nikada nije dovoljno vremena za maženje. Zašto je fizički kontakt toliko važan?

Maženje pomaže djetetu da se osjeća sigurno

Pogotovo u početku, kada su djeca vrlo mala i još uvijek ne razumiju što im govorimo, fizički kontakt je vrlo važan da dijete osjeti sigurnost, ljubav i toplinu. Na taj način djeca se ne osjećaju sama i uče da su roditelji uz njih i da će se pobrinuti za njihove potrebe.

Maženje ima umirujući efekat na Vašu bebu

Tjelesni kontakt često čini čuda za Vaše dijete. Kontakt između roditelja i djeteta „koža na kožu“ ima vrlo smirujući učinak na Vaše dijete. Čak i mali dodiri, kao što je stavljanje ruku na djetetov goli trbuh tijekom mijenjanja pelene, dat će djetetu osjećaj sigurnosti. Najveći smirujući učinak za dijete je kad ga majka polegne na svoja gola prsa, te ono osjeti otkucaje srca koji su mu poznati još od kada je bio u majčinom trbuhu.

Maženje ojačava vezu između roditelja i djeteta

Fizički kontakt će pozitivno utjecati na vezu između roditelja i djeteta od samoga početka. Obiteljsko maženje potiče osjećaj zajedništva i pomaže djetetu da shvati da dijete, mama i tata čine cijelinu.