Mliječna hrana

Kada prelazim sa jednom nivoa ishrane na drugi? Od kada svom djetetu dajem kravlje mlijeko?

Prebacivanje“ na drugu hranu je moguće - ali nije pod „moranjem“. Vaše dijete dobiva sve hranjive tvari koje su mu  potrebne sa HiPP mliječnom hranom - od dobi dodatne hrane naravno u kombinaciji sa kašama. Odlučujuće je da će Vaše dijete sa hranom biti sito i zadovoljno. Prelaz na drugu mliječnu hranu je moguć bez problema. Naravno pod uslovom da su ispunjene starosne preporuke i savjeti za ishranu.


Prelaz bi se uvijek trebao odvijati flašicu po flašicu - povisite broj flašica sa novom hranom dan po dan. Na taj način se probava Vaše bebe može postepeno naviknuti na novu hranu, a Vi možete vidjeti da li Vaše dijete podnosi novu hranu. Miješanje dva različita praha hrane u jednoj bočici nemojte praktikovati.

Kravlje mlijeko se u prvoj godini života treba samo u malim količinama kao dodatak obroku dodavati ali ne kao napitak u izvornoj formi iz flašice.


Kad Vaše dijete naraste, stručnjaci savjetuju da dajete uz doručak, uz musli ili u međuvremenu iz pakovanja dječije mlijeko. Ono daje Vašem djetetu sve važne vitamine i mineralne tvari koje su potrebne za zdrav rast, a količina bjelančevina je smanjena prema potrebi djeteta.

Kako preći sa HA-hrane na normalno mlijeko za novorođenčad?

Odlučujuće za spriječavanje alergija je trajno davanje hrane sa malom kolicinom alergena u prvoj godini života.


Bebe koje su pod rizikom alergija bi u prvim mjesecima života trebale dobiti samo majčino mlijeko ili hipoalergenu početnu hranu (HA-hrana).

Imajte na umu da ove mjere alergijske profilakse gube svoje djelovanje čim se daje obična hrana za novorođenčad ili posebna hrana koja nije hidrolizirana, npr. AR-hrana ili ljekovita hrana. Da li i koliko strogo bi hranu sa malom količinom alergena trebali davati u 2. godini života ili kasnije, trebate riješiti individualno i to najbolje zajedno sa Vašim doktorom.

Sa HiPP proizvodima koji imaju male količine alergena uvijek možete proširiti plan ishrane Vaše bebe.

Koliko dugo se mogu davati mliječne hrane?

HiPP početna hrana kao i PRE i HiPP 1 su optimalno prilagođeni potrebama ishrane od novorođenčadi između 0 i 6 mjeseci, dok su  popratne hrane kao HiPP 2 i 3 prilagođene 3. i 2. godini života.


Popratno mlijeko sadrži radi sigurno opskrbe željezom u 2. godini života prije svega više željeza od početne hrane. Ne postoji konkretan trenutak kada bi se trebalo prestati davati hrana za novorođenčad. Početna hrana i popratna hrana mogu se davati sve dok Vaše dijete ih traži.

Mlijeko za novorođenčad je kompletan obrok koji se nakon 4. mjeseca treba zamjeniti mješovitom hranom korak po korak.

Ako je Vaše dijete starije od 1. godine trebate mu davati mlijeko kao dio jednog obroka. Za ovo je prikladno HiPP dječije mlijeko posebno nakon 12. mjeseca. Ono je prilagođeno na posebne potrebe male djece i pogodno umjesto kravljeg mlijeka kao dio jednog obroka : npr. uz hljeb ili musli ili jednostavno u međuvremenu iz pakovanja davati. Molimo Vas da imate na umu kako je važno najkasnije sa početkom druge godine života napitke davati iz šolje. Na taj način podržavate Vaše dijete da nauči nove stvari i izbjegavate dugoročno cuclanje, te štitite njegove zube od karijesa.

Imate li dodatnih pitanja?

Za više informacija kontaktirajte nas putem
Kontakt obrasca