Meni

Bebina koža

Bebina koža zahtjeva posebnu njegu

Šta je posebno kod bebine kože?

Bebina koža je znatno tanja od kože odraslih i istovremeno su rožne ćelije slobodnije struktuirane i manje sposobne za otpor. Barijerna funkcija tih rožnih ćelija protiv štetnih tvari je samim tim manje razvijena, a koža reaguje osjetljivije na uticaje okoline.

Prirodni zaštitni mantil od kiselina se kod novorođenčadi razvija tek nakon nekoliko sedmica i regenerira se i kod starije djece dosta sporije nego kod odraslih. On ima važan zadatak i to da spriječi bakterije i uzročnike bolesti.

Rožne ćelije dječije kože imaju veći udio hidratacije naspram odraslih. Istovremeno je produkcija loja kod djece dosta smanjena. Ovo ima posljedicu da koža bebe i djeteta ima samo tanki sloj vode i masnoće i time lako isušuje. Dodatno je smanjena zaštita od hladnoće i povreda.

Zašto koristiti proizvode za njegu bebine kože?

Poslije rođenja se koža bebe mora brzo naviknuti na novu okolinu. Nakon mjeseci u plodnoj vodi koža se mora naviknuti na zrak i vanjski uticaj okoline.

Jedno vrijeme je važilo da se njega bebe može raditi i bez proizvoda za pranje.U međuvremenu znamo da pranje samo sa vodom isušuje bebinu kožu. A pošto je bebina koža veoma osjetljiva ne podnosi iste proizvode za njegu kao odrasli.

Iz tog razloga smo mi iz kuće HiPP razvili posebno blagu njegu za bebe HiPP Babysanft, koja je kompletna bez nepoželjnih tvari i koja uzima u obzir posebne zahtjeve osjetljive bebine kože.